HACI ADAYLARINA “MERS-CoV” SEMİNERİ

Geyveli Hacı Adaylarına Uyarılarda Bulunuldu
Editör Editör

Geyve Toplum Sağlığı merkezi çalışanları tarafından hacı adaylarına, Ortadoğu'da görülmeye başlanan ve ölümcül bir virüs olan "MERS-CoV" hakkında seminer verildi. Yakın zaman sonra o bölgeye gidecek olan hacı adaylarına uyarılarda bulunuldu. 
 
Peki nedir bu MERS-CoV?
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı’nın verilerine göre, MERS-CoV virüsü, Corona virüsler grubunda yer alıyor. Halen ülkemizde insanlarda dolaşımda olan HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV Corona virüslerin alt tipleri. Bunlar  çoğunlukla soğuk algınlığına sebep oluyor.
 
HAKKINDA BİLGİ AZ
Ancak Corona virüslerden SARS’ın (SARS-CoV) yol açtığı hastalık SARS (Şiddetli Akut Solunum Yetmezliği Sendromu) çok daha ciddi seyrediyor. Hatırlarsanız SARS-CoV, 21’inci yüzyılın ilk uluslararası sağlık alarmına konu olmuştu. 2003’te yeni bir virüs halinde ortaya çıkmış ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
Yaklaşık 10 yıl sonra, Eylül 2012’de Corona virüs ailesinden, daha önceden insan ya da hayvanlarda tespit edilmemiş olan MERS-CoV insanlarda ilk defa tanımlandı. SARS Corona virüsü ile uzaktan bağlantılı olmasına rağmen, yaşanan SARS deneyiminden ötürü MERS-CoV endişelere yol açmaya devam ediyor. Zira SARS’tan farklı olarak kolaylıkla veya sürekli olarak insanlar arasında yayılıyor. Henüz virüsün kaynağı, bulaşma yolu, kuluçka dönemi ve bulaştırıcılık süresi bilinmiyor. Maalesef bugüne kadar 45 hasta MERS-CoV’dan kaybedildi.


TÜRKİYE’DE VAKA YOK
Türkiye’de MERS-CoV’a yönelik Yeni Corona virüs Bilim Kurulu bulunuyor. Halen olası vakalardan alınan örnekler laboratuvarlarda inceleniyor. 22 Temmuz tarihi itibariyle ülkemizde şüpheli 117 vaka için yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda MERS-CoV tespit edilen hasta olmadı.
Erkek hastalar çoğunlukta
Tüm Avrupa ve Kuzey Afrika’daki vakalar Ortadoğu’yla doğrudan ya da dolaylı bağlantılı. Tunus, İngiltere, Fransa ve İtalya’daki bazı vakaların Ortadoğu’ya seyahat öyküsü yok. Ancak Ortadoğu’ya seyahate giden kişilerle yakın teması var. MERS-CoV vakalarının yaşları 1 – 94 arasında ve yüzde 65’i erkek. Virüs ağırlıklı olarak orta yaş ve üzerinde enfeksiyon oluşturuyor. Ancak çocuklar da risk altında sayılıyor. Vakaların çoğunluğunda hastaneye yatış gerektiren şiddetli akut solunum yolu hastalığı ortaya çıktı. Henüz MERS-CoV’a özel tedavi yok.


Solunum yolunu tutuyor
Hastalarda en sık ateş (yüzde 87) ve öksürük görülüyor. Bu belirtileri sırasıyla nefes darlığı, karın ağrısı, ishal, kusma izliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, tanı konulan hastalar ‘kesin’ statüsünde. Bir de ‘olası’ hastalar var. Mesela kesin MERS-CoV ile enfekte hastayla direkt temas edenler. Ortadoğu ülkelerine seyahat edip ciddi akut solunum yetmezliği gelişen hastalar da mutlaka MERS-CoV enfeksiyonu yönünden test edilmeli. İnsandan insana geçişler, yakın temas haricinde çok sık görülmese de vakalar arttıkça insandan insana geçişler de artacağından dikkatli olmakta yarar var.
MERS’li coğrafyalara giderseniz
Hastalığın görüldüğü yerlere seyahat ederseniz:
 Özellikle solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarla yakın temas kurmayın.
Sık sık el yıkayın.
Az pişmiş yiyeceklerle çiğ sebze-meyvelerden uzak durun.
Vahşi ya da çiftlik hayvanlarıyla temastan kaçının.(geyveeğitim)

Mutlu ERTUĞ
GeyveHaber

 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs