Cepte Altın Taşıyoruz!

Cep telefonlarının yüksek oranda altın ve gümüş gibi kıymetli elementler içerdiğini bildiren uzmanlar, bu telefonların geri dönüştürülmesinin hem sağlık hem de maddi anlamda büyük faydalar sağlayacağını kaydetti.
Editör Editör

İTÜ Öğretim Üyesi, SÜT-D Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu: “Geri dönüştürülen her bir milyon cep telefonu ile ortalama 16000 kg bakır, 350 kg gümüş,

35 kg altın ve 15 kg paladyum geri kazanılıyor”

Hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelen cep telefonları, çöpe karıştığında çevreye ve sağlığımıza zarar veriyor. Buna karşın yüksek oranda altın ve gümüş gibi kıymetli elementler içeren cep telefonlarının geri dönüştürülmesi hem sağlık, hem de maddi anlamda büyük faydalar sağlıyor.

İTÜ Öğretim Üyesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, çok sayıda evde, kullanılmayan elektrikli ve elektronik eşyalar bulunduğunu, bunların başında da cep telefonlarının geldiğini kaydetti.

Dünya genelinde sim kart sayısının dünya nüfus artışının beş katı olduğunu bildiren Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:

“Başta cep telefonlarımız olmak üzere çok sayıda elektrikli ve elektronik eşyalarımızı büyük bir hevesle satın alıyoruz. Ancak kullanım süreleri bittiğinde, bu eşyaları ya bir kenara koyuyoruz ya da çöpe atıyoruz. Bu aşamadan sonra ne olduğuyla ilgilenmiyoruz bile. Oysa ilgilenmediğimiz bu e-atıklar hem insanlara hem de çevreye müthiş zararlar veriyor. Çöpe attığımız bu eşyalar genellikle yasa dışı yollarla Afrika’ya ulaştırılıyor. Buradaki köylerde çok sayıda genç, hatta çocuklar elektrikli ve elektronik çöp yığınlarından, e-atıklardan değerli maddeler elde etmek için çalışıyor ve geçimlerini sadece buradan sağlıyor. Üstelik tamamen elle çalışma ve doğrudan temas var. Mevcut verilere göre geçimini e-atıklardan sağlayan çok sayıda kişi, cihazlardan yayılan zehirli gazlar sebebiyle kansere yakalanıyor ve fiziki zararlar görüyor. Üstelik 2020 yılına kadar bu bölgedeki elektronik atık miktarının iki katına çıkacağı söyleniyor. Bu ciddi oran durumun vahametini gözler önüne seriyor.”

Cep telefonları ve diğer elektrikli ve elektronik eşyaların altın veya gümüş gibi kıymetli elementleri yüksek oranlarda içerdiğini vurgulayan Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Geri dönüştürülen her bir milyon cep telefonu ile ortalama 16000 kg bakır, 35 kg gümüş, 35 kg altın ve 15 kg paladyum geri kazanılıyor” dedi. Bazı kaynaklarda, e-atıklardan altın kazanımının, altının cevherinden üretimden daha karlı olduğunun da ileri sürüldüğünü belirten Dr. Karaosmanoğlu, madencilik zor bir iş kolu ve rezervler de sınırlı diyerek, geri dönüştürülen elementlerle madencilik faaliyetlerinde de olumlu etkiler yaratılacağını belirtti.

Prof. Karaosmanoğlu: "İstanbul’da 5-6 Mart 2015 tarihlerinde, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) ortaklığında düzenlediğimiz İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi’nde, e-atık konusunda paydaşları yan yana getirmek ve e-atıkların ulusal servet olduğunu vurgulamak istiyoruz." dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs