Hüseyin ÖZÇELİK Hüseyin ÖZÇELİK Politik Cadde

Türkiye’nin En Kaliteli Suyuna Sahip Olmamız Ulusalcıları Çatlattı

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre Sakarya’da çeşmelerden akan su birinci sınıf ve Türkiye’nin en kaliteli suyu. Yine Sakarya’da çeşmelerden akan su Avrupa Birliği’nin içme suyunda belirlediği 46 parametreye uygun. Bitmedi aralarında ABD ve AB ülkelerinde de bulunduğu OECD ülkeleri sağlık verilerinin çok üstünde bir kaliteye sahip. Ayrıca her yıl bağımsız olarak hıfzıssıhha enstitüleri içme suyunu analiz ediyorlar. SASKİ hayata geçirdiği su kalitesi mobil izleme laboratuarıyla il genelinde su kalitesini anlık ölçüyor. Bu sistem sayesinde Karasu’nun herhangi bir köyünde de, Taraklı’da da anında ölçümler yapılabiliyor.

Sakarya’da musluklardan akan içme suyunun Türkiye’nin en kaliteli suyu haline gelmesinde Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu’nun son yıllarda yaptığı büyük yatırımların payı çok büyük. Başkan Toçoğlu Adapazarı, Arifiye, Hendek, Karapürçek ve Sapanca’ya 27 Milyon TL’lik yatırımla 5 arıtma tesisi yaptı. Hızırilyas Tepesi'ne Boss firması tarafından inşa edilen Hızır İlyas arıtma tesisi kullanılan teknoloji bakımından Türkiye’nin çok üstünde bir tesis. Benzerleri sadece ABD’de olan bir tesis. Öte yandan 14 milyon 747 bin TL’lik yatırımla 4. Çelik İsale Hattı inşaatı da tamamlanmak üzere. Hatta SASKi, 30 Mart 2014’te büyükşehir yasasının geçerlilik kazanmasıyla büyükşehir sınırlarına dâhil olacak ilçeler için arıtma tesisi ve alt yapı projelerini bu günden hazırlamış ve kaynaklarını bulmuş durumda.

Su konusunda ki devasa yatırımlar ile birlikte Sağlık Bakanlığı, OECD sağlık verileri, AB Kriterlerine göre Türkiye’nin en kaliteli ve temiz içme suyu Sakarya’da iken son günlerde ulusalcı gazeteciler, CHP İl Başkan’ı Yüksel Büyükakten ve bu çevrelerin ayartmaya çalıştığı bir bilim adamı içme suyunun kalitesini tartışmaya açtı.

İlk önce yeminli AK Parti ve Başkan Toçoğlu düşmanı olan ulusalcı bir gazeteci içme suyunun koktuğunu öne sürdü. Sonra bu gazetecinin gazetesi harekete geçerek SAÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Şengil’in aşırı klorlamanın insan sağlı üzerine yaptığı bir açıklamasına balıklama atlayarak Şengil’e SASKİ’ye çaktırıyorlar. Aynı çevreler daha önce de ellerinde hiçbir bilimsel veri olmadan içme sularının asbestli borularla verildiğini öne sürmüşlerdi. Şengül açıklamasında çeşme suyuna kalitesiz, sağlıksız diyemeyerek sadece suyun klorlaması üzerinden bir eleştiri getirebiliyor. Sanki Türkiye’de ve dünyada su arıtımında klorlama kullanılmıyormuş gibi.

Yine partisine belediye başkanı adayı bulamayan, aday olanlarında birer birer istifa ettiği, genel merkez de topun ağzında olan CHP İl Başkan’ı Yüksel Büyükakten gündemi değiştirerek kendisi ve partisinin içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak için Batı Karadeniz Çevre Platformu Temsilcisi olarak Sapanca Gölü ile ilgili bir açıklama yapıyor. Büyükakten, Sapanca Gölü’nün bir kenarından TEM otoyolu, diğer kenarından E-5 karayolu geçtiğini ve bu yollardan gölün suyuna lastik parçaları ve kimyasal maddelerin karıştığını belirterek Sakarya’nın suyunun içilemez olduğunu öne sürüyor. Bu kadar ciddi ve büyük iddiaları dile getiren Büyükaten’in de elinde bilimsel bir veri yok.

Büyükakten, Sapanca Gölü kenarında sanki E-5 karayolu yeni yapılmış yine otoyolu da gölün kenarına mevcut iktidar yapmış ve flaş bir gerçeği açıklar gibi Sapanca Suyu’nun içilemeyeceğini söylüyor. Keşke Sapanca Gölü kenarından yollar geçmek zorunda kalmasaydı. Fakat Türkiye ve dünyanın birçok yerinde içme suyu olarak kullanılan yerlerin çevrelerinde yollar ve yerleşim birimleri mevcut. Dünyada da arıtma tesisleri zaten bu nedenle yapılmak zorunda kalınmış.

İçme suyu konusunda kuyuya atılan taş misali başlatılan ve oluşturulmaya çalışılan suni gündeme her konuda mutlaka bir fikri olan Sakarya Müzisyenler Derneği Başkanı Sefer Beyanal, ve SASTOP Başkan’ı Önder Döker’de topa girerek Sapanca Gölü’nü tartışmaya açıyorlar.

Bu çevrelerin dertler içme suyunun temizliği ve halkın sağlığı değil. Başkan Toçoğu’nun yaptığı yatırımlarla Sakarya’nın içme suyunun Türkiye’nin en temiz ve kalitesi suyu haline gelmesini hazmedemiyorlar. Yerel seçimler öncesi Başkan Toçoğlu ve AK Partiye büyük bir oy ve prestij kazandıran bu konuda karalama yaparak Başkan Toçoğlu ve AK Parti’yi yıpratmak istiyorlar.

İki kıtayı birleştiren Marmaray karşısında ulusalcılar hasetten nasıl tırnaklarını yemişlerse bunlarda Sakarya’nın Türkiye’nin en kaliteli içme suyuna ve en temiz havasına sahip olması karşısında tırnaklarını yiyorlar. Hasetten neredeyse çat diye çatlayacaklar. Su konusunda bir aksaklık, eksiklik yaşansın diye avuçlarını ovuşturuyorlar. Bir aksaklık, eksiklik olsa zil takıp oynayacak haldeler.

İdeolojik düşüncelerinden dolayı körleşen ulusalcıların AK Parti İktidarı ve Başbakan Erdoğan yaptı diye Marmaray’a binmeyeceklerini söylemeleri gibi bunlarda Başkan Toçoğlu, Sakarya’nın içme suyunu Türkiye’nin en kaliteli suyu yaptı diye neredeyse maazallah su içmeyecekler. Son söz olarak ta CHP İl Başkan’ı Yüksel Büyükakten ve ulusalcılara Sakarya’da su çeşmeden içirirken CHP’li belediyelerce yönetilen Eskişehir, İzmir ve Mersin’de suyun damacanadan içildiğini hatırlamak isterim.
#

YAZARIN SON YAZILARI

Sakarya’da ki AK Partili Belediye Başkanlarında ki Kronikleşen Metal Eskimesi

Sakarya’da ki AK Partili Belediye Başkanlarında ki Kronikleşen Metal Eskimesi

AK Parti’de Yeni Siyaset Dönemi ve Uncuoğlu, Üstün ve Toçoğlu

AK Parti’de Yeni Siyaset Dönemi ve Uncuoğlu, Üstün ve Toçoğlu

AK Parti Milletvekilleri Üstün ve Yavuz’dan MHP’lilere Sıcak Mesajlar

AK Parti Milletvekilleri Üstün ve Yavuz’dan MHP’lilere Sıcak Mesajlar

Yaşam Endeksi Araştırmasında Sakarya’nın eksik yanları

Yaşam Endeksi Araştırmasında Sakarya’nın eksik yanları

Başkan Toçoğlu’nun açıklayacağı 2016 projeleri için beklenti büyük!

Başkan Toçoğlu’nun açıklayacağı 2016 projeleri için beklenti büyük!

AK Parti 1 Kasım’da Sakarya’da tarihi rekor kırdı

AK Parti 1 Kasım’da Sakarya’da tarihi rekor kırdı


GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs