CUMA HUTBESİ CUMA HUTBESİ

DİŞ SAĞLIĞI

Aziz Mü'minler!
Yaratılmışların en güzeli ve mükemmeli olan insanın bir çok sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukları iki grupta toplamak mümkündür.

Birincisi Yaradana karşı sorumluluk, ikincisi yaratılmışlara karşı sorumluluk. 

Yaradana karşı sorumluluk, Allah'a iman etmek, emirlerini tutmak, yasaklarından kaçınmak. Yaratılmışlara karşı sorumluluk ise; insanın kendine, eşine, çocuklarına, ana-babasına, komşularına, milletine ve bütün canlılara karşı olan sorumluluklardır.

İnsanın kendisine karşı sorumluluğunun başında, hayatını ve sıhhatini koruması, kendini tehlikeye atmaması gelir. Nitekim Cenab-ı Hak Kur'an-ı Kerimde, karşılaşabileceğimiz muhtemel tehlikelere karşı tedbirli olmamız için "Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız" buyuruyor. İnsan için tehlike çok çeşitlidir. Bu tehlikelerden birisi de sağlığa zarar verecek alışkanlıklar edinmek ve sağlığı korumak için gerekli tedbirleri almamaktır.

Değerli Müminler!

Sıhhatin korunması ve sağlıklı yaşamanın en önemli şartlarından birisi de şüphesiz ki dişlerimizin sağlıklı ve bakımlı olmasıdır.

Dişleri çürük ve sağlıksız olan bir insanın sağlığı bozulmuştur veya bozulmaya adaydır. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre 20 ile 34 yaşları arasındaki her 100 kişiden 95'inin dişleri çürük, her 100 kişiden 80'inin diş eti iltihaplıdır.

Bu durumda, aramızda dişleri çürük ve diş eti iltihaplı olmayan kişilerin sayışı çok az demektir.

Unutulmamalıdır ki, vücudumuzun en çok işe yarayan organlarından birisi dişlerimizdir. Dişlerimizin sağlıklı olması ve ömür boyu bize hizmet etmesi için temiz tutulması şarttır. Dişlerimizin temiz tutulması konusunda Sevgili Peygamberimiz bir hadislerinde, "Yemekten sonra ağzınızı güzelce yıkayıp, temizleyin. Zira benim bu sünnetim, sizin dişlerinizi temizler, dişlerin kuvvetini ve ömürlerini artırır." Bir başka hadislerinde ise, "İnsanları zora sokmaktan endişe etmeseydim, onlara her namaz vaktinde misvak veya fırça ile dişlerini temizlemelerini emrederdim." buyurmuşlardır.

Aziz Mü'minler!

Dişlerimizi iyi temizlemediğimiz, özellikle fırçalamadığımız takdirde, ağzımızdaki mikroplar, dişlerimizin arasına giren yemek artıkları ile birleşir, dişlerimizin üzerinde bir tabaka oluşturur ve yemek artıklarını yiyerek beslenir, salgıladığı asit ile dişlerimizi çürütmeye başlar. Zamanla iyice çürüyen dişlerimiz, ağrır, sıcağa-soğuğa karşı hassaslaşır, iltihaplanır ve çürüyerek düşer.

Dişlerimizi gereği gibi temizlersek;

* Dişlerimiz sağlıklı ve uzun ömürlü olur. Hayatımız boyu bize hizmet eder. Bir çok hastalıkların oluşmasına mani olur.

* Dişlerimiz çürümez, bize ağrı ve sızı çektirmez. '

* Ağzımızda kötü koku olmaz.

* Dişlerimiz daha temiz, daha beyaz olur.

* Etrafımızdaki insanlar üzerinde daha güzel bir izlenim bırakırız. Sevimli oluruz, itici olmayız. 

* Çürüyen dişlerimizin tedavisiyle uğraşmaz para harcamayız.

Değerli Müminler!

Dişlerimizin sağlıklı olması bizim sağlıklı olmamız demektir. Sağlığımız ve mutluluğumuz için mümkünse her yemekten sonra, hiç olmazsa günde en az iki defa düzenli olarak dişlerimizi sabah kahvaltısından sonra, akşam yatmadan önce fırçalayalım ve temizleyelim.

Mustafa Hamdullah ERGİN

Kaynakça:

1- Kur'an-ı Kerim; Bakara - 195

2- Ramuz'ul-Ehadis,S.249

3- R.Salihin C. 2 S.468. H.No: 1201

#

YAZARIN SON YAZILARI

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında oruç tuttuk. ALLAHÜ TEALA kabul etsin.
Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
Cuma Hutbesi-BERAAT KANDİLİ

Cuma Hutbesi-BERAAT KANDİLİ

Aziz Mü'minler;
Cenab-ı Hakk sonsuz lütfunun eseri olarak bizim için bazı mübarek gün ve geceler takdir buyurmuştur. Bu mübarek gün ve gecelerde yapılan dua ve ibadetler, bir çok günahımızın bağışlanmasına vesile teşkil etmektedir.
Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Aziz Mü'minler !

Üç aylar diye ifade edilen Receb'i Şerif, Şa'ban'ı Şerif ve Ramazan'ül Mübarek ayları, samimi kulların af ve mağfiretle ödüllendirilecekleri kutsal zamanlardır. .
Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Muhterem Mü'minler!

15 Mayıs'ı 16 ya bağlayan gece yani Cum'a-yı Cumartesi'ye bağlayan gece mübarek Mi'rac Kandilidir.
Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Bismillahirrahmanirrahim. Va'tesimü bihablillahi cemian, vela teferreku... İla ahiril ayet. (Allah'ın ipine sımsıkı sarılın, tefrikaya düşmeyin...)
CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI  VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

Muhterem Müslümanlar!
İslâm dininde çok özel bir yeri olan hak kavramı geniş anlamı ile: “Bir sözü, bir işi, yerinde zamanında ve gerektiği kadar söylemek veya yapmaktır.” diye ifade edilmiştir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs