CUMA HUTBESİ CUMA HUTBESİ

CUMA HUTBESİ-KADİR GECESİ

Aziz Mü'minler!
Kadir Gecesi 13 Temmuz 2015 Pazartesi akşamını 14 Temmuz 2015 Salı gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.

"Kadir Gecesinin faziletini, gecenin karanlığında değil karanlıkları ortadan kaldıran Kuran-ı Kerim'de aramalıyız."

Hakkında Kur'an-ı Kerim'de müstakil bir süre bulunan tek gece kadir gecesidir. Aynı adı taşıyan bu sure de şöyle buyurulmaktadır. "Şüphesiz biz, Kur'an-ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

Değerli Kardeşlerim!

Zaman ve mekanlar, kendilerinde meydana gelen büyük ve önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir Gecesi bu bakımdan hiçbir geceye nasip olmayan bir olayın meydana geldiği gecedir. Çünkü bu gecede kadri yüce bir kitap olan, Allahu Teala'nın insanlığa gönderdiği son mesaj Kur'an-ı Kerim, inmeye başlamıştır.

Kur'an-ı Kerim İslamiyet'in ana kitabıdır. Dinin esasıdır. Dini hükümlerin dayanağı olan dört delilin birincisidir. Bütün dini hükümleri ihtiva eden Kur'an-ı Kerim, geçmiş semavi kitapların da özetidir. İnanç, ibadet, ahlak ve sosyal bakımdan insanı ve insan topluluklarını maddi-manevi mutluluğa ulaştıracak her şeyi bildirmiştir. Nitekim Nahl suresinin 89'ncu ayetinde mealen şöyle buyrulmuştur: "Ey Muhammed, sana, her şeyi açıklayan ve Müslümanlara doğruyu gösteren bir rehber, rahmet ve müjde olarak Kur'an-ı indirdik."

Kur'an-ı Kerim insanlar için bir hidayet kaynağı olarak gönderilmiştir. Bu husus bir çok ayette sık sık tekrarlanmıştır. Nitekim İsra suresinin 9'ncu ayetinde:

"Doğrusu bu Kur'an en doğru yola hidayet eden ve yararlı işler yapan mü'minlere büyük ecir olduğunu, inanmayanlara ahirette yakıcı bir azap hazırladığımızı müjdeler" buyrulmuştur.

Kur'an-ı Kerim, son ilahi kitap olarak gönderildiğinden, talimatı da bütün insanlığı içine alacak şekilde umumidir.

Kur'an-ı Kerim, her şeyden evvel Allah'ın varlığını, birliğini, O'nun yüksek ve eksiksiz sıfatlarını, yaratılmışlara olan rahmet ve mağfiretinin genişliğini tespit ve talim eder. İnsanlar için hayat ve saadet kaynağı olan önemli ve ölmez prensipleri ortaya koyar.

Kur'an-ı Kerim, aile hayatı ile karı-kocanın karşılıklı hak ve vazifelerinden, milletlerarası münasebetlere; selamlaşmaktan, evlere izin alarak girme adabına varıncaya kadar, sosyal hayatın bütün kurallarını gösterir, en yüksek, en güzel ahlak prensiplerini öğretir.

Aziz Mü'minler!

Kur'an-ı Kerim, zina, fuhuş, sarhoşluk, adam öldürmek, yalan söylemek, iftira etmek, haksızlık yapmak, israf etmek, hiyanette bulunmak ve gıybet etmek gibi toplumu sarsan kötülükleri yasaklar.

Kur'an-ı Kerim, daima ileriyi emreder. "Babamızdan böyle gördük" diyerek kötü alışkanlıklardan ayrılmak istemeyenleri ayıplar", körü körüne taklidi reddeder.

İlk inen ayeti "OKU" diye başlayan Kur'an-ı Kerim, insanları daima ilme teşvik eder. Akla ve düşünceye büyük önem verir. Kainatın ve ondaki yaratılış inceliklerini düşünmeye davet eder. "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? diyerek, ilmin üstünlüğünü ortaya koyar.

Hülasa Kur'an-ı Kerim, insanı dünya ve ahirette mutlu kılacak her şeyi ihtiva eden bir Kitab-ı Mübin'dir. O'nu rehber edinen yanılmaz. O'na sımsıkı sarılan sapıklığa düşmez. Onun gösterdiği yolda yürüyen şaşırmaz ve onu okuyanın ecri(sevabı) az olmaz.

İşte Kur'an-ı Kerim gibi insanlık için bir hidayet rehberi olan kitabın, böyle bir gecede inmesi, ona müstesna bir şeref kazandırmıştır.

Muhterem Kardeşlerim!

Kadir gecesine mahsus bir ibadet yoktur. Geceye en büyük hususiyeti veren Kur'an-ı Kerim'i okuyarak, tevbe ve istiğfar ederek, dua ve niyazda bulunarak, kaza ve nafile namazı kılarak mübarek gecenin ihyasına çalışılır. Hz. Aişe validemiz Peygamber Efendimize: "Kadir gecesini idrak edersem ne yapayım ?" diye sorduğunda: Peygamberimiz(s.a.v.): "Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni de affeyle", diye dua et, buyurmuşlardır.

Hutbemi bir hadis-i şerifi mealini arz ederek bitiriyorum.

"Her kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve ecrini Allah'tan umarak, ibadetle ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır."

Kandiller zincirinin son halkası mübarek Kadir Gecenizi tebrik ederek, hayırlara vesile kılmasını Cenab-ı Hakk'dan niyaz ederim.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

YAZARIN SON YAZILARI

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Cuma Hutbesi-Şevval Orucu ve Bir Sene'yi Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında oruç tuttuk. ALLAHÜ TEALA kabul etsin.
Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
Cuma Hutbesi-BERAAT KANDİLİ

Cuma Hutbesi-BERAAT KANDİLİ

Aziz Mü'minler;
Cenab-ı Hakk sonsuz lütfunun eseri olarak bizim için bazı mübarek gün ve geceler takdir buyurmuştur. Bu mübarek gün ve gecelerde yapılan dua ve ibadetler, bir çok günahımızın bağışlanmasına vesile teşkil etmektedir.
Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Cuma Hutbesi-ÜÇ AYLAR VE REGAİB

Aziz Mü'minler !

Üç aylar diye ifade edilen Receb'i Şerif, Şa'ban'ı Şerif ve Ramazan'ül Mübarek ayları, samimi kulların af ve mağfiretle ödüllendirilecekleri kutsal zamanlardır. .
Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Cuma Hutbesi-Mİ'RAC KANDİLİ

Muhterem Mü'minler!

15 Mayıs'ı 16 ya bağlayan gece yani Cum'a-yı Cumartesi'ye bağlayan gece mübarek Mi'rac Kandilidir.
Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Cuma Hutbesi-Allah'ın İpine Sımsıkı Sarılmak

Bismillahirrahmanirrahim. Va'tesimü bihablillahi cemian, vela teferreku... İla ahiril ayet. (Allah'ın ipine sımsıkı sarılın, tefrikaya düşmeyin...)
CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI  VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

CUMA HUTBESİ-KUL HAKKI VE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

Muhterem Müslümanlar!
İslâm dininde çok özel bir yeri olan hak kavramı geniş anlamı ile: “Bir sözü, bir işi, yerinde zamanında ve gerektiği kadar söylemek veya yapmaktır.” diye ifade edilmiştir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs