Emir DOLUNAY Emir DOLUNAY Sınır Taşı

KURBAN PAYLAŞMAKTIR

.

Kurban ibadeti ile ilgili Kur’an da:
“Hayvanların kurban edilmesine gelince; Biz onu sizin için içerisinde nice hayırlar barındıran Allah’ın simgelerinden biri olarak (ibadet) kıldık: … Bu böyledir; zira, Biz onları sizin emrinize amade kılmışızdır; umulur ki şükredersiniz.
“Onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır; fakat sizden O’na ulaşan yalnızca O’na karşı gösterdiğiniz derin sorumluluk bilincidir. Böylece, onları size musahhar kıldı ki, size yol gösterdiğinden dolayı Allah’ın yüceliğini layıkıyla takdir edesiniz; ve (sen Ey Peygamber,) iyileri (O’nun rızasıyla) müjdele.” (Hac, 36-37)
Bu ayetler Kurban’ın hikmetini onun eti ve kanı gibi maddi unsurlarında, sosyal ve ekonomik katkısında değil, manevi boyutta aramamız gerektiğini gösterir.
Kurban paylaşabilmenin adıdır.
Müslümanlar olarak her dem bir sınavın içindeyiz . Ya Kabil gibi içimizden gelmeden dostlar alış verişte görsünler ‘kurban kesmedi’ demesinler diye keseceğiz ,her şeyi bize kalacak.
Ya da Habil gibi sahip olduğumuzun en iyisini Allah’a adayacağız,gözümüz arkada kalmadan ,dönüp bakmadan,acaba demeden bu Rabbimin bana verdiği her şeye bin şükür,bir teşekkür Rabbime diyeceğiz.
Allah, "insana şah damarından yakın olan"dır. Bu yüzdendir ki O, insana, nefsinin neleri hangi gerekçelerle fısıldadığından haberdardır.
Bu nedenle kurban, Allah'ın insana yaklaşmasını değil, insanın Allah'a yaklaşmasını ifade eder. Şahdamarından uzak olan, Allah'dan haydi haydi uzak olur. "Şahdamarından uzak olmak" demek, kendinden uzak olmak demektir. Kendine yakın olmak ise, "Allah'a yakın olmak" demektir.
. Rabbimiz: “Kurban ancak takva sahiplerinden kabul olunur.”
Kur’an Habil Kabil kıssasından sonra Hz İbrahim ve oğlu İsmail den bahseder bize: “O halim, selim bir oğuldur.”İsmail.Büyüyüp ergenlik çağına geldiğinde, çok sevgili babasının; “Yavrucuğum rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Ne dersin?” sorusuna “Babacığım emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın.” Der İSMAİL
İsmail bir teslimiyetin adıdır aslında .İslam‘ ın yiğit delikanlılarına ne güzel örnektir İSMAİL.
İsmail ne güzel adanmış bir gönüldür aslında.Herkes varlığını bir varlığa adarken varlığını Allah’a adayan selim bir oğul İSMAİL.
İşte böyle tarih imbiğinden süzülüp gelen kurban ibadeti insanlıkla yaşıttır aslında .
Bu gün yeryüzünün dört bir yanında kurban organizasyonları yapılmaktadır. Bunun adı bozkırlarda İHH ,Afrika çöllerinde ki yetim haneler de YARDIMELİ, ücra köşelerdekilere ulaşma çabasında olan SADAKA TAŞI ya da DENİZ FENERİ olsa da …Götürdükleri kardeşliğimizdir aslında.
Paylaşmak.Bir dilim ekmeği tam orta yerinden paylaşır gibi.Seni unutmadım Afrikalı çocuk.Arakan ‘lı Müslüman.Kudüs’ün bekçisi Gazze.
En uzağımdaki ülkelerde yaşasanız da sizinle paylaşacağım bir muhabbetim.bir selamım bir Müslüman kimliğim var aslında.
 Kurban, et ihtiyacı nedeniyle hayvan kesimi değil, aksine “Allah’a onların ne etleri, ne de kanları ulaşır; fakat sizden Allah’a ulaşan yalnızca takvanızdır.

Kurban, vermeyi, paylaşmayı yaşatır gönülden. Hesapsız dağıttıkça kurbanımızın etinden, tuttukça komşularımızın, yoksul ve yetimlerimizin ellerinden, kurbanımız da tutar bizim elimizden.
YÜKSELİR ARŞA SADAKATİMİZ.

#

YAZARIN SON YAZILARI

ZALİMLERİN UYKUSUNU KAÇIRAN RÜYALAR

ZALİMLERİN UYKUSUNU KAÇIRAN RÜYALAR

Kader kaleminin gıcırtısını duyarmıyız?
ÖĞRETMENDİR.

ÖĞRETMENDİR.

BÜTÜN MESELE BU
Ayaklar yerden kesilir mi ?

Ayaklar yerden kesilir mi ?

Türkiye'nin yüz akı olmaya devam ediyor.
İNSANLARI SEVEMEYECEĞİMİ ANLAYINCA UZAKLARA GİTMEDİM

İNSANLARI SEVEMEYECEĞİMİ ANLAYINCA UZAKLARA GİTMEDİM


Cami ışıklarına bakan çocuk...

Cami ışıklarına bakan çocuk...

Ahmet ALTAN'dan okunası bir yazı...
küçük seçimler

küçük seçimler

.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs