30 Yıllık İpotekli Iğdir Küçük Sanayi Sitesi'nin Sorunu Çözüldü

Iğdır’da 30 yıldır hacizli durumda olan Küçük Sanayi Sitesi'nde toplam borcun yüzde 43'ünün bakanlık tarafından indirildiği, kısa süre içinde ödeme yapılması halinde ipoteklerin kaldırılacağı belirtildi.Iğdır Küçük Sanayi Sitesi...
Ali ARICI Ali ARICI

Iğdır’da 30 yıldır hacizli durumda olan Küçük Sanayi Sitesi'nde toplam borcun yüzde 43'ünün bakanlık tarafından indirildiği, kısa süre içinde ödeme yapılması halinde ipoteklerin kaldırılacağı belirtildi.

Iğdır Küçük Sanayi Sitesi Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Atakan Taşkınsu, yaptığı açıklamada, 30 yıldır çözülemeyen sitenin sorunlarının 4 ayda çözüldüğünü belirterek, borcunu ödemeyen esnafın ödeme yapmasını istedi. Taşkınsu, "Iğdır Küçük Sanayi Sitesi'nin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına 30 yıllık ipoteği var. Buranın yapılması için çekilen kredi o günden bugüne bu kadar düzenli ödenmediğinde dolayı 520 işletme hacizli durumu düşmüştü. 30 yıldır devam eden bu borç durumundan dolayı esnafımız mağduriyet yaşamıştır. İpotekli olan sanayi sitemizde hiçbir yatırım yapılmıyordu. Altyapı, yol, su hizmetleri alamıyorduk. Kanuni olarak hacizli durumda olduğundan belediye dahil hiçbir kurum burada yatım yapamıyordu. Netice itibarıyla buranın icradan satış durumu gündeme geldi. Buranın satışı ihale usulü ile satışa çıkarılmasına 4 gün kala bakanlığa bulunduğumuz girişimler sonucu, evraklar icradan alınarak yapılan 4 aylık bir çalışma neticesinde bir ödeme planı oluşturuldu. Bu ödeme planı dahilinde esnafımız borcunu ödemeye başladı” dedi.

“BAKANLIK 30 YILLIK BORCUN YÜZDE 43’ÜNÜ İNDİRDİ”

Iğdır Küçük Sanayi Sitesi olarak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına toplam 9 milyon 800 bin TL kredi borçlarının bulunduğunu anımsatan Taşkınsu, “Bu kapsamda bakanlığa yaptığımız müracaat neticesinde Sayın Bakanımız Iğdır’a geldi ve bu borcun yüzde 43’ünü indirdiklerinin müjdesini verdi. Bu kapsamda borcumuz 4 milyon 600 bin TL’ye düştü. Bunun yanında herkes daha önce birbirine kefil iken, şimdi herkesin borcu ferdileşti. Yani anlayacağınız daha önce esnaf birbirine kefil olduğundan, birisi ödediğinde, diğeri ödemediğinde onun ödediği de faize gidiyordu. Sayın Bakanımızın bir sözü vardı, ‘Her koyun kendi bacağından asılacaktır’ demişti. Bu kapsamda herkesin borcu ferdi oldu. Sadece Iğdır’da yapılan bu uygulama ile esnafımız ödeme yapmaya başladı” diye konuştu.

“ÖDEME YAPMAYAN ESNAFIMIZIN İŞ YERİ VE ARSASI İCRA TAKİBİ SONUCUNDA SATIŞA SUNULACAKTIR”

Iğdır Küçük Sanayi Sitesi'nde bulunan 410 esnafın borcunun ödediğini ifade eden Taşkınsu, “Bu borçlarını ödeyen esnafımızın üzerilerindeki ipotekleri kaldırılması çalışmaları devam ediyor. Kısa bir süre içinde borçlarını ödeyen esnafımızın üzerindeki ipotek kaldırılacaktır. Şu anda ödeme yapmayan 105 esnafımız var, onların da önümüzdeki ayın 4'üne kadar ödeme süreleri var. Bunlar ödeme yaptıkları durumda onların da üzerilerindeki ipotek kaldırılacaktır. Ödeme yapmayan esnafımızın iş yeri ve arsası icra takibi sonucunda satışa sunulacaktır” dedi.

“ESNAFIMIZ ÇOCUĞUNA MİRAS OLARAK BORÇ DEĞİL, MÜLK BIRAKACAK”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca görevlendirilen yetkililerce buradaki iş yerlerine göre, metrekarelerine göre hesaplanarak şerefiye bedeli uygulanarak belli bir miktar borç çıkarıldığını ifade eden Taşkınsu, “Esnafımız, şu anda burada ortalama bir dükkanı 7 bin 500 TL ipotek bedelini ödeyerek iş yeri sahibi oluyor. Bu da buradaki bir iş yerinin nereden bakarsanız bir yıllık kira bedeline eş değerdir. Yani devletimiz esnafımızı bir yıllık kira bedeline mülk sahibi yapıyor. Bundan sonra esnafımız bu sayede çocuğuna miras olarak borç değil, mülk bırakacak. Burada bir an önce ödeme yapmayan 105 esnafımıza önerim şu olacaktır; Temmuz’un 4’ü ödemenin son gündür. Bu güne kadar Halk Bankası’na müracaat ederek borçlarını ödesinler. Bu büyük bir fırsattır, bu fırsatı kaçırmasınlar. Bu ortaya konulan işlem Türkiye’de bir ilktir, başka yoktur. Bence bu devletimizin 30 yıldır süren gelen soruna karşı verilen bir toleranstır, bunu değerlendirmelerini istiyoruz. Iğdır Valiliği ve Iğdır Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da bu desteklenmiştir. Burada bulunan 620 parselden, 520 malikinden yüzde sekseni borcunu ödemiştir. Tabiri caizse ortada bulunan 30 yıllık bir cenaze var, gelin bu cenazeyi kaldıralım. Borcunun ödemeyen vatandaşın mülkü tekrar icra karı alınarak satılacaktır. Yazık yani fırsatı değerlendirmelidir. Bu Iğdırımızın bir yatırımıdır ve en büyük ticari kuruluşudur, buna sahip çıkalım. İsmini vermek istemediğimi 5 iş adamı burayı komple satın almak istiyordu. Bunlar ipotek yolu ile burayı alıp esnafımız ömür boyu kiraya mahkum etmek amacındaydı. Bunu da esnafımızın bilmesinde fayda olacağını belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs