Ali Fuat Cebesoy Paşa Anıldı

Ali Fuat Cebesoy, vefatının 47.yıl dönümünde kabri başında şanına yakışır bir törenle anıldı.
Editör Editör

Geyve Alifuatpaşa Mahallesinde düzenlenen anma törenine; Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, Garnizon komutanı Üsteğmen Taner Çolak, daire amirleri, askerler, gaziler öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Sunuculuğunu AFP Oratokulu müdürü Bahatdin  Aydemir’in yaptığı programda çelenkler sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra; Geyve kaymakamı İdris Akbıyık ve belediye başkanı Murat Kaya yaptıkları konuşmada Cebesoy Paşa’nı hizmetleri anlatıldı.

Sakarya Kuvayı Milliye derneği başkanı Nuri Çamur kahramanlık şiiri okudu. Geyve müftüsü Ali Erhun, tüm şehitlerimiz için dua etti. Kuvayi Milliye Müzesi gezildi.

Ali Fuat Cebesoy kimdir?

1882 yılında İstanbul’da doğan Ali Fuat Cebesoy, Türk siyaset dünyasının en önemli isimlerindendir. Müşir Mehmet Ali Paşanın torunudur. Harp okulu ve peşinden Harp akademisini bitirmiştir.

1909-1911 yılları arasında Roma’da askeri ateşe olarak çalışmıştır. Balkan savaşı sırasında Yanya’da savunmada gösterdiği üstün yetenekleri sayesinde Yarbay olmuştur. 1915 yılında Miralay daha sonra Sina cephesinde İngilizlerle savaştıktan sonra tuğgeneral olmuştur. Kafkas ve Filistin cephelerinde savaşlara katılmıştır. Birinci Dünya Savaşında yenilmemiz neticesinde Anadolu’da kurtuluş hareketine katılmıştır. Anadolu içlerine giren Yunan askerlerine karşı kurduğu çeteler ile büyük başarılar kazanmıştır. Ali Fuat Cebesoy,  Sivas Kongresi ile 1919 yılında Kuva-i Milliye Komutanı olmuştur. 23 Nisan 1920 yılında Ankara’da milletvekili seçilmiştir. 1920 yılında Batı Cephesi komutanı olmuştur. 1968 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Vasiyeti üzerine Alifuatpaşa’ya defnedilmiştir.

Mehmet AYDOĞAN

Geyve Haber


Geyve kaymakamı İdris AKBIYIK

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs