Şaban Dişli: ' Güçlü Türkiye İçin'

Üç dönem kuralı nedeniyle yeniden aday olamayan Şaban Dişli görev süresini değerlendirip Başkanlık sisteminin bu ülkenin gücüne güç katacak bir değişiklik olduğunu söyledi.
Editör Editör

Dişli’ye göre Dünya’da söz sahibi bir Türkiye için Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğun Ak Parti’ye verilmesi şart.

Başbakan Danışmanı ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli Srt Medya Grubun misafiri oldu. Dişli genel Koordinatörümüz güven Hasbaş’ın sorularını yanıtladı. Sakaryalı’dan helallik isteyen Şaban Dişli, sokakta gezerken selam verecek veya selamını alacak insanların olmasını çok önemsiyor. Görev süresince ülkesine ve şehrine yeterince katkı verdiği için vicdanen rahat olduğunu ifade eden Dişli, kendisinden talep edilen her iş ile ilgilendiğinin altını çiziyor.

Sayın Dişli üç dönemi tamamladınız. Şehirden helallik istediniz. Yastığa kafanızı koyduğunuzda yaptığınız sorgulamadan ne çıktı. Görevinizi yaptınız mı?

Ben meclisin son oturumunda vedalaşmıştım. Sokağa çıktığımda insanlarla selamlaşabiliyor ve konuşuyorsanız bu işi yapmışsınızdır, o yoksa eyvah ki ne eyvah! İnşallah bize verilen görevi laikiyle yerine getirdiğimize inanıyorum. Vicdanen rahatım ancak bugünkü birikimim ilk dönemimde olsaydı çok daha iyi olurdu. Birde ben bu şehre 12 yıl Hollanda'da yaşadıktan sonra geldim ve partimde hep yurtdışı görevlerde bulunduğum için diğer vekil arkadaşlarımdan geride kalıyordum. Yapabileceğime inandığım her şeyi yapmaya çalıştım. Ben şahsi işlerle uğraşmam ama projelere hep açıktım. Hayatta her şeyle karşılaşıyorsunuz, insanlardan aldığınız güçle yine insanlara hizmet ediyorsunuz. Ben bundan sonra Sakarya'da yaşamaya ve hizmet etmeye de devam edeceğim. Bizi tanıyanlar bilirler ki mümkün olduğunca geniş bir çevreyle istişare yapmaya çalıştım bu süreçte. Ülkemiz ve Sakaryamızın en önemli sıkıntısı "bu şunun adamı" sözüdür. O Belediye Başkanı Şaban Dişli'nin ya da başka birinin adamı diye bir şey yok. Bu şehir Türkiye'yi yüzde yüz temsil eden tek ildir. Bu makamlara gelen insanlar bu dağılımları temsil etmesi gerekiyor, ben parti olarak çok fazla hata yapıldığını kabul etmiyorum. Rahmetli babama bir televizyon kanalı kamera gönderip "oğlunuz böyle böyle yaptı ne diyorsunuz?" diye sormuş babam ise “biz çocuğumuza haram lokma yedirmedik” demiş.

Başbakana yakın isimlerden birisi olarak belediye başkanlarının karar verilmesinde ciddi etkiniz oldu. En azından bizler Şaban Dişli ağırlığını koydu falan diye yazdık…

Biz fikirlerimizi sunduk ancak bazıları kabul oldu bazıları ise kabul görmedi. Biz öneri yaparız karar veremeyiz.  2009 Yerel seçimlerinde Zeki Toçoğlu yerine başka birini önermiştim ancak kabul görmedi ve Zeki Toçoğlu aday olarak seçildi. O andan itibaren Zeki Toçoğlu’na ağabey dedik.  Karar verildikten sonra sorgulama yapılmaz. Açıklanan ismin yanında dimdik durulur. Bazen telefonlarla bazen yüz yüze fikirlerimizi beyan ettik diyelim. Şaban Dişli’nin astığı astık, kestiği kestik olmadı. Benim tarzıma da çok uygun değil bu söylem.

Sayın Dişli parti içi dosya savaşları her zamankinden daha çok oldu bu dönem. Bu parti içi küskünler yaratmıyor mu?

Parti içi dosya savaşları elbette yaşanıyordur. Bunları duyuyoruz. Yer çok dar 550 kişilik liste için 6 Bin 500 aday adayı müracaat etti. Listeye girmek bir dert birde listenin seçilebilecek 400'lük kısmında yer almak var. Elbette bu durumlarda istemediğimiz bazı problemler olabilir. Bunlar geride kaldı. Şehre ve ülkeye en yararlı kişileri seçmek için mücadele verildi. Hem ülkede hem yurtdışında savaşlar veriyoruz. Daha yeni Amerika'dan geldim ve biliyorsunuz sözde Ermeni Soykırım'ı ile ilgili bir savaş veriyoruz. Bizim parti içi dosya savaşlarını unutup bu mevzuya odaklanmamız lazım.

Güçlü Türkiye için destek istiyorsunuz. Ak Parti’nin açıkladığı liste şehri temsil ediyor mu? Ben dahil birçok insan açıklanan listelerin şehri temsil etmediğini düşünüyoruz.

Önümüzdeki seçimlerde kişilerin listelere nasıl girdiğini seçimlerden sonra inşallah çok daha iyi anlaşılacaktır. Başta Sayın Bakanımız Ayşenur İslam kesinlikle bu şehre çok büyük katkıları olan bir şahsiyettir. Mustafa İsen Sakarya'da çok bilinmiyor olsa da ülkede çok ciddi işlere imza atmış, başarılı birisidir. Ali İhsan Yavuz Bey ise daha önceden seçilmiş ve hala vekil olan bir nevi rehberdir. Herkes değişirse şehrin sorunlarını dışardan öğrenemezsiniz bu yüzden listede bulunması gerekiyordu. Sayın Recep Uncuoğlu 6 yıl bu şehirde İl Başkanlığı yapmıştır ve bu vefa örneğidir. Bu bir ödül değil, 6 yılda kazandığı siyasi tecrübeyi aktaracaktır. Ali İnci Bey ise Türkiye'de izinli seçime giren 2 belediye başkanından birisidir. İnci'nin tüm şehirde bilinirliği ve sürükleyiciliği olacaktır. Recep Hacıeyüpoğlu Baro Başkanlığı yapmış ve belediye tecrübesi olan bir isimdir. Bilgehan Doğru'yu tanımıyor olmama rağmen kesinlikle öğrendiğim kadarıyla çok etkili ve yararlı olacak olan bir isim olduğuna inanıyorum.

Böyle bakılırsa daha birçok ismin listede olması gerekmezmiydi?

Hangi isimlerden kurulu liste açıklanırsa açıklansın memnuniyetsiz bir kitle olacaktı. Güneyden niye aday yokta denebilir. Ama bizim partimiz belli kriterlerle bu isimlerden oluşan bir liste açıkladı. Kesinlikle bu ekip birlikte ve kuvvetli bir şekilde hem Türkiye'deki istikrarın devamı için hem de Sakarya'da geleneği bozmamak için gayretle çalışacaktır. Bende bu çalışmalarda kesinlikle sahada çalışacağım. Ben Hendek, Geyve, Karasu için yoğun çalışmalar yaptım ve bu arkadaşlarımızın da şehrin tamamı için gayretkar olacaklarına inanıyorum.

Üç dönem kuralından ötürü Recep Tayyip Erdoğan genel başkanlığı bıraktı. Şimdi Başkanlık sistemi için oy istiyorsunuz. Seçmen sistem değişikliğine neden onay versin?

Bunun en önemli etkisi Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesiydi. Bir daha vekil olamayacak 73 kişi birlikte verdiği kararı bugün bazı arkadaşlarımız uygulamak istemiyor. Ben kalkması yönünde son ana kadar bu uygulamanın kalkmasını istedim ancak bu verilen ve değişmeyen karara saygı duydum. Partililik budur, verilen karara saygı duymak gerekirdi. Cumhurbaşkanı'nın insanların üzerindeki etkisi çok farklı ve saygı duyulan bir kişi. Recep Tayyip Erdoğan hem partimizin kurucusu hem de Cumhurbaşkanı. Başkanlık Sistemi insanlara farklı aktarılmış olduğu için şuan tepkiler farklı olabilir nacak vatandaşı bunu ikna ettiğimizde ya da anlattığımızda buna oy vereceklerini inanıyorum. 2004 seçimlerinde Sakarya'da 15 Bin kişiye belediye de iş vereceğini söyleyen bir siyasi parti adayı vardı. Vatandaşı gerçeklerle desteklemeniz ve inandırmanız lazım. Yurtdışında bile "Recep Tayyip Erdoğan bunu söylemişse bu olur" diyen insanlar varken bu istikrarı sürdüren bir AK Parti'ye dönüştük ve vatandaşlarımız bu istikrarın peşinden gelecektir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerine kurulmuş bir sistem vardı, Erdoğan bütünleştirici bir lider olarak devam ediyor zaten. Şimdi bize inanmazlar diye bir durum yok. Bizlerde parti içerisinde birbirimizi eleştiriyoruz ama vatandaşlar illa Recep Tayyip Erdoğan'ı istiyorsa oyu vererek Başkanlık Sistemini getirecektir.

Sakarya’nin Türkiye ile aynı oranda büyümediğini düşünüyorum. Denizin altından yol yapan hükümete büyük destekler veren Sakarya maalesef Büyükşehir gibi görünmüyor…

Bu konuda ben çok rahatım. Her ilçemizin duble yolu oldu ve neredeyse her ilçemize doğalgaz geldi. Sağlıkta çok büyük adımlar atıldı ve devam ediyor yatırımlar. Eğitimde dünyada belirli sıralamalara giren bir şehir üniversitemiz var. Şehrin temizliği ve görselliği gerçekten dikkat çekici kadar güzel. Dünyanın neresine giderseniz gidin büyük illerde trafik sorunu olur. Depremden sonra bu şehir için gerçekleşmeyen makro planlama nedeniyle bazı sorunları aşmak çok zor oluyor. Kamusal anlamda gerçekten büyük yatırımlar yapıldı. Erenler Kentsel Dönüşüm projemiz biterse şehrin nasıl geliştiğini ve değiştiğini hep beraber göreceğiz. Su sorununu çözmek için çok büyük projeler gerçekleştiriliyor. Ballıkaya projesi, göletler, barajlar yapıldı. Bunlar kesinlikle kolay projeler değil. Eğer bu şehir ülkeyle aynı oranda büyümediyse biz vekillerin suçudur bu. Eksiklikleri gideremediysek, iletemediysek bu vekillerin sorunudur. Karasu duble yolu yıllarca bekledi, yapılamadı ancak biz bunu yapmak için çalıştık ve bunu başardık. Sakarya'nın Karasu bölgesine doğru olan gelişimini görerek planlamayı yaptık. Demiryolu ve limanla ilgili çalışmalara hız verildi. Valilik Kampüsü yapılırken sorun olmuştu belki Karasu'da da bu durum olmuş olabilir.

Partiniz Sakarya için 7-0 diye bir türkü tutturdu. Şehre 7-0’lık hangi hizmetleri yaptınız?

Bu şehir insanı ülkesine ve şehrine yapılanları görüyor. Yeterli veya yetersiz görülebilir ama yapılanlar ortada. Hükümetin programını özümseyerek vatandaşa anlatırsanız bu katkıyı gördüklerinde vatandaşlar kesinlikle istikrardan yana olacaktır. Ülkelerde birçok kötü örnekler var, Ukrayna gibi örnekleri bildiği için eleştirileri ne olursa olsun istikrara oy vereceklerdir. 7 – 0 çok iddialı bir hedeftir ancak biz hep çok iddialı hedefler koyarak bunları başarmış bir partiyiz. Hep birlikte hizmetlerimizi anlatır ve yapacaklarımıza ikna edersek vatandaşımızın bunu sağlayacağına inanıyorum. Hükümet artık bir güven kaynağıdır. 3'üncü Havaalanı planlandı ve devlet üzerinden bir kuruş dahi ödenmeden yapılmaya başladı. Kimse bu konuda şüpheye düşmedi. Hükümet artık bu güveni sağlamış durumdadır.

Muhalefetin özellikle CHP’nin asgari ücretliye, emekliye vaatleri var. İktidarın böyle vaatlere cevabı olacak mı?

Biz Dünyada güçlü bir Türkiye diyoruz. Yaklaşık 20 yıldır düşman kardeş olan Amerika, Küba ve İran birliktelikler gerçekleşiyor. Önümüzdeki süreçlerde masada bulunmamız için güçlü bir iradeye ve istikrara ihtiyacımız var. Türkiye bugün her noktada sesini gür bir şekilde duyuruyor. İrade ne kadar destek alırsa sesi o kadar gür çıkmaya devam edecektir. Bu seçim yalnızca Türkiye içerisinde değil, Türkiye'nin Dünyadaki yerini belirleyecek bir seçimdir. Emeklimizi, asgari ücretli çalışanımızın yarınlarda daha rahat yaşaması için güçlü bir ülkeye ihtiyaç var. Emekliye çift ikramiye vermekle yol aşılmaz, daha büyük düşünmek gerekir. Benim ülkemin insanı daha fazlasını hak ediyor.

Adapostası

 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs