İkinci Uyku Hastalığı

En sık görülen ikinci uyku hastalığı olan huzursuz bacak sendromu, 15. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi’nde tartışıldı.
Editör Editör

“HUZURSUZ BACAK SENDROMU 100 KİŞİDEN 4’ÜNÜ ETKİLİYOR”

Bu yıl 15.’si düzenlenen Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi’nde uyku sağlığı ve hastalıkları ile ilgili pek çok gelişme tartışıldı. Kongrede pek çok oturumda tartışılan huzursuz bacak sendromunun Türkiye’de 100 kişiden 4’ünü etkilediği, en sık görülen ikinci uyku sorunu olduğu bildirildi

1 – 5 Kasım tarihleri arasında Dalaman Hilton Oteli’nde düzenlenen 15. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi’nde uyku tıbbındaki son gelişmeler tartışıldı. 300 bilim adamının katıldığı kongrede uyku hastalıklarının ilişkili olduğu diğer hastalıklar, uyku sorunlarının neden olduğu kazalar ve sosyal problemler ele alındı. 

Avrupa Uyku Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Diego Garcia Borreguero da katıldığı kongrede uyku hastalıkları arasında en sık görülen 2. hastalık olan huzursuz bacak sendromu ile önemli bilgiler paylaştı. Kongrenin pek çok oturumunda ele alınan huzursuz bacak sendromu ile ilgili güncel veriler paylaşıldı.

Huzursuz bacak sendromuna yol açan risk faktörlerini; kadın olmak, beyaz ırk, beyindeki ferritin adlı demirin eksikliğine yol açan durumlar, antidepresan kullanımı ve diyabet olarak özetleyen Dr. Borreguero, birinci derece yakınlarında huzursuz bacak sendromu kişilerde bu sorunun ortaya çıkma riskinin yüzde 60 – 70 oranında bulunduğunu ifade etti.

Doğum sayısı ve kan bağışı sorunu artırıyor!

Özellikle doğum sayısı fazla olan kadınlarda huzursuz bacak sendromunun arttığına dikkati çeken Dr. Borreguero, şöyle dedi:

“Almanya’da yakın bir tarihte yapılan epidemiyolojik çalışmaya göre, kadınlarda demir eksikliğinin daha sık görülmesine bağlı olarak huzursuz bacak sendromunun da sık ortaya çıktığı üzerinde duruluyor. Yine kan bağışı yapmanın bu sorunu arttırdığını gösteren çalışmalar var.

Parkinson ve MS’le birlikte görülüyor

Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu da hastalığın tanı kriterlerinde değişikliklere gidileceğini, yeni eklemeler yapılacağını belirterek şunları söyledi:

“En sık görülen uyku hastalıkları arasında ikinci sırada yer alan huzursuz bacak sendromu Türkiye’de yüzde 4 oranında görülüyor. Yine uykusuzluk yaşayan 4 hastadan birinde huzursuz bacak sendromu görülüyor. Bu nedenle huzursuz bacak sendromunun kesinlikle tedavi edilmesi gerektiğini, tedavi edilmezse ciddi salğık sorunlarına yol açtığını artık net olarak biliyoruz. Huzursuz bacak sendromunun Parkinson ve MS’le ilişkisi var. Bu hastalarda daha sık görülüyor. Sorunun tedavisinde ömür boyu ilaç kullanmak yerine demir eksikliğinin yerine konulması gerekiyor. Huzursuz bacak sendromu pek çok hastalıkla karıştırılıyor. Eğer ağrı özellikle geceleri ortaya çıkıyorsa, hareket etme isteği varsa ve istirahat ile ağrı artıyorsa huzursuz bacak sendromundan şüphelenmek gerekir.”

15. Ulusal Uyku Tıbbı / 3. Ulusal Uyku Tıbbı Teknisyenliği Kongreleri Hakkında

Bu yıl eşzamanlı gerçekleştirilecek 2 kongrede, 2 kurs, 17 panel, 5 konferans, 6 sözlü bildiri oturumu, 5 çalışma grubu toplantısı, 1 uydu sempozyumu, 1 uydu çalıştayı gerçekleştirilecek. Bu yıl 3. Ulusal Uyku Tıbbı Teknisyenliği Kongresi’nde de yine çok değerli bilim adamları uyku teknisyenliği uygulamaları hakkında deneyimlerini anlatacaklar; bunun yanı sıra uyku teknisyenleri de mesleki sorunlarını tartışacak.

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Hakkında...

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) 400’den fazlası hekim olmak üzere 1000’in üzerinde üyesi olan sektöründeki en büyük dernek, Avrupa’da da 2. büyük dernektir. Avrupa Uyku Tıbbı Derneği ve Asya Uyku Tıbbı Derneği’ne üye olan ilk dernek olan TUTD, 2015 ve 2016’da Türkiye’de yapılacak uluslararası kongreleri alma başarısını gösterdi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs