Elektriğin İcadı

İcat, daha önce kullanımda olmayan herhangi bir şeyin insanın beyin gücü, bilgi, azim ve kararlılıkla ortaya çıkarılmasıdır. İcatların hepsi daha önceki teknolojiden yaralanılarak insan hayatına kazandırılmıştır.İcat ve buluşlar insan hayatını kolaylaştırmaya yarayan araç ve gereçlerden oluşmaktadır. Hemen hemen her buluş insan hayatını doğrudan etkilediği ve evrenselleştiği görülmektedir.İcatlar ve mucitleri herkes tarafından bilinmekte ve asırlar öncesinden ürünü çıkarmış olsa dahi günümüze kadar gelmektedir. Bu yazımızda icat edilen malzemelerin ne işe yaradıkları ve kimler tarafından ortaya çıkarıldıklarını konu almaktadır.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN


Elektiriğn icadı: Elektriğin ilk icat edilmeye başladığı tarih 16. yy dayanmaktadır. Elektrik atomunu bilimsel olarak ilk incelemeye alan kişi William Gilbert’dir. Bunun yanı sıra elektriğin negatif ve pozitif olarak adlandıran kişi de William Gilbert’dir.  Elektriğin gündelik hayatta kullanılmaya başladığı tarih ise 1800 yılların sonlarıdır. Theoplinne Gramme elektrik akımını kablolar yoluyla bir yerden başka bir yere taşınmasını buldu.

1881 yılındaThomas Edisonilk üretim tesisini ABD’ye kurdu, böylece evlerde ve sanayide kullanılmaya başlandı.

Thomas Edison: 11 şubat 1847 yılında Amerika’da doğmuştur. İlk öğretimine başladığı henüz ilk yıllarda algılama yetersizliği bakımından okuldan uzaklaştırıldı. Evlerinin kilerine küçük bir kimya laboratuvarı kurdu ve burada kimya deneyleri yapmaya başladı. 

Laboratuvarında volta ve elektrik akımına yönelik çalışmalar yaptı. Kendi çabaları ile telgraf aleti yaptı ve mors alfabesini öğrendi. 

Edison ampulu 1879 yılında icat etmiştir. Edison evlerde kullanılabilecek karbonlaştırılmış kağıt flmanları üretti ve tanesi 2,5 dolardan satışa sundu. Ayrıca Joseph Wilson Swan’da cam ampulü icat etmişti. Bu iki bilim insanı güçlerini birleştirerek  Edison ve Swan Elektrikli Aydınlatma Şirketi’ni kurdular. Thomas edison 18 Ekim 1931 yılında öldü. 


Mehmet AYDOĞAN

Geyve Haber



#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs