Devlet ailelere 62 bin TL yardım yapacak

Hükümet, TBMM'de görüşülen yasaya göre çocuk parası, çeyiz hesabı ve konut yardımı adı altında 62 bin TL yardım yapacak.
Ali ARICI Ali ARICI

Torba teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Teklifin, Milli Eğitim Bakanlığı'na 47 bin öğretmen kadrosu ihdas edilmesine ilişkin düzenlemenin de bulunduğu 3 maddesi kabul edildi. 'Bebeğe altın yasası' gibi birçok düzenlemeyi içeren torba teklife göre devlet; herkese evlenirken 5 bin, ilk evini alırken 15 bin liraya varan destek sağlayacak. Çeyiz ve ev katkısında 3 kat artırma yetkisini kullanılırsa, 2 alanda devlet desteği 60 bin liraya ulaşacak. Buna 3 çocuk için yapılan doğum yardımı olan bin 300 lira da eklenince, vatandaşa 61 bin 300 liralık desteğin kapısı açılacak.

 

EVLİLİK KATKISI

 

Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı uygulamasında gönüllülük esası bulunuyor. Çeyiz hesaplarına yapılacak devlet katkısı, kişilerin sadece ilk evliliklerinde ve tek seferde ödenmek üzere, hesaba yatırılan tutarların, asgari süre kalınması şartıyla düzenliödeme planına ve hak ediş sürelerine göre farklılaşan oran ve tutarda ve azami 5 bin lirayı geçmeyecek miktarda ödeme yapılacak. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Yani çeyiz desteğinde azami tutar 15 bin liraya çıkabilecek. Devlet katkısı, hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödeme yapılacak. Uygulamadan yararlanabilmek için 27 yaşını doldurmamış olmak gerekiyor. Katkı sadece ilk evlilikte ve tek seferde verilecek. Çeyiz hesabı sözleşmesinin detayları, hak ediş süreleri, devlet katkısı oranı Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenecek.

 

18 YAŞINDAN SONRA ALABİLECEK

 

Çeyiz hesabı 18 yaşından sonra çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı olacak. Ebeveyn bu hesaba ne kadar yatırmışsa, çocuk evleneceği zaman yatırılan miktara ortalama yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 100 bin lira biriktirdiyse devlet ona 15 bin lira ekleyecek.

 

KONUT DESTEĞİ NASIL OLACAK?

 

Konut sahibi olmayan vatandaşların ilk ve tek konut satın alımlarına destek sağlanması amacıyla bankalarda gönüllü katılıma dayalı TL cinsi konut tasarruf hesaplarına devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı, konut tasarruf hesabında asgari süre kalınması şartıyla hak ediş sürelerine göre farklılaşan oran ve azami tutarlarda hesabın bulunduğu banka aracılığıyla tek seferde ödenecek. Her koşulda azami tutar 15 bin lirayı geçemeyecek. Azami tutarı 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Yetki kullanırsa, ilk evini alana 45 bin liraya varan devlet desteği verilecek.


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs