Hayatınızın Sınavı

YGS ve LYS'ye girecek öğrenciler bu yazıyı mutlaka okusun.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

Geyve Anadolu Lisesi Psikolojik Danışman Öğretmeni Mücahit Tarakçı, YGS'ye girecek öğrencilere;

YGS+LYS= HAYATINIZIN SINAVI, dedi.

Sevgili Gençler, anneler ve babalar,

Yazıma sizlere içten merhaba diyerek başlamak istiyorum. Merhaba!

Bu yazımda sizlerin yüreklerine biraz da olsa ferahlık verebilirsem ne mutlu bana.

Evet konumuz YGS ve LYS. Yani Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ile Lisans Yerleştirme Sınavı. Burada bu sınavlarla ilgili teknik bilgiler vermekten çok bu sınavları algılayış biçiminizi ve bakış açınızı değiştirecek bilgiler vermeyi amaçlıyorum.

23 Mart 2014 YGS yapılacak. Gerçekten az bir süre kaldı. Bu sınava girecek olan son sınıf öğrencilerimiz çok çalışıyorlar ve inanın bana gerçekten çok yoruluyorlar. Tabi öğrencilerimizle birlikte aileleri de en az onlar kadar stresli ve yorgunlar.

Bu sınavlarla ilgili öğrencilerle paylaşımlarda bulunurken öğrencilere bu sınavlar sizlerin bu hayatta karşılaşacağınız en büyük fırsatınız diyorum.

Evet gerçekten de bu sınavlar bu ülkede yaşayan insanların hayatlarında karşılaşacakları en büyük fırsattır.

Nasıl mı? Düşünün bir kere toplamda üç test olacaksınız. Üç testte cevap kağıtlarını doldurmak için inanın bana 0,7 kaleminizdeki uç bitmeyecek bile. Sizden istenen sorulara doğru cevaplar vermeniz. Bu sınavın insana verilen en büyük fırsat olduğunu şu an bizler çok daha iyi anlayabiliyoruz.

Sınava girdiğinizde yanınızda hiçbir şey olmuyor, giysilerinizden başka. Kalemi silgiyi de artık ÖSYM veriyor. Ama sınava girenler yanlarına çok daha önemli şeylerle sınav salonuna giriyorlar. O da tabi ki de kafalardaki bilgiden başkası değildir.

Yanınızdaki kim olursa olsun, isterse Türkiye'nin en zengin kişisi olsun ya da yakını olsun, babası akrabaları çok önemli statüde insanlar olsunlar hiç önemli değil. Evet sevgili öğrenciler, belki de bu dünyada yanınızdakilerle bir daha bu kadar eşit şanslarda olmayacaksınız.

Bu sınava o an giren tüm herkes birbiriyle eşit şartlarda bulunmaktadırlar. Herkes kafalarındaki bilgiyle oradalar ve bu bilgiler sayesinde istediklerini alacaklar.

Düşünün bir kere üç test sonucunda, ne istiyorsanız onu olabileceksiniz. Ben sınavdan sonra fark ettim bunu. Yaptığınız doğrular yeterse Hukuk, Tıp, Mühendislik, Eczacılık, Öğretmenlikler istediğiniz ne ise o olabileceksiniz. Bunu kimse ama hiç kimse engelleyemeyecek.

Puanın yetiyorsa o üniversitenin o bölümünün o koltuğu sana aittir artık. Ben netlerimden eminsem gerekirse hukuksal yollardan yine benim olanı alırım. Bunun için diyorum diğerleriyle bu dünyada bu sınavlardaki kadar eşit seviyede olamayacaksınız diye.

Sınava giren öğrenciler devlet üniversitesinin bölümlerini istiyorsa evet sevgili öğrenciler benimle aynı şartlarda yarışacak bunun başka yolu yok.

Öğrencilerimi geçen senelerde Marmara Hukuk Fakültesine tanıtım gezisine götürmüştüm. Eğer lisedeyken beni bu okula birileri getirseydi inanın bana beni orada okumaktan kimse alıkoyamazdı. Gerçek söylüyorum ben orada okurdum. Oraya gidenler nasıl ki kafalarındaki bilgilerle oralara gittilerse ben de giderdim.

Çocuklara burada okuyanlara iyi bakın dedim. Gezi sonunda sordum onlara: ‘Söyleyin bana buradaki öğrenciler nasıl? Sizlerden ne farkları var? Evet onların da iki kolu, iki bacağı, iki gözü var, sizin de var. Öyleyse sizler de bu okulu isterseniz çok rahat okuyabilirsiniz.’ dedim.

Hani hep duyarsınız ‘Sizin bu çalışmanız da bir şey mi? Hele üniversiteye gidin bir de oradaki çalışmayı görün.’cümlesini. Bu cümle son derece doğrudur. Mezun öğrencilerimiz okulu ziyaret ettiklerinde bu durumu ifade ediyorlar. Keşke burada çalıştığımızı lisede çalışsaydık istediğimiz bölümü kazanırdık diye söylüyorlar.

Evet sevgili gençler! Bu sınavları korkulacak mahşer günü gibi değil hayatta sizin olanı almak için sizlere verilmiş en büyük fırsat olarak görün.

Evet YGS-LYS = HAYATININ FIRSATI

Başarılar diler, sevgiler saygılar sunarım.


Mücahit TARAKÇI  Geyve Anadolu Lisesi Psikolojik Danışman

Öğretmeni


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs