Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Müstahsili,Tüketicisi var,amma Hal Binası ve Kooperatifi Yok

Öyle bir İlçe ki: Müstahsili var, tüketicisi var, amma Kooperatifi ve Hal binası yok. Yani üreticimizin ürettiğinin yarıdan çoğu” hebaen mansura”Aslına bakarsanız İlçemizin ekilip biçilebilen topraklarında Narenciye(Portakal, Mandanla, Greyfurt ve Limon)hariç her çeşit Meyve, Sebze ve ürünün yetiştirilebileceği bir İlçe.

Müstahsili var, Tüketicisi var, amma Hal Binası ve Kooperatifi Yok


Adapazarı İl olmadan evvel, Kocaeli Sancak Beyliği’(daha sonra Kocaeli İli ve İzmit İli)ne bağlı bulunan Geyve (Gazi Geyve)İlçemiz, Adapazarı 1954 yılında İl olunca(daha sonra Sakarya ili ve bilahare de Sakaya Büyükşehir Statüsüne giren)bir tarihi İlçe. Milli Mücadele yıllarında, düşmanı bağrına sokmayan bir İlçe. Öyle bir İlçe ki: Müstahsili var, tüketicisi var, amma Kooperatifi ve Hal binası yok. Yani üreticimizin ürettiğinin yarıdan çoğu” hebaen mansura”Aslına bakarsanız İlçemizin ekilip biçilebilen topraklarında Narenciye(Portakal, Mandanla, Greyfurt ve Limon)hariç her çeşit Meyve, Sebze ve ürünün yetiştirilebileceği bir İlçe. Ne hikmettir bilinmez ne bir Kooperatifleşme ve nede bir Hal Binamız mevcut. Bazıları veya içimden bir ses şöyle diyor: Mustafa hoca senin neyine gerek. Hal Binası olmuş, olmamış. Kooperatif olmuş veya olmamış. Git otur parkta istirahatını yap. Zaten By Pass’lısın. Neyine gerek bunlar. Böyle söylüyorlar veya içimdeki şeytani ses öyle diyor. Fakat benim aklıma hemen Vatan Şairi Merhum Mehmet Akif ERSOY’un şu dizeleri geliyor: Adam sende aldırma geç, demem aldırırım, Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım. Bu dizeler hatırıma gelince ne dışarıdan Afakî konuşanlar ve nede nefsimin sesine kulak veremiyorum.Çünkü müstahsilim perişanlık çekiyor.Kullandığı Zirai Mücadele İlacı,Gübre ve Sulama için kullandığı Mazot’un karşılığı olan parayı alamadığı zaman büyük sıkıntı ve perişanlık çekiyor.İlaç,Gübre ve Mazot’u veresiye alan Müstahsil(Üretici)im zamanı gelince parasını ödeyemiyor.Dolayısiyle evine Ekmek götüremiyor,Okuyan çocuğuna Defter,Kağıt,Kitap,Kalem v.s.alamıyor.cebine harçlık veremiyor.Bu Müstahsilimiz ne yapması lazım?Devamlı bankadan karşılıksız borç ve kredi mi alması lazım?Yoksa birilerini mi çalması lazım?Ne yapması gerekiyor.yetkili mercilerden ricamız partili olsun olmasın.Gelin hep beraber ne yapmamız gerekiyorsa elimizi taşın altına koyalım da bu şirin mi şirin İlçemize bir Kooperatif ve hal binası kuralım.Kuralım da.Hem bizim İlçemiz ve hemde çevremizde olup da bize yakın olan İlçeler Göynük,Pamukova,Taraklı ve Alifuatpaşa Beldesi gibi.yerleşim yerleri de istifade etsinler.


Not:Bu yazımız 19.06.2008 tarihli"Yeni Ada"gazetesinde Geyve Haber.com ve Yeni Ada gazetesi işbirliğiyle hazırlanan Geyve Gündemi sayfasında yayınlanmıştır.


Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek.Kalın Sağlıcakla.


mh_ergin@hotmail.com

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs