Sağlık Köşesi Sağlık Köşesi

Soğuk Havalarda Göz Kuruluğuna Dikkat!

GÖZ KURULUĞU KIŞ AYLARINDA DA CAN SIKIYOR.

Dünyagöz İzmit’ten Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, göz kuruluğunun kuru ve soğuk havalarda artacağı uyarısında bulundu. Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, “Özellikle soğuk hava koşullarında spor yapan kişilerde gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler çok yaygın olduğu halde farkında olmadığımız kuru göz hastalığını işaret edebilir" ifadesini kullandı

Kuru ve soğuk havalar, göz kuruluğunu tetikliyor. Kuru gözün dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen ve göz doktoruna başvurularında görme azlığından sonra ikinci sırada yer alan çok yaygın bir durum olduğuna dikkat çeken Dünyagöz İzmit’ten Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, hastalığın kış aylarında da can sıktığını bildirdi.

Kadınlarda daha sık görülüyor
Göz kuruluğunun gözyaşının düzgün ya da yeteri kadar üretilemediği ya da buharlaşmasının arttığı durumlarda yaşanan bir sorun olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, kuru ve soğuk hava koşullarında gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar görülmesinin hastalığın göstergesi olduğunu söyledi. Kuru gözün erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olduğunun altını çizen Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, “Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar arasında yaygındır. Günümüzde kontakt lens kullanımının yaygınlığına bağlı olarak giderek artan sayıda erkekte ve gençte de göz kuruluğuna rastlanmaktadır” dedi.

Uzun süre TV izlemek göz kuruluğu sebebi

Klimalı ortamların göz kuruluğunu artırabileceğini vurgulayan Opr. Dr. Yusuf yıldırım, hastalığa önlem olarak hava nemlendiricilerinin kullanılabileceğini söyledi. Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, çok uzun süre televizyon seyretmek, bilgisayar karşısında çalışmak ya da oyun oynamak gibi alışkanlıkların göz kuruluğunu artırabileceğini sözlerine ekledi.

Tedavi için suni gözyaşları kullanılıyor

Opr. Dr. Yusuf yıldırım, göz kuruluğu hastalığının tedavisini ise şöyle anlattı: “Kuru göz hastalarına öncelikle yerine koyma tedavisi uygulanır. Suni gözyaşları ve jellerle göz yüzeyini ıslatmaya yönelik tedaviler verilir. Bunlar çoğu zaman az ya da orta derecedeki basit göz kuruluğunda yeterli olur.” Daha ileri durumlarda ise farklı ilaç tedavileri ya da ‘punktum tıkacı’ denilen bir yöntemin uygulanabileceğine işaret eden Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, bu yöntemle gözyaşı kanalına tıkaç takılarak gözyaşının kanala akmasının engelleneceğini ve gözyaşının gözde daha uzun kalmasının sağlanacağını belirtti.

Mesleği ya da eğitimi gereği uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan hastaların takviye suni gözyaşları kullanabileceğini aktaran Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, ancak bu suni gözyaşlarının bilinçsizce alınmaması ve mutlaka bir hekim tarafından önerilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Schirmer testiyle teşhis ediliyor

Göz kuruluğunun tanısında hastanın öyküsünün çok önemli olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, kuru göz şüphesinin mutlaka muayene bulgularıyla desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Göz muayenesi dışında Schirmer testi, gözyaşı ozmolaritesi gibi göz testleriyle de hastalığın teşhis edilebileceğini belirten Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, bu testin içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Schirmer testinde gözyaşının miktarı değerlendirilirken, doktor tarafında yapılan bazı testlerle de kalitesi değerlendirilir”

Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, gözde yabacı cisim hissi, batma, kaşıntı, sulanma, ışığa karşı aşırı duyarlılık gibi belirtileri olan “göz kuruluğu” hastalığına karşı alınabilecek önlemlerle ilgili şunları söyledi: “Bilgisayarda çalışmaya zaman zaman ara verilmesi iyi olur. Kuru göz sorunu olan kişiler 30-45 dakikada bir bilgisayarda çalışmayı bırakıp gözlerini dinlendirmeli. Bilgisayar ekranının göz seviyesinin altında olmasına dikkat edilmeli.”dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

YAZARIN SON YAZILARI

SAĞLIK KÖŞESİ-GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINDA 10 PÜF NOKTA

SAĞLIK KÖŞESİ-GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINDA 10 PÜF NOKTA

Dünyada yaşamın devam etmesi için gerekli ışın kaynağı olan güneşin pek çok olumlu etkisi bulunuyor.
SAĞLIK KÖŞESİ-BU GIDALAR BEYNİNİZİN ZİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

SAĞLIK KÖŞESİ-BU GIDALAR BEYNİNİZİN ZİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

Anne karnında başlayan beyin gelişimi ömür boyu sürüyor. Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyni geliştirmek ve beslemek de mümkün olabiliyor.
Kilo Artışı ve Halsizliğinizin Nedeni Tiroit Olabilir

Kilo Artışı ve Halsizliğinizin Nedeni Tiroit Olabilir

Az ya da çok çalışması durumunda vücuttaki birçok sistemi olumsuz etkileyebilen tiroit hormonlarının yaşam boyu kontrol altında tutulması gerekiyor.
Aşı Hayat Kurtarır

Aşı Hayat Kurtarır

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftası’nın bu yıl 10’uncusu düzenleniyor.
HASTALIKLARLA SAVAŞAN BESİNLER

HASTALIKLARLA SAVAŞAN BESİNLER

Her yıl 7-13 Nisan tarihleri arası Sağlık Haftası olarak kutlanıyor. İnsanın en kıymetli serveti sağlığıdır. Sağlıklı bir yaşama sahip olmanın ve bu serveti korumanın yolu ise sağlıklı beslenmekten geçiyor. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Okucu besinlerin kolesterol, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, depresyon ve cinsel sağlık açısından yararlarını, araştırmalarla anlattı. Uzm. Dr. Metin Okucu hangi besinlerin hangi hastalıklar için faydalı olduğu hakkında bilgi verdi.
Sağlık Köşesi-GENÇ KIZLAR DİKKAT!

Sağlık Köşesi-GENÇ KIZLAR DİKKAT!

FAZLA SPOR YAPMAK KISIRLIK SEBEBİ Mİ?

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs