Hüseyin ÖZÇELİK Hüseyin ÖZÇELİK Politik Cadde

Matur Bezci'nin Açıklamalarından Neden Rahatsız Oldu

Bünyamin Bezci, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Görevlisi. Siyaset Felsefesi, Siyaset Sosyolojisi, Siyasi Düşünce Tarihi ve Türk Siyasal Hayatı konusunda uzmanlığı bulunuyor. Siyaset bilimi konusunda ulusal ve uluslar arası yüzlerce bildirisi, makalesi ve yazısı bulunan Bezci’nin İttihat ve Terakki’den Günümüze Siyasal Partiler, Dünya Çatışmaları Çatışma Bölgeleri ve Konuları ile Carl Schmitt’in Politik Felsefesi, Modern Devletin Müdafaası adlı kitapları da bulunuyor.

Siyaset Felsefecisi, Siyaset Bilimcisi ve Türk Siyasi Yaşamı uzmanı olan ve uzmanlıkları Türkiye’de kabul gören bir kariyere sahip olan Doç. Dr. Bünyamin Bezci Sakarya Üniversitesi’nde öğretim görevliliği dışında Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu’nun da danışmanlığını yapıyor. Başkan Toçoğlu’nu, Bezci gibi donanımlı bir ismin bilgi ve birikiminden istifade etti için ayrıca kutlamak gerekir.

Siyaset bilimci, felsefeci, siyaset sosyologu ve Türk siyasi yaşamı uzmanı olan Bezci önceki gün son günlerde Sakarya’da yapılan anketler ve büyükşehirin yaptırdığı anket çalışmalarıyla ilgili geniş bir değerlendirmede bulundu. Bezci anket sonuçları üzerine ciddi bir sosyolojik değerlendirmede bulunurken iktidarın başarısı kadar, muhalefetin neden başarısız oluğunu da ortaya koyarken aynı zamanda ciddi bir Sakarya ve Sakaryalı değerlendirmesi de yapmış. Bezci’nin tespitleri bilgi verici olduğu kadar da öğreticiydi.

Uzun bir süredir ulusalcı çizgide yayın yapan ve Başkan Toçoğlu’na aleni savaş ilan eden Yenihaber Gazetesi ve Genel Yayın Müdürü Sezai Matur, Bezci’nin açıklamalarını “Danışmana Bak” manşeti ile okurlarına duyururken haberin spotunu da “Bezci, yaptığı açıklamada patronu Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu’na övgüler düzdü” şeklinde vererek bir bilim adamını yaptığı bilimsel tespitler nedeniyle itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Bezci’nin açıklamaları karşısında çılgına döndüğü anlaşılan Matur, Bezci eleştirilerini köşesine de taşırken Bezci’nin tespitlerini eleştirmek yerine Bezci’ye “pek bilmiş danışman” gibi sıfatlarla hakaretler yağdırdı. Matur üstü kapalı olarak Bezci’nin boş yere maaş aldığını öne sürürken öte yandan da Bezci’nin açıklamasıyla varlığından haberdar olduğunu söyleyerek Türkiye ve yurt dışında kitapları, yüzlerce makalesi ve bilimsel çalışması yayınlanan bir bilim adamını adı ve sanı duyulmayan bir akademiysen gibi lanse etmeye çalıştı.

Bezci’nin açıklamaları karşısında Yenihaber Gazetesi Genel Yayın Müdürü Matur’u bu kadar öfkelendiren şey nedir? Anlaşılan AK Parti’nin ve Başkan Toçoğlu’nun oy oranları, Sakaryalı’da ki karşılıkları, Bezci’nin siyasal ve sosyolojik tespitleri Matur’un moralini bozmuş ve canını sıkmış. Bezci’nin tespitlerini eleştirmek yerine ona hakaret ederek ve itibarsızlaştırarak Bezci’nin doğru tespitlerini kıymetsizleştirme ve itibarsızlaştırma gayretine girmiş.

Yenihaber ve Matur, Bezci’nin ortaya koyduğu hangi tespite yanlış veya hayır diyebilirler ki? Anketler gündemdeyken bir siyaset bilimci, sosyolog ve Türk siyasi yaşamı uzmanının bu anketleri yorumlamasında nasıl bir yanlış yan olabilir ki? Yine 900 bin nüfusa sahip bir büyükşehir belediyesi başkanının bilim adamlarından yararlanmasında ne gibi kötü bir yan olabilir? Başkan Toçoğlu’nun ekibiyle ilgili sürekli sert eleştirilerde bulunan Matur’un bilimsel unvanı, çalışmaları ve kitapları ile Türkiye ve dünya da tanınan Bezci’nin, Başkan Toçoğlu’nun danışmanlığını yapmasında ne tür bir yanlış yan görmüş olabilir ki? 

Köşe yazılarından Matur’u öfkelendiren şeylerden birisinin de Bezci’nin, Yenikent’e raylı sistem önerisini gerçekten uzak bir yaklaşım olarak değerlendirmesi olarak görmesi olduğunu anlıyoruz. Matur, sürekli gündeme getirdiği Yenikent’e raylı sistem önerisinin Başkan Toçoğlu’nun 2009 seçim beyannamesinde yer aldığını belirterek danışman Bezci’nin, Başkan Toçoğlu’nu da farkında olmadan eleştirdiğini öne sürüyor. Başkan Toçoğlu gibi tecrübeli, zeki, akli ve bilimsel verileri dikkate alan başarılı bir siyasetçinin planladığı bir projenin yapılan fizibilite çalışmaları sonrası sonuçlarının verimli çıkmaması halinde değiştirmesi doğru bir davranış değil midir? Dünyanın her yerinde bu işler böyledir. Siyasetçiler fizibilite raporlarına göre projelerini, fikirlerini değiştirebilirler. Bilimsel verilere dikkate alarak fikirlerini, projelerini değiştiren bir siyasetçi dünyanın neresinde eleştiri konusu olabilir ki? Türkiye’de de birçok siyasetçi Başkan Toçoğlu gibi fizibilite ve bilimsel çalışmalar sonrası gerekli verimin alınamayacağının anlaşılması üzerine yüzlerce projeyi revize etmişlerdir. Örneğin eski Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan’ı olan Aziz Duran, 1994 yerel seçimleri öncesi seçim vaadi olan Bulvar’ın altına yer altı çarşısı inşa etme projesini bilimsel çalışmalar sonrası bu alana yeraltı çarşısı yapılamayacağının anlaşılması üzerine geri çekmiştir. Yine AK Parti iktidarı döneminde birçok bakanlık ve belediye iyi niyetle gündeme getirdikleri yüzlerce projeyi fizibilite çalışması sonrası geri çekmişlerdir.

Gazeteciliği toplum mühendisi olarak gören ve kendisini de her konunun bay bileni ilan eden Matur ‘u asıl öfkelendiren ve çılgına çeviren şey artık kendisine top düşmemesidir. Başkan Toçoğlu’nun bilim adamları ve uzmanlardan oluşan danışmanları yerine kendi fikirlerini dikkate almasını isteyen Matur’u: TMO silolarını tarihi eser sanarak Ofis Sanat Merkezine karşı çıkması yine Orhan Camii Meydanı düzenlemesi sırasında alana monte edilen renkli ışıkların bayanların iç çamaşırlarını göstereceğini öne sürmesi ve İmam Hatip Lisesi yerine karakol yapılması gibi zihni sinir fikirleri sonrası aklı başında olan kim ciddiye alabilir ki?

Başkan Toçoğlu ile ilgili her şeyi ve her konuyu eleştiri konusu olarak gören Matur, keşke Bezci’nin açıklamalarına ideolojik ve ön yargılı yaklaşmak yerine onlardan yararlanmaya çalışsaydı şüphesiz ki bu kendisi için daha hayırlı olacaktı. Yeni Türkiye ve Sakarya’daki gelişmeleri anlayamadığı için hayatın dışında kalan ve bu nedenle de yorgun düşen Matur, olaylara-olgulara bir gazeteci gibi yaklaşmak yerine ideolojik tarafgirlik üzerinden yaklaşıyor. Kendinden olmayanı ötekileştirerek karşıtlık üretiyor. Vehimleri ve komplo teorilerinin etkisinden kendisini kurtulmadığı için de marjinalleşiyor. Marjinalleşen Matur’un fikirleri, düşünceleri ve gazetesi her geçen gün içeriksizleşiyor. Kıymetsizleşiyor. Halk nezdinde de Matur ve yönettiği gazetesi itibarsızlaşıyor. 

#

YAZARIN SON YAZILARI

Sakarya’da ki AK Partili Belediye Başkanlarında ki Kronikleşen Metal Eskimesi

Sakarya’da ki AK Partili Belediye Başkanlarında ki Kronikleşen Metal Eskimesi

AK Parti’de Yeni Siyaset Dönemi ve Uncuoğlu, Üstün ve Toçoğlu

AK Parti’de Yeni Siyaset Dönemi ve Uncuoğlu, Üstün ve Toçoğlu

AK Parti Milletvekilleri Üstün ve Yavuz’dan MHP’lilere Sıcak Mesajlar

AK Parti Milletvekilleri Üstün ve Yavuz’dan MHP’lilere Sıcak Mesajlar

Yaşam Endeksi Araştırmasında Sakarya’nın eksik yanları

Yaşam Endeksi Araştırmasında Sakarya’nın eksik yanları

Başkan Toçoğlu’nun açıklayacağı 2016 projeleri için beklenti büyük!

Başkan Toçoğlu’nun açıklayacağı 2016 projeleri için beklenti büyük!

AK Parti 1 Kasım’da Sakarya’da tarihi rekor kırdı

AK Parti 1 Kasım’da Sakarya’da tarihi rekor kırdı


GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs