Kanlıca Mantarı Görücüde

Geyve’nin yüksek kesimli yerlerinde yetişen Kanlıca Mantarı 15 TL’den satışa çıktı.
Editör Editör

Kanlıca Mantarı genellikle sonbahar da sonbahar yağmurlarının ardından çam ve köknar ormanlarında ve orman çevresinde ki kırlık alanlarda, ekilip sürülmeyen eski tarlalarda çıkar. Bazen hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda yaz ortasında da çıktığı olur.

Halk arasında “Kanlıca”, “Elicek” ve “Ebişek” veya bazı yörelerde “melki” diye bilinen bu mantarın Latince adı “Lactarius”dur. Turuncu rengi ile dikkat çeken şapkalı mantarlardandır. Kırıldığı ya da kesildiği zaman kesit yüzünden turuncu renkli bir süt akar. Bu mantarı daha önce görmemiş olanlar rengini zehirli olduğunun işareti sayarak yemekten korkarlar. 

Genelde tuzlayıp kebabını yaparlar. Sanki et yeniyormuş gibi bir his verir. Ancak bu mantar köknarlık ve çamlıklarda yetişir. Başka yerde yetişmez. Salamuraya koyarak turşusu da yapılır.

Mantarın adı, çokca yendikten sonra idrar renginin kırmızı bir renk almasından gelmektedir. Bunda korkulacak bir yan yoktur.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs