Ömer ERDEM Ömer ERDEM Sözün Gücü

Muhalefet Erdoğan'a Çalιşιyor!

Türkiye 10 ağustos tarihinde yine bir seçime gidiyor. Ama bu defaki seçim bir çok noktada diğerlerinden farklιlιklar arzediyor. Benim görebildiğim kadarιyla öylesine müthiş bir şölen ve bayram havasιnda yürümüyor kampanyalar. Kimbilir belki bunda Ramazan ayιnda olmamιzιn da etkisi olabilir. Fakat ben esas etkinin başka parametrelerde aranmasι gerektiği inancιndayιm. Bu seçimde normal olmayan bazι şeyler var, bunu kimse inkâr edemez.

 Cumhurbaşkanιnι bizzatihi halkιn tayin ve tesbit edecek olmasι handiyse bir „yönetim yahutta sistem değişikliğini“ icbar ettirse de ülkedeki siyasetçilerin bunun yeteri kadar ayιrdιnda olmadιklarι gözlemleniyor. Partilerin fiilen seçim kampanyalarιna dahil olmamasι yahutta daha ziyade adaylarιn kampanyayι kendi başlarιna yürütmesi gibi bir durumla da karşι karşιyayιz. Gerçi öteden beri Başbakan Erdoğanιn zaten Ak Parti oylarιnιn da büyük bir bölümünü kendi „kişisel karizmasι“ ile topladιğιna dair kuvvetli bir inanç bulunmaktadιr. Ve fakat yine de bu seçim elbette ki doğasι gereği 3 aday arasιnda geçecektir. Adaylιk için 20 milletvekili tarafιndan aday gösterilme kuralι hatιrlandιğιnda ve mecliste grubu bulunan 4 parti olduğunu düşündüğümüzde neden 3 aday yarιşιyor diye sormadan edemiyor insan. Nedenini, iki partimiz bizden bir şey olmaz iyisimi ikimiz birleşelim ve „bir çatι kurup oaraya da ithal bir aday“ koyalιm demelerinden bu yana öğrenmiş olduk. Muhalefet, Çankaya için kendi içinden bir aday çιkaramamιş ve Cumhurbaşkanlιğι adaylιğι noktasιnda „Pensilvanya soslu ama yabancι bir akιl“ ile hareket ederek çatι ya bir aday çιkarmιş ve toplumun önüne „halim.- selim“ ve biraz da „kιt Türkçesi“ ile sempatik bir badem bιyιklι amca koymuştur. Aday profillerine şöyle bir bakacak olursak:

Recep Tayyib Erdoğan

Zaten bütün dünyanιn tanιdιğι, kararlι, cesur, karizmatik ve halkιn sevgilisi olmuş bir lider. „Ufuk ve vizyon“ sahibi Türkiye ve hatta İslâm dünyasι konusunda „derdi ve rüyasι“ olan Haktan aldιğι referanslar ile halka hizmet etmeyi bir ibadet gibi telâkki eden bir halk kahramanι. Vizyon belgesindeki emeğe saygι göstermenin ötesinde vatandaş böylesine cesur yürekli bir adamι zaten peşinen desteklemeye hazιr. Ancak Başbakan buna rağmen muhteşem bir hazιrlιk ve devasa bir tanιtιm toplantιsι ile seçim startι vererek hem halkιmιza ve hem de ülkemize karşι ne kadar büyük bir hürmet ve muhabbet beslediğini bir kez daha kanιtlamιş oldu.

Başbakan seçim kazanma noktasιnda handiyse bir „fenomen“ olmuş durumda. Vatandaş seviyor kendisini belli ki Tayyib Erdoğanιn sevgisi de „hesabi değil hasbi bir sevgi“. Bu muazzam ilgi ve sevgiyi başka gerekçelerle açιklamak mümkün gözükmüyor.

Selahattin Demirtaş

Bir hayli zamandιr partinin hem adι üzerinden ve hem de yönetimi üzerinden habire değişiklikler ve denemelerin yapιldιğι partinin adayι olarak ortaya çιkan Selahattin Demirtaş, gerek parti başkanι ve gerekse Cumhurbaşkanι adayι olarak gayet „sakin, tutarlι, âlicenap ve vakar“ içinde bir kampanya yürütüyor. Bir kere siyaset yapmak niyetinde. Dolayιsιyla demokrasiye inancι olduğu gözlemleniyor. Yarιş için favori olmadιğιnι bilse de dürüstçe ortaya çιkιp kendi tabanιna saygιlι olduğunu gösteriyor. Dahasι siyaset zemininde kalarak rakibine en ağιr eleştirileri getiriyor ama hakareti tercih etmiyor. Selahattin Demirtaşι bu medeni cesaretinden dolayι gerçekten kutlamak gerekiyor. Sadece onu değil onu aday gösteren iradeyi de tebrik etmek gerekir diye düşünüyorum.

Ekmeleddin İhsanoğlu

Nerden geldi?, Niye geldi? Kim getirdi?, Niye getirdi? V.s...

Bu ve benzeri sorularι burada sorgulamak niyetinde değilim. Ancak tabii Ekmeleddin bey için iki siyasi parti ile 3 tane de küsurat partisi işbirliği yapιp adιna da „Büyük Uzlaşma“ derseler elbette bu kişiye de dönüp bakmamιz gerekecektir. Biz adamι daha öncedende bir şekilde tanιmιş olsak da Cumhurbaşkanιmιz olmak için niyetlenmiş bir adamι elbette ki daha yakιndan tanιmak gerekir diye „Çιrağan sarayι“ndaki tanιtιm toplantιsιnι ve mümkünse televizyonlarda katιlmakta olduğu programlarι izlemekteyim. Keşke yanιlsaydιm ama mâlesef yanιlmadιm. Ülkenin en lüks otelindeki tanιtιmda sloganιn „ekmek“ olarak seçilmesi de çok manidar olmuştur. Sol geleneğin aşιrιlarιna ait „zafer işaretinden“ sonra bu ekmek sloganι vallahi cuk oturdu diyeceğim ama iyide kardeşim bunlar 70`li yιllarda kaldι. Yoksa siz hâlâ 2014`lü yιllara gelemediniz mi?

Ekmeleddin Bey iyi bir insan olabilir. Başarιlι bir bilimadamι da olabilir. Hiç birine bir diyeceğim olamaz. Ama 2014 `lü yιllarιn Türkiyesinin Cumhurbaşkanι olamaz. Eğer önceki sistem yürürlükte olsaydι yani parlementerler seçmiş olsaydι çok uygun bir aday olduğu ileri sürülebilirdi. Ancak geçen zaman içinde gördük ki halk seçimine dayalι bu sistemde “düşük profilli bir görüntü ve halim-selim açιklamalar ve herkese gülücük ve nazar boncuğu dağιtmalarla” Ekmeleddin Beyin hiç şansι bulunmamaktadιr.

Herkes CHP ve MHP`nin bir anlamda fedâkârlιk yaparak kendileri dιşιndan birini aday göstermek suretiyle Çankaya`ya talip olduklarιnι düşünmüşse de onlarιn asιl niyetleri tabi ki “kendi koltuklarιnι korumak”tan ibarettir.

CHP ve MHP çatιya bir amca dikmek yerine kendi adaylarι ile yarιşmιş olsalardι belki de seçimi acayip zorlayabileceklerdi. Ancak onlar kendilerine olan özgüvenden o kadar mahrum durumdalar ki seçimi çoktan kafalarιnda kaybetmiş durumdalar. Garibim Ekmeleddin bey de artιk kimin “tufasιna” geldiyse ordan oraya seğirtip duruyor. Yabancι dilleri pek güzel de beyefendinin de “başι” olmayι istediği ülkenin diline ne kadar vakιf olduğu tartιşmalι bir durum. Ne hallere kaldιk Ya rabbim!

Sözün özü: CHP ve MHP elbette isteyerek ve severek değil belki ama sonuç olarak her ikiside mutlak anlamda Tayyib Erdoğanιn “kazanmasι” için ellerinden geleni yapιyorlar. Bence muhalefetin bu silik ve kişiliksiz tavιrlarι yüzünden Tayyib Bey daha şimdiden “ilâve %5 puan hanesine yazdιrmιş” durumda.

Bence Tayyib Erdoğan muhalefete bu âlicenap katkιlarιndan dolayι behemâhâl teşekkür mesajι yayιmlamalιdιr. Ben kendi hesabιma ülkesini seven bir vatandaş olarak ve Türkiyenin istikbalde çok daha güçlü ve vakur bir ülke olacağιna inanan biri olarak onlara “müteşekkir”(!) olduğumu ifade etmek istiyorum. Aslιnda bu durum oldukça garip. Ama ne varki garip olan sadece bu durum değil.

Baki Selam ve Saygιlarιmla


Ömer Erdem

Mainz/Almanya

#

YAZARIN SON YAZILARI

Batının Çatışmacı zihniyeti

Batının Çatışmacı zihniyeti

Kaybedenler Kulübünün Benzemez Mensupları

Kaybedenler Kulübünün Benzemez Mensupları


DininGüncellenmes ive Ilahiyatçılar

DininGüncellenmes ive Ilahiyatçılar

Esas Duruş İlkesi…

Esas Duruş İlkesi…

Müslüman Dünyasında Ahlâk Krizi

Müslüman Dünyasında Ahlâk Krizi

Seçimler Yaklaşırken…

Seçimler Yaklaşırken…

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs