CUMA HUTBESİ CUMA HUTBESİ

YETİMLER TOPLUMA BİRER EMANETTİR

Muhterem Müslümanlar!

Sosyal hayatın insanca ve arzulanan huzur ortamı içinde sürdürülebilmesi için bütün toplum katmanlarına belli bir sosyal ve ekonomik güvence sağlanmış olmalıdır. Bu, adil devlet anlayışının kaçınılmaz bir gereğidir.




Toplumun yakın ilgisine ve sağlayacağı bu sosyal güvenceye en çok muhtaç olanlar, şüphesiz ki yetimlerdir. Baba ocağından ve sıcak bir aile yuvasından mahrum olan bu yavrular, toplumun birer emanetidirler. Babanın ve ailenin rolünü yetimler açısından artık toplum üstlenmiştir. Fiilen bir ailesi olduğu halde, çeşitli nedenlerle adeta sokağa terk edilen çocukları da yetim kavramı içinde değerlendirmek gerekir.

Değerli Mü'minler!

Yüce dinimiz İslam, yetimlerin, ruhen, bedenen ve ekonomik olarak sağlıklı bir ortamda gelişmeleri için tüm önlemleri ciddi ve sistematik bir şekilde almıştır. Her şeyden önce Kur'an, yetimlerin korunması olayını, tarihi boyutu ile ele almış, geçmiş Peygamberlerin bu uğurdaki gayretlerini, tavsiyelerini birer örnek olarak sunmuştur. 


Kur'an, yetimlerin korunup gözetilmesini, Hz. Peygamberin şahsında devlete bir görev olarak vermiştir, Rasulüllah'a kendisinin de bir yetim olarak ilahi koruma altında büyüdüğünü hatırlatan Rabbimiz ona şu uyarıda bulunuyor: "Öyleyse sen de yetimi sakın ezme, kahretme." 


İslam'ın yetimlere karşı topluma yüklediği görev aktif bir görevdir. Müslümanlar yetime haksızlık etmemekle yetinemezler. Ona iyi bir gelecek de hazırlamak durumundadırlar Allah'ın Resulü şöyle buyuruyorlar:


"Müslüman toplum içinde en hayırlı aile yuvası, içinde bir yetimin barındırıldığı ve ona iyi davranıldığı yuvadır. Müslüman toplum içinde en kötü aile yuvası, bir yetimin barındırıldığı esnada ona kötü davranıldığı yuvadır." Yine Hz. Peygamber (s.a.v) şahadet parmağı ile orta parmağını ayırıp göstererek: "Ben ve yetimin işlerini üstlenen, onların haklarına riayet eden kimse, cennette böylece beraber olacağız." buyurmuşlardır.


Aziz Mü'minler!

Yetimlerin en az diğer çocuklar kadar şefkat ve ilgiye muhtaç olduklarından hareketle Allah'ın Resulü, meseleyi psikolojik boyutu ile de önemser. O şöyle buyurmuştur: "Başı hiç okşanmamış bir yetimin başını okşayan kimseye, elinin değdiği saçlar sayısınca sevap yazılır." Katı kalpli oluşundan şikayet eden bir kimseye sevgili peygamberimiz, yoksulları doyurmasını, yetimleri sevindirmesini, başlarını okşamasını tavsiye buyurmuşlardır. 


Muhterem Müslümanlar!

Yetimin içinde bulunduğu zor şartlardan yararlanarak, onun mallarına tecavüze yeltenecekleri Allah Teala, şiddetli ifadelerle tehdit buyurmuşlardır. Nisa suresi 10. ayette: "Haksızlıkla yetimlerin mallarını yiyenler, şüphesiz karınlarına ancak ateş doldurmuş olurlar. Zaten onlar yakında alevlenmiş ateşe gireceklerdir." buyurulmaktadır.


Her konuda olduğu gibi, yetimlerin korunması hususunda da İslam'ı iyi anlamaya muhtacız ve gereğini mutlaka yapmalıyız.


Mustafa Hamdullah ERGİN


Kaynakça:


1- Kur'an-ı Kerim; Bakara 83, Duha-9


2- İbn Mace,edeb,6


3- Buhari,edeb,24, Müslim,zühd,42


4- Ahmet İbn.Hambel,Müsned, V,250


#

YAZARIN SON YAZILARI

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında oruç tuttuk. ALLAHÜ TEALA kabul etsin.
Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
Cuma Hutbesi-BERAAT KANDİLİ

Cuma Hutbesi-BERAAT KANDİLİ

Aziz Mü'minler;
Cenab-ı Hakk sonsuz lütfunun eseri olarak bizim için bazı mübarek gün ve geceler takdir buyurmuştur. Bu mübarek gün ve gecelerde yapılan dua ve ibadetler, bir çok günahımızın bağışlanmasına vesile teşkil etmektedir.
Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Aziz Mü'minler !

Üç aylar diye ifade edilen Receb'i Şerif, Şa'ban'ı Şerif ve Ramazan'ül Mübarek ayları, samimi kulların af ve mağfiretle ödüllendirilecekleri kutsal zamanlardır. .
Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Muhterem Mü'minler!

15 Mayıs'ı 16 ya bağlayan gece yani Cum'a-yı Cumartesi'ye bağlayan gece mübarek Mi'rac Kandilidir.
Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Bismillahirrahmanirrahim. Va'tesimü bihablillahi cemian, vela teferreku... İla ahiril ayet. (Allah'ın ipine sımsıkı sarılın, tefrikaya düşmeyin...)
CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI  VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

Muhterem Müslümanlar!
İslâm dininde çok özel bir yeri olan hak kavramı geniş anlamı ile: “Bir sözü, bir işi, yerinde zamanında ve gerektiği kadar söylemek veya yapmaktır.” diye ifade edilmiştir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs