Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

II. Bayezid Köprüsü(Geyve-Alifuatpaşa Köprüsü)

Marmara Bölgesi’nde olup, Sakarya İli sınırları içinde bulunan ve üzerinde büyüklü küçüklü oniki adet baraj olan Sakarya Nehri üzerindeki; Geyve, Taraklı, Göynük, Nallıhan, Beypazarı, Ayaş, Ankara ve Avrupa’yı Asya’ya bağlayan, “Ata Yadigârı” bir taş köprü...

II. Bayezid Köprüsü(Geyve-Alifuatpaşa Köprüsü)



 



Marmara Bölgesi’nde olup, Sakarya İli sınırları içinde bulunan ve üzerinde büyüklü küçüklü oniki adet baraj olan Sakarya Nehri üzerindeki; Geyve, Taraklı, Göynük, Nallıhan, Beypazarı, Ayaş, Ankara ve Avrupa’yı Asya’ya bağlayan, “Ata Yadigârı” bir taş köprü... Yıldırım Bayezid zamanında 1389 yılında başlatılan”Surre Alayı”nın “HİCAZ”ile”İstanbul”arasında köprü kuran”Surre Geleneği”her yıl, her birinin içinde Bin(1000)Osmanlı Altını bulunan İkiyüzotuziki(232)kese orada bulunan fukara halka dağıtılmak üzere tercih edilen üç yoldan orta yol(Üsküdar, Gebze, İznik, Sapanca, Geyve, Hendek, Ayaş, Düzce, Bolu, Çorum, Hacıhamza, Merzifon, Amasya, Turhal, Tokat, Sivas, Malatya, Diyarbakır ve Şam üzerinden geçen yol) üzerinde bulunan güzergahtaki II. Bayezid Köprü’sü üzerinden geçerlerdi. Üzerindeki kitabeye göre, Tarihte devir açan Fatih’in oğlu II. Bayezid tarafından Hicri 901 Miladi 1495–96 yıllarında yaptırılmıştır. Mimarının Abdullah oğlu Murad olduğu Kitabede yazılmaktadır.




Bizans döneminde köprünün 100 metre kadar aşağısında Kuzey kısmında(Jüstinyen’in hanımı tarafından yaptırılmış köprünün ayağı görülmektedir)olan köprü yıkılmış, yerine II.Bayezid Köprüsü yapılmıştır.
Meşhur Seyyahımız Evliya Çelebi, Arab Seyyah İbni Batuta seyahatnamelerinde köprünün varlığından hiç bahsetmezler. Ancak Sultan 2.Mahmud zamanında İran’a elçi giden Yasincizade Abdülvehhab Efendi Seyahatnamesinde köprünün bir kemerinin yıkıldığından bahsetmesi, o zamanlarda üzerinde Baraj ve Regülâtör bulunmadığından dolayı Nehrin debisinin çok oluşundan yıkıldığı anlaşılmaktadır.




E.Charton 1864 de yayınladığı Seyahatnamesinde köprünün iki kemerinin yıkılmış olduğunu ve bu kısımların ahşaptan yapıldığını yazar…II.Abdülhamit zamanında Nafia Nezareti(Bayındırlık Bakanlığı) köprünün tamirini proğramına almışsa da gerekli onarım yapılamamıştır.




II. Bayezid Köprüsü’nün orijinal uzunluğu 196,50 metre olup, genişliği ise 5.50 metre’dir. Büyüklü küçüklü 15 kemerlidir.Yapıldığı dönemlerde 5 kemerin altından su geçmekte,diğerlerinden taşkınlarda su geçmekte idi.Beyaz renkte kesme taşlardan temiz işçilikle yapılmıştır.Köprü ayaklarının Güney tarafında selyaranlar mevcuttur.
Geyve tarafında kalan yerinde “MİHRAB”, “MİHRAB” ın üstünde “Kitabe” ve ön yüzünde “Girift” istifle yazılmış bir yazı mevcuttur.(Diğer tarihi köprüler de olmayan bir özellik, “MİHRAB” ve “NAMAZ” kılma yerinin oluşu… Zira tek geçit burası olduğu gibi,”Mısır Seferi”ne gidiş,”İpek Yolu” ve “Bağdat Yolu”’nun geçişi bu yoldandır.Onun için üzerinde “İbadet” edilebilen tek Köprüdür II.Bayezid Köprüsü.)
İstiklal Savaşı”nda 17 Mayıs 1920 tarihinde köprü, Alifuat Cebesoy(Paşa) tarafından az bir kuvvetle savunulmuş(Geyve halkından çıkan Milis Kuvvetleri de Askeri birliklere dâhil olmuş),düşmanın geçmesi engellenmiştir. Daha sonra onun adı beldeye verilmiştir.




Köprü 2005 yılında hasarlı deyip 700 Milyar T.L.masraf edilerek yarısı yapılmış, kalan yarısı da komple sökülüp yine bir o kadar daha masraf yapılarak 2007 yılında yeniden düzenlenmiştir. Daha önceki tadilatta üzerinden ağır tonajlı vasıtalar geçtiği için taban taşları yerinden oynamağa başlamıştı.
Hâlbuki ecdad o dönemde yapılan işçilikte iki taşın birleşim yerini oyup kancalı demir koyup boşlukları kurşunla doldurmakta idiler. Aslında Köprünün özellik ve güzellikleri yazmakla bitmez.



 



II. Bayezid Köprüsü: Trafik yoğunluğu nedeni ile bugünkü ihtiyaca cevap verememektedir. İki vasıta yan yana olduğu ve yayalarda olduğu zaman bir hayli sıkıntı yaşanmaktadır. Eğer koruma altına alıp, açık Müze haline getirmezsek ata yadigârı mirasımızı, bizden sonraki nesillerimize bırakacağımız şüpheli görülmektedir. Köprünün biraz daha yukarısından Geyve-Alifuatpaşa’yı birbirine bağlayan bir Köprü yapılmasını yetkililerden istiyoruz. II. Bayezid Köprüsü’nün sadece yaya Trafiğine açık ve aynı zamanda bir Açık Hava Müzesi haline dönüştürülmesi, Köprünün yükünü hafifletmekle kalmayıp ömrünü uzatacaktır.



Adapazarı- Eski Ankara yolu üzerinde Trabzanlar Köyü Sakarya Köprüsü(Kelebekler Köprüsü) Cumhuriyet Dönemi Köprüsü olmasına rağmen, yan tarafına başka bir Köprü yapılarak Açık Hava Müzesi haline dönüştürülmüştür.



 



Sayın Ulaştırma Bakanımız, Küçük Esnaf ve Sanayi Sitesinin yanından E–25 Karayoluna bağlanacak bir köprü sözü vermiştir. Eğer bu Köprü yapılırsa “II.Bayezid Köprüsü” rahatlamış olacaktır.



 



Yetkililerden ricamız biran evvel Köprü’nün yapılıp “II. Bayezid Köprüsü”nün de yaya trafiğine serbest ve “Açık Hava Müzesi” haline dönüştürülmesidir.



 



NOT:Bu yazımız;Yeni Ada ve Geyve Haber.com işbirliğiyle hazırlanmış olup 05.Temmuz 2008 tarihli "Yeni Ada"Gazetesinde yayınlanmıştır.



 



Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek. Kalın Sağlıcakla.



mh_ergin@hotmail.com

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs