Dr. Ferit YAVUZYILMAZ ile röportaj

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastahanesi

Hemodiyaliz sorumlu Hekimi Dr. Ferit YAVUZYILMAZ ile röportaj.
Editör Editör

Doktor Bey biz Geyve Anadolu sağlık meslek lisesinden stajyer hemşireniz Zeynep Betül Turhal, Merve Ordu ve Feyza Tunca. Sizinle röportaj yaparak resimlendirmek istiyoruz. İzniniz var mı?

Tabi, yapabiliriz.

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Doktor Ferit Yavuzyılmaz. Şu an Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hemodiyaliz ünitesinde sorumlu hekim olarak görev yapmaktayım. Trabzon Vakfıkebir doğumluyum. Cerrehpaşa Tıp Fakültesinden mezun oldum. 1982 yılında Siirt’te doktorluk görevine başladım. Sonraki yıllarda Sakarya ilinde il sağlık müdürlüğü yardımcılığı, başkanlığı ve sağlık müdürlüğü görevlerini yaptım. 33 yıldır görevimi sürdürüyorum.  

Bu görevi seçmenizin nedeni nedir?

Staj Yıllarımda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi nefroloji bölümünde stajımı tamamladım.  Daha sonraki yıllarda çalışmalarım doğrultusunda bu görevi tercih ettim. 15 yıldır hemodiyaliz hekimi olarak görev yapıyorum.

Görevinizi bize tavsiye eder misiniz?

İnsanlara hizmet vardır. Bu hizmetten verenin de alanın da mutlu, huzurlu olması gerekir. Hemodiyalizde tedavi gören hastaların hastalıkları son dönem hastalıklarıdır. Hastaları en fazla mutlu eden olay onların organ nakline gittiği zamandır. Diğer zamanlarda sadece günlük yaşantılarını devam ettirmeye katkı sağlıyoruz. Fazla umut söz konusu değildir. Türkiye’de organ naklinin yaygınlaşması onlar için daha faydalı ve mutluluk verici olacaktır.

Görevinizle ilgili unutamadığınız bir hatıranızı anlatır mısınız?

Samsun Tıp Fakültesi’nde eğitime başladığım zaman hasta listelerine göz gezdiriyordum. Bir isim çok dikkatimi çekti. İlkokul arkadaşımla ilgili bir isim benzerliği olur diye önce ihtimal vermedim. Aradan yıllar geçtiğinden ve insanlar farklılaştığından kişiyi tanımayabilirim diye düşündüm. Ancak diyaliz servisindeki sorumlu hemşireye kişinin gösterilmesini istediğim zaman onun çocukluk arkadaşım olduğunu gördüm. Kendisi de Samsunlu olması nedeniyle Samsun Tıp Fakültesi’nde diyaliz görüyordu. Bu olay üzüntü duymama sebep oldu. Üç kız kardeşten birinin genetik yapısı tıpatıp uygundu. Sıra böbrek nakline geldiğinde nakle yanaşmadı.

Hizmet içi eğitimle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Kesintisiz eğitim ve kesintisiz okuma her zaman gereklidir. Eğitim almayan, yenilikleri takip etmeyen cahilleşir, eskir ve ahmaklaşır. Diploma sahibi de olsa cahilleşir, eskir ve ahmaklaşır. Eğitim süreklidir ve her türlüdür.

Bizim aracılığımızla gençlere söylemek istedikleriniz nelerdir?

Okunmayacak kitap yoktur. Yeter ki kaynağı ve bilgileri belli olsun. İlmin ana kaynağı kâinattır, insandır ve onları yaratandır. Gereksiz ve lüzumsuz şeylerle vakit geçirilmemelidir. Çevre dediğimiz tabiatın bütün özelliklerini korumada her zaman örnek davranılmalıdır. İnsan, yaratanın yarattıklarına uygun davranmalıdır. Dünya yaratılmıştır. Dünyaya tükürürsen dünya da sana tükürür.

Bu meslekten ayrılınca nasıl bir kişi olarak anılmak istersiniz?

Bilgisizliğimden dolayı kimseye zarar vermiş olarak anılmak istemem. Hastalara ve insanlara yol gösterebilmişsek beni mutlu edecek olan odur.

 

Zeynep Betül TURHAL, Merve ORDU, Feyza TUNCA

Geyve Mesleki Ve Teknik Lisesi


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs