Yunanistan'da Bankalar Kapalı

Yunanistan'da, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi amacıyla bankaların bugün kapalı olması kararlaştırıldı. Maliye Bakanı Varufakis, IMF ve AB'nin yeni tekliflerine açık olduklarını bildirdi.
Editör Editör

Alınan bilgiye göre, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis başkanlığında toplanan Sistemik İstikrar Konseyi, bankacılık sistemindeki normalliğin bozulmaması için ülkedeki tüm banka ve şubelerinin kapalı kalması, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi konusunda tavsiye kararı aldı.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, konseyin kararının hükümete iletildiği belirtilirken, akşam saatlerinde acilen toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın açıklama yapmasının beklendiği bildirildi.

Yunanistan’da, hükümetin halk oylamasına gitme kararının açıklanmasıyla ATM'lere hücum eden vatandaşların bankaların kapalı olduğu cumartesi-pazar günü mevduat hesaplarından 1 milyar avronun üzerinde para çektiği belirtildi.

"Yeni teklifleri görüşmeye hazırız"

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, IMF ve AB kurumlarının kurtarma paketinin uzatılmasının koşulları hakkında yeni ve iyi tekliflerle gelmesi durumunda, bunu gelecek hafta içinde görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Hükümetin, vatandaşlara referandumda "hayır" oyu kullanmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatan Varufakis, IMF ve AB kurumlarının, yeni tekliflerle gelmeleri ve anlaşmaları durumunda bu pozisyonun değişebileceğini söyledi.

Varufakis, "Biz de yapmış olduğumuz çağrıyı değiştirebilir, seçmene 'evet' oyu kullanmaları çağrısında bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

Obama ve Merkel krizi görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda Yunanistan'daki mali krizi konuştu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Yunanistan’da yaşanan gelişmelere ilişkin Merkel ile telefon görüşmesi yaptı. İki lider, Atina yönetiminin reformlarını ve Avro Bölgesi içindeki büyümeyi sürdürecek bir yola dönülmesi için her çarenin denenmesinin son derece önemli olduğunda mutabık kaldı.

Merkel, parti liderleriyle buluşacak

Almanya Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Angela Merkel’in Yunanistan konusundaki son gelişmeler üzerine parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin liderleri ve meclis grup başkanlarıyla pazartesi günü Başbakanlık'ta bir araya geleceğini açıkladı.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'a seyahat edecek yurttaşlarına yanlarında yeterli miktarda nakit para bulundurmaları, güncel gelişmeleri ve seyahat uyarılarını yakından takip etmeleri tavsiyesinde bulundu. 

Protesto gösterileri

Yunanistan’da hükümetin, kreditörlerin nakit akışının sağlanması için öne sürdüğü koşulları halk oylamasına sunma kararının ardından başkent Atina'da, "referandumda hayır oyu kullanacağız" gösterisi düzenlendi.

Sosyal medya üzerinden Sintagma Meydanı'nda toplanan yüzlerce Yunan,  açtıkları pankartlarla Pazar günü yapılması kararlaştırılan referandumda "hayır" oyu kullanacaklarını belirtti. Bazı eylemciler ise AB'nin uyguladığı ekonomi politikalarını protesto etmek için 5 avro yaktı. 

Gösterinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan grup temsilcileri, Pazar günü yapılması planlanan referandumda "hayır" oyu kullanmakta kararlı olduklarını belirtti. Önümüzdeki günlerde de gösterilerine devam edeceklerini açıklayan temsilciler, "Bizler kararlıyız. Yolumuzdan şaşmayız" ifadelerini kullandı.

Benzer gösterilerin Yunanistan'ın başka şehirlerinde de düzenlendiği bildirildi.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs