CUMA HUTBESİ CUMA HUTBESİ

Cuma Hutbesi-BERAAT KANDİLİ

Aziz Mü'minler;
Cenab-ı Hakk sonsuz lütfunun eseri olarak bizim için bazı mübarek gün ve geceler takdir buyurmuştur. Bu mübarek gün ve gecelerde yapılan dua ve ibadetler, bir çok günahımızın bağışlanmasına vesile teşkil etmektedir.

İşte Şaban ayının "Beraat gecesi" adını verdiğimiz onbeşinci gecesi de, bu mübarek gecelerden biridir.

Muhterem Müslümanlar!

Beraat: Borçtan, suç ve cezadan kurtulmak bağışlanmak demektir. Şu halde Beraat gecesi müminler için günahlardan kurtulma; yani Allah'ın affına uğrama zamanıdır. Dolayısıyla her Müslüman bu geceyi, Allah'ın rızasını kazanmak, ahiret hayatım elde etmek için bir fırsat bilmeli ve çok iyi değerlendirmelidir. Nitekim Hz. Peygamber, bu gece ile ilgili olarak, Şaban'ın onbeşinci gecesinin ibadetle gündüzünün de oruçla geçirilmesini, çünkü o gece Allah'ın rahmetinin bütün semayı kaplayacağını, tevbe edenleri bağışlayacağını, rızık isteyenlere rızık vereceğini, hastalara şifa bahşedeceğini beyan etmiştir.

Aziz Kardeşlerim!

Cenab-ı Hakk, bu mübarek gecede ilahî rahmet çeşmelerini bol bol akıtıp tevbe, rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açmaktadır. Yüce Rabbimiz biz kullarını da bu sonsuz ikramlara davet etmektedir. Buna göre bahtiyar kul, bir an evvel Rabbinin davetine uyan ve bu geceyi en iyi şekilde değerlendiren kuldur, Öyle ise, bu günün gecesini gücümüz yettiğince namaz, zikir, dua ve tevbe ile; gündüzünü de oruç ile değerlendirelim. Hz. Peygamber Şaban ayı içerisinde kulların amellerinin Mevla'ya arz edildiğini ve kendisinin de oruçlu iken amellerinin arz edilmesini arzu ettiğini buyurmaktadır.

Muhterem Mü'minler!

İslam dini sevgi, kardeşlik, şefkat ve merhamet dinidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) çeşitli hadis-i şeriflerinde Cenab-ı Hakkın bu mübarek gecede kullarına rahmet nazarı ile baktığını, bağışlanmak isteyenleri bağışladığını ve ilahi rahmetten istifade etmek isteyenlerin bundan yararlandığını haber vermektedir. Ancak Allah'a ortak koşan, Müslümanı kıskanıp ona kin besleyen, intihar eden, münafık olan, akrabalık bağlarını gözetmeyen, büyüklük taslayan, ana-babasına karşı gelen ve içki içmeye devam eden kimseler, bu gecenin o engin rahmetinin dışında bırakılmışlardır.

Aziz Mü'minler!

Cenab-ı Hakk'ın bize lütfettiği Beraat gecesi gibi mübarek vakitleri elimizden geldiğince değerlendirelim. Gelecek Beraat gecesine hangimizin ulaşıp ulaşamayacağı belli değildir. Geçen kandillerde aramızda bulunup da şu anda kabirde imanı ve ameliyle baş başa kalan kimseleri düşünelim. Bu mübarek gecenin rahmetinden faydalanmak için özellikle anne-babamızın gönlünü alalım ve akrabalarımızla bağları kuvvetlendirelim. Ayrıca kalbimizde hiçbir Müslüman için asla kin ve kıskançlığa yer vermeyelim. Böylece Allah'ın rahmetini hak eden kullar zümresine dahil olalım.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

Kaynakça:

1- Et-Terğîb ve't Terhîb, c.II, s.473

2- İ.Canan, Kütüb-i Sitte Tercümesi, c.IX, s.470

3- Et-Terğîb ve't Terhîb, c.II, s. 471


#

YAZARIN SON YAZILARI

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında oruç tuttuk. ALLAHÜ TEALA kabul etsin.
Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Aziz Mü'minler !

Üç aylar diye ifade edilen Receb'i Şerif, Şa'ban'ı Şerif ve Ramazan'ül Mübarek ayları, samimi kulların af ve mağfiretle ödüllendirilecekleri kutsal zamanlardır. .
Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Muhterem Mü'minler!

15 Mayıs'ı 16 ya bağlayan gece yani Cum'a-yı Cumartesi'ye bağlayan gece mübarek Mi'rac Kandilidir.
Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Bismillahirrahmanirrahim. Va'tesimü bihablillahi cemian, vela teferreku... İla ahiril ayet. (Allah'ın ipine sımsıkı sarılın, tefrikaya düşmeyin...)
CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI  VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

Muhterem Müslümanlar!
İslâm dininde çok özel bir yeri olan hak kavramı geniş anlamı ile: “Bir sözü, bir işi, yerinde zamanında ve gerektiği kadar söylemek veya yapmaktır.” diye ifade edilmiştir.
Cuma Hutbesi-30 AĞUSTOS ZAFERİ

Cuma Hutbesi-30 AĞUSTOS ZAFERİ

Muhterem Müslümanlar!

Şanlı tarihini altın sayfalarla süsleyen Müslüman Türk Milleti'nin unutulmaz zaferlerinden 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 93.yıldönümünü idrak ediyoruz.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs