Doktor Mustafa Güder ile Röportaj

Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Mustafa Güder ile röportaj.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

*-Bize kendinizi tanıtır mısınız?

 

Ben Doktor Mustafa GÜDER.1960 yılında İstanbul’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi İstanbul’da gördüm. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinden mezunoldum. Gaziantep Islahiye’de mecburi hizmet yaptım ardından Tekirdağ’da çalıştım. Zeynep Kamil Hastanesinde 1995 yılında ihtisasımı tamamladım. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak 5 yıl Erzurum Oltu Devlet Hastanesinde çalıştım. 2001 yılından bu yana Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapmaktayım.

 

 

*- Bu görevi seçmenizinsebebi nedir?

 

Hekimlik mesleğini dünyadaki en kutsal meslek olarak görmekteyim. Çünkü insan canıyla, insanın hastalıklarıyla, dertleriyle, acılarıyla uğraşmaktayız. Kadın Hastalıkları ve Doğum dalını seçmekteki amacım ise bu dalın çok zevkli olduğunu düşündüğüm içindir çünkü dünyaya yeni bir canlı getirmek doğum yaptırmak çok zevkli ve güzel bir hizmet.


*- Görevinizi bizleretavsiye eder misiniz?

 

Hekimlik, daha doğrusu sağlıkla uğraşmak çok mukaddes çok saygı değer bir toplum hizmetidir. Ancak bugöreve talip olan insanların çok maddi kazanç ummak, çok para kazanmayı amaçlamak, gibi bir hedefi olmamalıdır. Tabiki ki sizlere bu görevi tavsiye ederim. Eğer insanlara hizmet etmeyi insanlara karşılıksız olarak acılarını dindirmeyi amaç edinebilirseniz.

 

 

*Görevinizle ilgiliunutamadığınız bir anınızı anlatır mısınız?

 

Erzurum Oltu Devlet Hastanesinde çalışırken bir Pazar günü evde banyodan çıktıktan 5 dakika sonra tam yemek masasında çorbadan kaşıkla ilk lokmamı alacakken dışarıdan bir çığlık sesi duydum. Kaşığı ağzıma götürmeden geri bıraktım saçlarım yarı ıslak yarı kuru lojmandan dışarı fırladım. Yan tarafta hastaneden içeri girip hastanın yanına vardığımda, evde doğum yapmış doğum sonrası plasentası(bebeğin eşi) ayrılmamış doğum sonrası kanaması olan ölmek üzere, sokakta son dakikalarının içinde kadın önümde yatmaktaydı. Son sürat kadının iki kolundan damar yolu açtık. Ayak bileğinden 2-3 dakika içinde cut-down(damarı keserek içine hortum yerleştirmek) açtım. Yanımda tesadüfen bulunan Diş Hekiminden 10-15 dakika içinde kan aldım. Hastaya bir yandan sıvı verip bir yandan kan verirken bir yandan da plasentayı alıp kürtaj yapıp uterus(rahim) masajı yaparak hastayı hayata döndürdük. Bu olayı hiç unutamam çünkü o gün orda olmasaydım hatta biraz yavaş hareket etseydim gencecik bir kadın ölmüş olacaktı, yeni doğmuş çocuğu yetim kalacaktı bu olay beni çok etkilemiştir.

 


 

* Eğitimle ilgilidüşünceleriniz nelerdir?

 

Ülkemizde genç nüfusun, eğitim yaşındaki çocukların ve gençlerin sayısı çok yüksek muhtemelen bu yüzdendir ki eğitimin hizmeti gelişmiş ülkelere göre hayli geride ancak ülkemizde eğitime her geçen gün daha fazla imkân ayrılmaya çalışılıyor.Gelecekte çok daha iyi bir düzeye çıkacağımıza inanıyorum. Şu anda eğitim almakta olan gençlerin, sizlerin ileride eğitim bayrağını öğretmenlerinizden alarak daha da ileriye götüreceğinize gönülden inanıyorum.

 

 

* Görevden ayrılıncanasıl anılmak istersiniz?

 

Hizmet sektöründe çalışan her insan yaptığı hizmetle ilgili iyi anılmak ister. Televizyondaki bir programda izlemiştim Japonya’da Belediyede sokakları süpürmek ve temizlemek görevi olan kişilerin yani temizlik işçilerin tabiri caizse ibadet eder gibi özenle, huşu içinde görevlerini yaptıklarını öğrendim. Bizim gibi sağlık sektöründe çalışan yani insan sağlığıyla uğraşan, insanların hastalıkları ve acılarıyla ilgilenen bizlerin hayatımızı kazanmak dışında doğaldır ki da ulvi emellerimiz olması gerekir. Geride bıraktığımız çevrede insanların bizi saygıyla, minnetle andıklarını düşünmek isteriz.

 

 

* Bizim aracılığımızlaöğrencilere neler söylemek istersiniz?

 

Sağlık hizmetinde çalışan kişilerin daha öncede belirttiğim gibi insanlara hizmet etmeyi,beklentisiz bir özveriyle hizmet etmeyi amaç edinmiş olması gerekir. Yaptığınız işi sevmelisiniz ancak bu şekilde başarılı olabilirsiniz. Aksi takdirde hem başarısız hem de mutsuz olursunuz. Hipokrattan İbn-i Sinaya, Gevher Nesibeye,kendini sağlığa adayan insanların yaşamlarını öğrenmeli ve örnek olmalıyız. Başarı dileklerimle…

 


Son olarak bizesöylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Hayır, teşekkürler.

Senem BİNA

Geyve Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Öğrencisi

 

 

 

 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs