Op.Dr.Emrah Akın ile röportaj

Sakarya Özel Adatıp hastanesi Genel Cerrahı Op.Dr.Emrah Akın ile röportaj
Editör Editör

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Ben EMRAH AKIN.1979 Yılında SAKARYA’DA doğdum. Evliyim ve bir oğlum var. Sakarya Anadolu Lisesi mezunuyum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde temel tıp eğitimimi aldım, uzmanlık ihtisasımı da Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde genel cerrahi kliniğinde yaptım. Devlet hizmet yükümlülüğü kapsamında Erzurum Palandöken devlet hastanesinde iki buçuk yıl kadar uzmanlık görevimi yaptım. Şu anda da Özel Adatıp Hastanesi’nde genel cerrahi uzmanı olarak çalışmaktayım.

Bu mesleği seçmenizin sebebi nedir?

Daha idealist cümleler kurmak isterdim ama doktorluğu seçmemin nedeni aile ve öğretmenlerimin yönlendirmesidir.

Bize mesleğinizi tavsiye eder misiniz?

Tavsiye ederim çünkü doktorluk güzel bir meslek, manevi tatmini çok yüksek. Eğer insanlara yardım etmeyi seviyorsanız, toplumda saygın bir yeriniz olmasını istiyorsanız bu açıdan imkanları direk olarak size sunabilecek bir meslek.

Bir kişinin doktor olabilmesi için hangi aşamalardan geçmesi gerekiyor?

Öncelikle ilk önce üniversite sınavında akademik başarı elde etmelisiniz. Sonra hangi fakültede okumak istiyorsanız orda altı yıllık minimum eğitimden ve kendinizi ispat sürecinden geçmeniz gerekiyor.Bu aşamalardan sonra bakanlığın verdiği hekimlik diplomasıyla görev yapmaya yetkisi kazanıyorsunuz.

Çocukluk hayalinizde hangi meslek vardı?

Çocukluk hayalimde doktor olmak yoktu. Tüm erkek çocuklarında olduğu gibi futbolcu olmak istiyordum.

İyi de futbol oynardım ama kısmet hekim olmam yönündeymiş mesleğimle çok mutlu ve mesudum.

Mesleğinizle ilgili unutamadığınız bir anınız var mı?

Unutamadığım pek çok anım var. İlk ciddi hastam bir karın ağrısı olan bayan hastaydı, biz tetkik etmek için servise yatırdık kırk yaşlarındaydı, beni de oğluna çok benzettiğini söylerdi oğlum oğlum diye seslenirdi. Ertesi gün hastamızın karın ağrısının nedenini, ileri düzey kanser olduğunu tespit ettik ve ilgili branşa kadın doğum servisine yönlendirdik. Çok üzülmüştük birbirimize sarılıp ağlamıştık hasta gittikten sonra boş bir koridora geçip ağlamıştım hiç unutamam.

Mesleğinizin sosyal hayatınıza nasıl etkisi oluyor?

Direk etkisi oluyor, belli bir yaştan sonra insan hangi mesleği yaparsa yapsın o meslek karakterine nüfus ediyor. Zaten düzenliydim daha düzenli oldum, disiplinliydim daha disiplinli oldum, daha sosyal oldum. İnsanları neye nasıl ikna edeceğimi öğrendim. Cerrahi özellikle, insanları idare etmeyi gerektirir bu özelliklerimin geliştiğini düşünüyorum.

Doktor olmasaydınız şuan ne olmak isterdiniz?

Hekim olmasaydım muhtemelen mühendis olurdum.

En büyük hayaliniz nedir?

En büyük hayalim Dünya’yı gezmek, yeni yerler gezmeyi ve keşfetmeyi seviyorum. Nasip olursa bir gün yeni kültürler görmeyi yeni insanlarla tanışmayı çok isterim.

Gelecekle ilgili planlarınız nelerdir?

Akademik kariyer düşünüyorum. Allah nasip ederse doçentlik veya profesörlük planlıyorum.

Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?

Boş zamanım olmaması için çalışıyorum, düzenli olarak spor yapıyorum, lisanslı olarak futbol oynadım, boks ve yüzmeyle de uğraştım. Kitap okumayı çok seviyorum. Daha çok ailemle eğlenmekten keyif alıyorum.

Eğitimle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Eğitim bence insanın hayatındaki en önemli disiplin. Hangi işi yaparsak yapalım her açıdan eğitimli olmalıyız kendimizi geliştirmeliyiz. İlkokuldan beri aldığımız dersler var bunlar hayat boyunca mutlaka gerekli örneğin bir matematik olmadan hayatta başarılı olmanız mümkün değil. Ana diliniz iyi konuşmadan, tarihinizi bilmeden özellikle kendi coğrafyanızı ülkenizin tarihini bilmeden hayatta başarılı olmanız mümkün değil. Yaşamımız boyunca kendimize kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koymalıyız. Hedeflerimiz olmadan başarılı olamayız. Başarılı olmak için kendimizi geliştirici faaliyet ve aktivitelerde bulunabiliriz. Örneğin, heykeltıraş, spor, müzik gibi değişik alanlarda kendimizi mutlu edecek sanatsal bir eğlence seçebiliriz. Bunlar bizim daha başarılı bir birey olmamızı sağlar. Hayatta negatif düşünmek yerine, pozitif olmayı tercih etmeliyiz.

Son olarak bize söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Hekimlik mesleğini seçerken asla maddi yönden değil manevi yönden düşünmemiz gerekir. Hekim olmak istiyorsanız insanları sevmeli ve onlara karşı saygı duymalısınız ki mesleğinizde daha başarılı yerlere çıkabilesiniz.Benim size tavsiyem öncelik maneviyat.


  ŞEYMA AY                                        

  Geyve Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Öğrencisi

                         


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs