CUMA HUTBESİ CUMA HUTBESİ

Cuma Hutbesi-CAMİLER HAFTASI


Muhterem Müslümanlar!

Bilindiği gibi camiler, dua ve ibadetlerin Allah'a topluca arz edildiği, gönüllerin yıkandığı, elem ve sevinçlerin paylaşıldığı kutsal mekânlardır.

Camiler, bilmediklerimizi öğrendiğimiz, ilim ve irfanımızı yükselttiğimiz bilgi ve irfan yuvalarımızdır.

Camiler, dargınların barıştığı, kan davalarının unutulduğu, şerlerin def edildiği, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, açların doyurulduğu, fakirlerin giydirildiği ve hatta hastaların tedavi ettirildiği iyilik, şefkat ve yardım istasyonlarıdır.

Camiler, şifa ve huzur evlerimiz, gerçek mutluluğu bulabildiğimiz manevi sığınaklardır.

Camiler, vatan sevgisinin ve milli bütünlüğün telkin edildiği, şehitlik ve gazilik ruhunun beslendiği, çalışma azminin işlendiği, güzel ahlakın telkin edildiği dini ve milli kültür kaynaklarımızdır.

Caminin önemi, bir ayet-i kerime'de ne güzel ifade ediliyor:

"Allah'ın mescidlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namaz kılan, zekat veren ve yalnız Allah'tan korkan kimseler onarır. İşte onlar doğru yolda bulunanlardan olabilirler." 

Sevgili Peygamberimiz de caminin Allah (c.c.)'ın rahmetinin yeryüzüne ulaşmasına vesile teşkil ettiğini veciz bir ifade ile ortaya koyuyor ve şöyle buyuruyor:

"Ben yeryüzü halkına azap etmeyi murat ettiğimde, mescidleri inşa, tamir, tanzif ve tenvir edenleri, benim rızam için birbirini sevenleri ve seher vaktinde istiğfar edenleri görünce, onlara azap etmekten vazgeçerim." 

Aziz Mü'minler!

Öyle anlaşılıyor ki, camiler haftası münasebetiyle gerçekleştirmek istediğimiz işleri bu hadis-i şerif özetlemiş bulunuyor. Cami inşa etmek ne kadar önemli ise, inşa edilen camilerin bakım ve tamiri, iç ve dışının temizliği ve aydınlığı, çevresinin tanzimi, bahçesinin düzenlemesi ve cemaatın huzurla ibadet etmesinin sağlanması da o kadar önemlidir.

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), 622 yılında Mekke-i Mükerreme'den Medine-i Münevvere'ye hicret buyurdular.

Resulallah'ın Medine'de hemen bir mescid inşa ettirmek ihtiyacını duymuş olması ve bu mescidin yapılmasında ashabıyla birlikte bizzat çalışmış olmaları, hiç şüphesiz camiye gösterilen önemin çok açık bir delilidir. Ayrıca Peygamber Efendimizin evinin mescidle iç içe olması, camiye yakın olmanın, mescidlere gönül vermenin ve ibadet üzere bulunmanın lüzumunun işaretidir. Peygamber Efendimiz bu noktayı da şöyle açıklıyor

"Bir kimse yalnız Allah rızasını umarak küçük veya büyük bir mescid inşa etse, Allah da ona Cennet'ten bir köşk ihsan buyurur." 

İslam'ın camiye bakışı, hiç şüphesiz onu sadece namaz kılınan yer olarak görmek şeklinde değildir.

Muhterem Kardeşlerim !

Camilerin ihya edilmesinin ve cemaatle süslenmesinin önemi aşağıdaki hadis-i Kutsî'de şöyle vurgulanıyor; "Benim yeryüzündeki evlerim mescidlerdir. Orada beni ziyaret edenler, o mescidleri ihya edenlerdir." 

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ekim ayının ilk haftasını her yıl kutlamak üzere CAMİLER HAFTASI ilan etmekle, camilerin ihyasını ve aşağıdaki hizmetlerin bu vesile ile gerçekleştirilmesini hedeflemiştir.

Cami hizmetleri denilince ilk akla gelen husus: Camilerin bakım ve onarımı, tarihi camilerin sanatsal özellikleriyle muhafazası, çevre ve bahçesinin düzenlenmesi, cemaatin huşu ile ibadetini sağlayacak tarzda temiz ve tertipli tutulmasıdır. Bu konuda devlet ve millet işbirliğine, cami görevlisi ve cemaat dayanışmasına büyük ihtiyaç vardır. Aksi takdirde her biri aziz vatanımızın tapu senetleri mesabesinde olan ulu camileri, tarihi mabedleri temizlemek mümkün olmaz. Camilerin hiç olmazsa yılda bir defa da olsa halısına, kilimine, şadırvanına, minaresine ve ampulüne varıncaya kadar gözden geçirilmesi gerekir. Ecdad'n emaneti olan bu eserler bu ilgiye fazlasıyla layıktır. Şu ayet-i kerimenin bize çok şeyi düşündürmesi gerekir "Ey Adem Oğulları! Mescide her gidişinizde güzel ve temiz elbiselerinizi giyin." Güzel ve temiz elbiselerle gidilmesi istenilen camilerin nasıl olması gerektiğini düşünmek zor olmasa gerek.

Ulu camilere hizmet ederek, o eserleri bize emanet eden ecdadın duasını almak kadar güzel bir şey olabilir mi?

Camiler Haftasının hayırlı, uğurlu olmasını dilerken, hafta içinde camilerin bakım, onarım ve temizliği için kurulan gönüllü komitelerde görev alanlara teşekkür ediyor ve mabedlerimizin yapılması ve ayakta kalmasında katkısı olanları minnet ve şükranla anıyoruz. 

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

Kaynakça: 

1- Kur'an-ı Kerim;Tevbe Suresi 18. Araf Suresi: 31.

2- H.Hüsnü Erdem, İlahi Hadisler S.28. H.43. Hadisler S.44. H.84.

3- Sahih-i Buhari 1/118 Bab 65 H.Hüsnü Erdem, İlahi Hadisler.


#

YAZARIN SON YAZILARI

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında oruç tuttuk. ALLAHÜ TEALA kabul etsin.
Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
Cuma Hutbesi-BERAAT KANDİLİ

Cuma Hutbesi-BERAAT KANDİLİ

Aziz Mü'minler;
Cenab-ı Hakk sonsuz lütfunun eseri olarak bizim için bazı mübarek gün ve geceler takdir buyurmuştur. Bu mübarek gün ve gecelerde yapılan dua ve ibadetler, bir çok günahımızın bağışlanmasına vesile teşkil etmektedir.
Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Aziz Mü'minler !

Üç aylar diye ifade edilen Receb'i Şerif, Şa'ban'ı Şerif ve Ramazan'ül Mübarek ayları, samimi kulların af ve mağfiretle ödüllendirilecekleri kutsal zamanlardır. .
Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Muhterem Mü'minler!

15 Mayıs'ı 16 ya bağlayan gece yani Cum'a-yı Cumartesi'ye bağlayan gece mübarek Mi'rac Kandilidir.
Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Bismillahirrahmanirrahim. Va'tesimü bihablillahi cemian, vela teferreku... İla ahiril ayet. (Allah'ın ipine sımsıkı sarılın, tefrikaya düşmeyin...)
CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI  VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

Muhterem Müslümanlar!
İslâm dininde çok özel bir yeri olan hak kavramı geniş anlamı ile: “Bir sözü, bir işi, yerinde zamanında ve gerektiği kadar söylemek veya yapmaktır.” diye ifade edilmiştir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs