ÇAY Mahallesi Yeniden Kuruluyor

Geyve İlçesi Çay Mahallesinin yeni yerine yapılması çalışmalarına başlandı.
Editör Editör

Çay Mahallesinin yeni yerinde, temel atma töreni düzenlendi. Törene; Sakarya Vali Yardımcısı Âdem Saçan, Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, AFAD Acil Durum Müdürü İsmail Dilaver, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Şube Müdürü Nilüfer Cengiz, Çay Mahallesi Muhtarı Suat Kolsuz ile hak sahibi mahalleliler iştirak etti.

AFAD Acil Durum Müdürü İsmail Dilaver, Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık ile inşaat çalışmalarını incelerken şu bilgileri verdi: “AFAD evini yapana yardım metoduyla vatandaşlar kendi evlerini yapacaklar ve yapıldıkça para ödemesi olacak. 1 ev 50 bin TL civarında mal oluyor. Devlet 44 bin TL ödüyor. 20 yıl vadeli, 2 yıl ödemesiz, faiz yok, 18 yıl taksitle, 36 ev yapılacak. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yardım yapılıyor. Hepsi aynı tip olduğu için evlerin 2 – 2,5 ay gibi bir sürede biteceği tahmin ediliyor.”

Sakarya Vali Yardımcısı Âdem Saçan da temel atma törenine katıldı ve verilen bilgileri dikkatle dinledi.

AFAD Acil Durum Müdürü İsmail Dilaver. Törene katılanlara şu bilgileri verdi: “Çay Mahallesinde muhtelif zamanlarda heyelanlar yaşanmıştır. Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1997 yılında etkili bir karar alınmış, hak sahipleri tespit edilememiş. 2010 yılında köy için, afete maruz kararı alındı ve köyün taşınmasına karar verildi. Karardan sonra köyün taşınacağı alanların tespiti yapılarak alan seçildi. Kamulaştırma kararı verildi. Tarla vasfındaki bu yerin imar planları yapıldı. Jeolojik etüt raporları hazırlandı. Yerleşime uygun olduğu raporu verildi. Valilikçe kamulaştırma kararı alındı. Kamu yararı kanununa göre kararı alındı. 46 dönüm üzerinden 370 bin TL kamulaştırma yapıldı. 36 hak sahibi tespit edildi. Kişi başına 650 m2 arsa ayrıldı. Arsa üzerine 100 m2 ev yapılıyor. Yol için 636 bin TL, içme suyu için 506 bin TL, kanalizasyon için 215 bin TL para geldi. Hayırlı olsun.”

İlçe Kaymakamı İdris Akbıyık kısa konuşmasında. “Çay Köyü modern bir köy olacak. Geyve’nin örnek köyü olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.

Vali Yardımcısı Âdem Saçan konuşmasında şunları söyledi: “Uğraşı vermeden bir yere varmak mümkün olmuyor. Çok ucuz bir maliyet. İleriki dönemlerde köylüler bunun çok önemli bir para olmadığını görecekler. Devletin bir nevi hibesi gibi. Bittiğinde gelerek vatandaşların mutluluklarını paylaşmak isteriz.”

Konuşma sonunda temele kurban kesildi. Vali Yardımcısı Saçan, butona basarak temele ilk harcı döktü. Tören sonunda misafirler mahalleden ayrıldı.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs