Sağlık Köşesi Sağlık Köşesi

Kilo Takıntısı da Fazla Kilolar Kadar Sağlığı Tehdit Ediyor

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri, “İyi Yaşa” Programı’yla yaşam kalitesini yükselten tavsiyeler sunmaya devam ediyor.

İyi Yaşa programı kapsamında sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber kilo takıntısının da fazla kilolar kadar sağlıksız olduğu konusunda uyarılarda bulunarak “Önemli olan zayıf olmak değil, ‘sağlıklı’ vücut ağırlığını koruyabilmek” dedi.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri, sosyal medya üzerinden sürdürdüğü İyi Yaşa programıyla yararlı ve kolay uygulanabilecek tavsiyelerle, yaşamın her anına değer ve kalite katmaya devam ediyor. İyi Yaşa programı kapsamında sağlıklı beslenme önerileri hazırlayan Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber kilo takıntısını ele alarak zayıf olma isteminin gidebileceği tehlikeli boyutlara karşı uyarılarda bulundu.

“Toplumun yarattığı zayıf olma baskısı küçük yaşlardan itibaren sağlıksız zayıflama yöntemlerine itiyor”

Şeber: “Toplumun yarattığı zayıf olma baskısı sağlıklı kiloda bulunan kişilerde bile kilo takıntısına yol açabiliyor. Özellikle genç kızlarda ortaya çıkan bu durum, 10’lu yaşlarda başlayıp 35’li yaşlara kadar devam edebiliyor. Kişi gayet sağlıklı iken şok diyetlere, onaylanmamış zayıflama ilaçlarına, diüretiklere (idrar söktürücü ilaçlar), laksatiflere (ishal yaratan ilaçlar) yönelebiliyor. Bu durum da, gelecek yıllarda ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını kaçınılmaz hale getirebiliyor” dedi.

Gizem Şeber, kişinin ideal yani sağlıklı vücut ağırlığının, cinsiyetine, yaşına ve sağlık durumuna göre belirlenmesinin doğru olduğunu belirterek, kilo fazlası olan bireylerin doktor kontrolünden sonra, kendilerine özgü sağlıklı beslenme programını öğrenmek için bir diyetisyenden yardım alması gerektiğini belirtti.

“Ülkemizde 35-70 yaş arası kişilerin %52’si obez”

Gizem Şeber Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 17 ülkede yapılan araştırmaya atıfta bulunarak ülkemize 35-70 yaş arası kişilerin %52’sinin obez olduğunun altını çizdi. Ülkemizdeki oranlarla ilgili olarak ise şunları kaydetti “Sağlıklı vücut ağırlığında olan kişilerin oranı ise %13,5. Ülkemizdeki kadınların %10’u, erkeklerin ise %20’si sağlıklı vücut ağırlığına sahip. Obezite oranı, kent ve kırsal kesim açısından fark gözetmiyor. Yapılan bir başka çalışmanın sonuçlarına göre; yetişkin kadınlardaki obezite oranı %31, erkeklerde ise %24. Bu verilere göre, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içerisinde en obez toplum olduğu söylenebilir. Bir kişinin aldığı günlük ortalama kalori ülkemizde 2000 kalori civarında olmakla birlikte, bunun büyük bir kısmı karbonhidratlardan geliyor. Çocuk ve gençler ile yapılan bazı araştırmalar sonucunda genç kızlarda obezite oranının %13’lerde olduğu biliniyor.”

“Obezite artık sosyolojik ve psikolojik bir sorun”

Şişmanlığın ruhsal sağlığı da tehdit ettiğini belirten Şeber “Obezite sadece bir sağlık sorunu olmanın ötesinde artık sosyolojik ve psikolojik de bir sorun. Özellikle obez olan kişilerde, depresyon, içine kapanma, sosyal ortamlardan uzaklaşma ve kendine güvensizlik sorunları ortaya çıkabiliyor. Unutulmamalı ki zayıflama özveri, sabır ve inanç gerektiren bir süreç… Aşırı kilolu kişileri, zayıflama sürecinde de birçok zorluk bekleyebiliyor. Örneğin ailesinin ve sosyal çevresinin destek göstermemesi ve birkaç olumsuz deneyimi oldu ise kişiye bu konuda güven duymamaları gibi sorunlar, kişileri gizli yeme, tıka basa yeme, yemekten hemen sonra pişmanlık duyma ve kendini suçlama gibi problemler yaşamasına da sebep olabiliyor” dedi.

“Sağlıklı zayıflama ve ideal kiloyu koruma davranış değişikliği gerektiren bir süreçtir”

Zayıflamanın mutlaka uzman kontrolünde ilerlemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Şeber, sağlıklı zayıflamayla başlayan sürecin ömür boyu ideal kilonun korumasıyla devam etmesi gereken bir süreç olduğunu belirterek “Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre; obezite tedavisi üç basamaklıdır: Sağlıklı Beslenme, Egzersiz ve Davranış Değişikliği. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi yaşam tarzı haline getirmeniz kilo vermenizi kolaylaştırmakla kalmaz, kilo yönetiminde her zaman başarılı olmanızı sağlar” şeklinde açıklamalarına devam etti.

“Egzersiz yapacak vaktiniz yoksa günde 10.000 adım atın”

Beslenme kadar egzersizin önemine de vurgu yapan Şeber “Doktorunuz, egzersiz yapmanızda mani görmemiş ise bir egzersiz uzmanından destek alabilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız ya da vaktiniz yoksa Dünya Sağlık Otoritelerinin önerdiği gibi günde 10.Bin adım atmaya çalışmalısınız.” dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

YAZARIN SON YAZILARI

SAĞLIK KÖŞESİ-GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINDA 10 PÜF NOKTA

SAĞLIK KÖŞESİ-GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINDA 10 PÜF NOKTA

Dünyada yaşamın devam etmesi için gerekli ışın kaynağı olan güneşin pek çok olumlu etkisi bulunuyor.
SAĞLIK KÖŞESİ-BU GIDALAR BEYNİNİZİN ZİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

SAĞLIK KÖŞESİ-BU GIDALAR BEYNİNİZİN ZİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

Anne karnında başlayan beyin gelişimi ömür boyu sürüyor. Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyni geliştirmek ve beslemek de mümkün olabiliyor.
Kilo Artışı ve Halsizliğinizin Nedeni Tiroit Olabilir

Kilo Artışı ve Halsizliğinizin Nedeni Tiroit Olabilir

Az ya da çok çalışması durumunda vücuttaki birçok sistemi olumsuz etkileyebilen tiroit hormonlarının yaşam boyu kontrol altında tutulması gerekiyor.
Aşı Hayat Kurtarır

Aşı Hayat Kurtarır

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftası’nın bu yıl 10’uncusu düzenleniyor.
HASTALIKLARLA SAVAŞAN BESİNLER

HASTALIKLARLA SAVAŞAN BESİNLER

Her yıl 7-13 Nisan tarihleri arası Sağlık Haftası olarak kutlanıyor. İnsanın en kıymetli serveti sağlığıdır. Sağlıklı bir yaşama sahip olmanın ve bu serveti korumanın yolu ise sağlıklı beslenmekten geçiyor. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Okucu besinlerin kolesterol, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, depresyon ve cinsel sağlık açısından yararlarını, araştırmalarla anlattı. Uzm. Dr. Metin Okucu hangi besinlerin hangi hastalıklar için faydalı olduğu hakkında bilgi verdi.
Sağlık Köşesi-GENÇ KIZLAR DİKKAT!

Sağlık Köşesi-GENÇ KIZLAR DİKKAT!

FAZLA SPOR YAPMAK KISIRLIK SEBEBİ Mİ?

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs