Ömer ERDEM Ömer ERDEM Sözün Gücü

Somada İmtihandan Geçtik

13 Mayιs tarihinde Manisa ilimize bağlι Soma ilçemizde bulunan maden işletmesinde millet olarak çok büyük bir imtihandan geçtik.

En büyük ölümlü kaza olarak „madencilik tarihimize“ geçen bu kaza sonucunda ekmeğini yer altιnda karataşlardan çιkarmak için çιrpιnan 301 vatan evlâdιnι „gayb“ ettik. Yani onlarι şuhud âleminden gayb âlemine ιsmarlamιş olduk. Netice olarak istisnasιz herkesin gideceği yere gönderdik. Ölüm elbette ki dayanιlmasι zor bir hadisedir. Hele ki aynι anda bunca insanιmιzιn can vermiş olmasι ülkemizin kahιr ekseriyetini olduğu gibi bizi de can evimizden yaraladι. Belki onlar için „dua“ ve gözyaşι biriktirmekten başka bir şey yapamadιk ama en azιndan yüreklerimizin parçalandιğιnι en derin yerimizle hissettik. Helal rιzιk için yerin altιnda büyük risk alarak madencilik yapmak zorunda olan bu insanlara Yüce Allahtan sonsuz merhametler temenni ediyor, geri kalanlara sabr-ι cemil niyaz ediyorum.
Mekânlarι cennet olsun. Amin!
Türkiye daha önceleri de büyük felâketler görmüş bir ülke. Daha çok yakιn bir geçmişte Van`da bir deprem yaşadιk. Van depremindeki durum ve ortaya çιkan hasιla bugünkünden gerçekten çok daha iyi bir durumdu. Demem o ki bu defa bu imtihan çok daha belirleyici oldu. Dolayιsιyla „Soma imtihanι“ hem bize birçok şey öğretmiş oldu ve hem de adeta bir „turnosol“ vazifesi görmüş oldu. Şimdi buradan hareketle bu imtihan ile ilgili kimlerin nasιl bir durum ortaya çιkardιğιna bir gözatalιm:

Hükümetin İmtihanι
Hadise duyulur duyulmaz Başbakan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanι Sayιn Taner Yιldιz beyi acele olarak olay yerine göndermekle yapιlabilecek en iyi işi yapmιş oldu. Bakan Yιldιz, arama-kurtarma çalιşmalarιndan, yakιnlarιnι kaybetmiş acιlι insanlarιn „teskin“ edilmesine kadar, yaralιlarιn tahliyesinden, vefat edenlerin kimlik tesbitinden defin işlemlerine kadar hemen her konuda gayet „soğukkanlι“ bir şekilde böylesine dramatik ve hüzünlü bir hadiseyi en ufak bir pot kιmadan, kimseyi üzmeden , kιrmadan ve dahasι gayretullaha dokunmayacak şekilde bir „mübârek adam titizliği“ ile yürüttü. Ötede beride yapιlmakta olan onca yalan-yanlιş tevzirata rağmen o sadece işine konsantre olmak suretiyle birazcιk insaf ve izàn sahibi olan hemen herkesin ilgi ve takdirini kazandι. Hadisenin boyutlarι, giriftliği, panik ve kaos ortamιnιn büyüklüğü dikkate alιndιğιnda hükümetin özellikle de bakan Taner Yιldιzιn bu elim hadisede çok başarιlι bir hizmet verdiğini takdir etmek durumundayιz. Kalanlara sahip çιkιlmasι noktasιnda işbaşιnda bulunan hükümetin herkesin beklediğinden bile çok daha iyi hizmetler yapacağιndan zaten kuşkumuz yoktur. Zira bu hükümet bu konularda kendisini defalarca test etmiş ve rüştünü ispatlamιştιr.

Siyasetin İmtihanι
Her ne kadar bazι çatlak sesler işitilmişsede en yüksek makamlara baktιğιmιzda siyaset iktidarι ve muhalefeti ile bu elim vakadan alnιnιn akι ile çιkmιştιr diyebiliriz. ZIra muhalefet olayι siyasete kurban etmeyi denemedi. Sadece denetim görevi ile ilgili bazι şeyler hatιrlattι ki bunu da yapmak durumundadιr. Bence siyaset bu sιnavdan başarι ile çιkmιştιr.

Sivil Toplum Örgütlerinin İmtihanι
1 mayιs tarihinde biz Taksimi isteriz diye dayatan „sendikalarι“ ortalarda göremedik. Nedense ben hiç şaşιrmadιm. Sendikalarιn yeni bir tür „modern ağalιk sistemi“ olduğunu bilenler için bu hiç sürpriz olmadι. Elbette ki sendikalar garip, gureba, fakir fukara işçinin hakkιnι arayacak değildi. Onlarιn „hükümet devirmek“ gibi daha acil işleri var!.
Ancak kalan kιsιm için aynι şeyleri söyliyemeyiz. Gördüğüm kadarιyla başta Kιzιlay olmak üzere İHH ve Deniz Feneri ve benzer kuruluşlar olay yerine en kιsa zamanda intikal etmiş ve olaya vaziyet etmek üzere canla-başla bir çalιşma ortaya koymuş oldular.

Medyanιn İmtihanι
Toplumun hemen her kesiminde büyük bir hassasiyet oluşmasιna rağmen medya yine bildiğimiz gibiydi. Özellikle bir kιsιm medya ilk andan itibaren çok da fazla iman etmedikleri Allahtan ölü sayιsι artsιn diye dua etmeye başlamιşlardι bile. Maden işletmesinin sahibi bir gariban olsa yahutta kendi halinde “mazbut bir müslüman” olsa çoktan “linç” edilir ve adιna sehpalar kurulurdu. Ama nedense ekran hocalarιndan gazete paçavralarιna kadar hemen herkes işletmenin sahibine toz kondurmamaya yemin etmiş gibiydiler. Uzun bir süre maden sahibinin kim olduğunu bile öğrenmekte zorlandιk. Meğerse adamιn çok girift ilişkileri ve çok güçlü bağlantιlarι varmιş. Medyanιn bir kιsmι bu hadiseden kesin olarak sιnιfta kaldι. Adeta “ölüseviciliğine” soyunan medya olayι hükümet aleyhine “tevzirata” dönüştürmek ve buradan adeta yeni bir “Taksim kalkιşmasι” devşirmek için canιnι dişine taktι. Madencilerin ve onlara yakιnlιk duyup acιlarιnι yaşamak isteyen insanlara bunu bile çok gördüler. Gözleri dönmüş muhabir ve kazurat çukurundan fιrlamιş köşe yazarι bozuntularι ile milletin acιlarι ile alay edecek kadar alçakça bir yayιn poltikasι izleyerek ne “mal” olduklarιnι bir kez daha ortaya koydular. Hele ki bir alçak, bir edepsiz, bir şeref ve onur fukarasι, çukurlarι bile kιskandιracak kadar alçak bir herif “müstehak” idiler diyerek sadece “insafι değil insanlιğι bile rafa kaldιrmιş” bir cinnet halinde kuduz köpek gibi acιlι insanlara hakaret etmiş bu zavallι kafanιn adι köşe yazarι, yaptιğι iş de gazetecilik ise, olmaz olsun sizin gazeteciliğiniz. Yazιkllar olsun sizin gibi “yürüyen leş” lere. Lânet olsun böyle bir medya anlayιşιna.

Halkιmιzιn İmtihanι
Ben bu milletin hemen her zaman gayet duyarlι, basiret ve ferasetle davrandιğι hakkιnι teslim edenlerdenim. Gerçekten çok büyük acιlarιn yaşandιğι bir vasatta başta yakιlarιnι “gayb” edenler olmak üzere Soma halkι gayet iyi bir imtihan verdi. Hemen herkes gibi olayιn onlar da ilâhi bir takdir yada kader miş gibi algιlamadιlar. Elbette öyle değildir. Ancak 301 canι artιk geri getirmek mümkün de değildir. Onlar işte bu sebeple isyanlarιnι ve acιlarιnι sιrf „gayretullaha“ dokunmasιn diye içlerine gömdüler. Muhteşem bir tevekkül ile „vakur“ bir şekilde ağladιlar. Ağlarken 76 milyon milletimizi de ağlattιlar. Millet, böylesine elim bir hadisede gösterdiği „diğergamlιk, yardιmlaşma ve dayanιşma“ ile muhteşem bir kenetlenme ile dostlara yüzakι olacak bir tutum takιnιrken düşmanlara tarihi bir ders vermiştir. Evet bu millet bundan böyle „emperyalist kudurmuşlar“ ve onlarιn „bedava köpeklerinin“ havlamalarιna rağmen yürüyüşünü sürdürmeye devam edecektir. Dünyanιn egemen güçleri ve içerideki iflâh olmaz Tayyib Erdoğan düşmanlarι yahutta aslιnda „İşlâm ve Allah düşmanlarι“ istemese de küllerinden yeniden doğan bu millet asla istikametinden vazgeçirilemeyecektir.
Son verirken Somada can veren emek şehitlerine bir kez daha Allahtan rahmet temenni ediyor, yakιlarιna sabr-ι cemil niyaz ediyorum.
Baki Selam ve Saygιlarιmla.

Ömer Erdem
Mainz/Almanya

#

YAZARIN SON YAZILARI

Batının Çatışmacı zihniyeti

Batının Çatışmacı zihniyeti

Kaybedenler Kulübünün Benzemez Mensupları

Kaybedenler Kulübünün Benzemez Mensupları


DininGüncellenmes ive Ilahiyatçılar

DininGüncellenmes ive Ilahiyatçılar

Esas Duruş İlkesi…

Esas Duruş İlkesi…

Müslüman Dünyasında Ahlâk Krizi

Müslüman Dünyasında Ahlâk Krizi

Seçimler Yaklaşırken…

Seçimler Yaklaşırken…

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs