Sağlık Köşesi-Dikkat Dağınıklığına Sahurda Yediklerinizle Engel Olun

Yaz aylarına gelen Ramazan ayı hem sıcak hem de uzun saatler ile özellikle çalışan bireylerde dikkat dağınıklığına neden olabiliyor.
Editör Editör

Normal zamanlarda dikkat toplamak için başvurulan çay-kahve içmek gibi alışkanlıklardan uzak kalınan bu dönemde dikkati toplamak için önerilerde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Hale Alpsan Gökmen, “Sahurda lifli besinler tüketin, taze sıkılmış meyve suyu ve antioksidan zengini siyah çikolata daha dikkatli olmanıza fayda sağlar” dedi.

Ramazan ayında özellikle dikkat gerektiren işlerde çalışanlar uzun oruç saatleri nedeniyle dikkatlerini kaybedebiliyor. Neredeyse herkesin dikkatini toplamak ve kısa da olsa çalışmaya ara vermek için alışkanlık haline getirdiği çay-kahve molalarından oruç nedeniyle uzak kalan çalışanların dikkat dağınıklığını en aza indirmek için alabileceği bazı önlemler var. Bazı yiyeceklerin sahurda yenmesinin hafıza ve dikkat açısından olumlu etkileri olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Hale Alpsan Gökmen “Özellikle yüksek lifli tam tahıllı gıdaların süt ile alınması ve yanında yiyeceğiniz bir porsiyon meyve, taze sıkılmış meyve suyu ya da beyin için faydalı olan Omega 3’ten zengin deniz ürünlerini yemek gün içinde daha dikkatli olmanızı sağlayabilir” dedi. Siyah çikolatanın antioksidan özelliği ve uyarıcı etkisi ile yararlı olacağına değinen Dr. Gökmen, yabanmersininin öğrenmeyi kolaylaştırdığının hayvan deneylerinde kanıtlandıığını belirterek günde bir kase yabanmersini yemenin faydasına değindi.

2006 yılında Neurology dergisinde yayınlanan bir çalışmada özellikle yeşil yapraklı besinler tüketenlerin yaşıtlarından 5 yıl daha genç bir mental odaklanma yetisine sahip olduğunun kanıtlandığını anlatan Dr. Gökmen, bir kase salata yemek ya da sahurda yenen ıspanak yemeğinin gün içinde dikkat kaybını aza indirgeyebileceğini söyledi.

Dr. Gökmen oruç tutan çalışanlara şu önerilerde bulundu;

Dengeli beslenmenin yanında ayrıca iyi bir uykunun da dikkat açısından çok önemli olduğunu unutmayın.

Egzersiz yapın, egzersiz daha hızlı ve etkili düşünmemize yardımcı olur. Ayrıca uzun vadede sizi demanstan koruyacaktır.

Çalışırken dikkatinizi yaptığınız işe vermeye çalışın arka planda müzik ya da televizyon gibi dikkat dağıtıcı unsurlar olmasın.

Sıvı kaybına uğramamaya çalışmak, klimalı ortamda çalışmak, terlemeden uzak durmak faydalı olacaktır.

Bir toplantıda dinleyici iseniz not almak konsantrasyonunuzu daha yüksek tutacaktır. Bir yazı okuyorsanız yüksek sesle okumak daha iyi anlamanızı sağlar. Bu şekilde birkaç duyuyu kullanarak öğrenmenizi artırırsınız.

Düşünmeyi berraklaştırmak için gün içinde kısa molalar vermek, meditasyon ya da yoga hareketleri ile gevşemek yardımcı olabilir.

Unutkanlık ve dikkat bozukluğu sorunu olanların bu dönemde daha fazla risk altında olduğunu ve bu kişilerin uzmana danışarak tedaviye başlamaları gerektiğini belirten Dr. Gökmen: “Bazı ilaçlar konsantrasyonunuza yardımcı olabilir. Altta yatan vitamin eksiklikleri, hormon bozuklukları ya da depresyon gibi nedenlerin bir an önce saptanıp tedavi edilmesi gerekir.” dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN


GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs