Dr.Burhan Tezer ile röportaj

Geyve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi(Sağlık Meslek) öğrencileri Rabia Şevval Kavak,Rana İclal Bağcıoğlu ve Beyzanur Sönmez Dr.Burhan Tezer ile görüştü.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

-Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Dr. BURHAN TEZER : Adım Doktor Burhan TEZER. Geyve Toplum Sağlığı Merkezinde İlçe Sağlık Müdürlüğü yaptım. Pamukova Devlet Hastanesinde Başhekim Yardımcılığı yaptım. Pamukova'da İlçe Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Başkanlığı yaptım. Daha önceden de Sivas'da çalıştım 5 yıl kadar oralarda da Sağlık Grup Başkanlığı yaptım. Şimdi de Aile Hekimliği yapıyorum Ali Fuat Paşa Aile Sağlığı Merkezinde.

 

-Bu görevi seçmenizin sebebi nedir ?

Dr. BURHAN TEZER : Yıllardan beri idareciydim, hastanede Başhekim Yardımcılığı yapıyordum ama arada bir hasta da baktığımız oluyordu. Nöbetlere de katılıyordum fakat 4 -5 yıldan beri idarecilik görevi yapıyorum. Aile Hekimi olmaya karar verdim. 


  - Görevinizi bizlere de tavsiye eder misiniz ?

Dr. BURHAN TEZER :Hekimlik tabi iyi bir meslek insanlara yardımcı olmak iyi bir şey. İnsanlar bazen çok etik olmayan şeyler de isteyebiliyorlar. Nedir bunlar? İşte işe gidemedim rapor, okula gidemedim rapor... haricinde farklı ilaçları farklı kişilere yazdırma durumları vardı eskiden, artık öyle bir şey yok SGK herksin en azından 18 yaşına kadar gençlerin giderlerini karşılamaya başladı. O yönden sağlıkta son 15 yıldan beri baya iyi yönde gelişme var. Özel hastaneler vs. hasta bakıyorlar. Devletimiz bu kanalları da aştı . Hasta yığılmalarına engel olmak, hastaların daha iyi tedavi olmalarını sağlayıcı açıdan doktorluk şu anda iyi gibi duruyor Türkiye çaplarında. Hoş insanlara yardım ediyorsun tabi para da kazanıyorsun maddi geliri de var ama her zaman insanlara yardım etmek mesleki açıdan doyurucu bir şey diyelim.

 

-Görevinizle ilgili unutamadığınız bir hatıranızı anlatır mısınız ?

Dr. BURHAN TEZER : Acillerde müdahale ediyorduk. İnsanlar ölü geldikleri zamanlarda oluyordu. Mesela bir Ahmet Amca vardı emekli imammış daha sonra öğrendim Pamukova Devlet Hastanesinde. Çocuğu 35 yaşlarındaydı. Hastane aciline hızlı bir şekilde girdi araç. Aracın arka koltuğuna yatırmışlardı hastayı. Baktığımda fiks dilate pupilla vardı, hasta vefat etmişti yani 35 yaşlarında genç bir çocuktu. Hafif böyle etine dolgundu sanki kalp rahatsızlığı olabilecek bir tipi vardı yani vücut kitle boy indeksi kiloluydu . Aldık içeriye müdahale ettik ama canlandıramadık. Hoş birkaç tane hastayı canlandırmıştık. Ama onu canlandıramadık sonradan örtüyü örttük üstüne vs. babası geldi ayakta dikiliyor kimsiniz diye sordum . ''Ben babasıyım''. Ben bilmiyorum tabi Ahmet Amcayı.

Ahmet Amca ağlamıyor da öyle duruyor yani değişik. Sonradan da görünce '' Ahmet bey siz hiç ağlamadınız,içiniz muhtemelen ağladı ama'' ,  '' E.. ne yapalım Doktor Bey veren Allah alan Allah'' dedi .

Ben orda Ahmet Beyin teslimiyetini gördüm yani Allaha olan teslimiyeti, elindeki evladı dahi her şeyinin Allahın olduğunun düşüncesini kendi içine sindirmişliğini algıladım.   Değişik bir anıydı sonradan Ahmet Beyde vefat etmiş duyamadım. Ben Pamukova'da değildim Allah rahmet eylesin cümlesine. Böyle bir anım vardır.

Böyle çocuk gelir nefes borusuna bir kiraz bir şey kaçmıştır. Çıkarttık onu çocuk bir 15-20 gün yaşadı ama sonra öldü. Çünkü 10 dakika kadar beyni oksijensiz kaldı. Artık yaşasa da sadece bitkisel hayattaki canlı gibi olacaktı.

 

- Göreviniz icabı bir çok hizmetler yapmışsınızdır. Bazılarını öğrenebilir miyiz ?

Dr. BURHAN TEZER : Sağlık Grup Başkanlığı yaptım, Toplum Sağlığı Başkanlığı yaptım, Başhekim Yardımcılığı yaptım, İlçe Sağlık Müdürlüğü yaptım Geyve de Pamukova'da. çalışıyoruz yani.


- Her şeyin başı eğitimdir diyoruz Sizinde eğitimle ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz ?

Dr. BURHAN TEZER : Türkiye'deki eğitim sistemi düşünceden biraz uzak, yaratıcılık yok diyelim. Basma kalpçılık var, söylenenlerin ezberlenmesi var. İcada yönelik, yani bende bunu böyle yapıyoruma yönelik olmağını düşünüyorum. Biraz daha araştırma olmalı, mesela orta öğretim başarı puanı gibi puanlar ÖSY 'de yada TEOG 'da etkili olmamalı.

 Herkes eşit puanla girmeli çünkü orta öğretim başarı puanı her okulda farklıdır. Bütün herkesin öğretmeni bir kişi değil, bütün herkesin okulu aynı okul değil, herkes aynı koşul ve şartlarda değil.

 - Bizim aracılığımızla gençlere, öğrencilere neler söylemek istersiniz ?

Dr. BURHAN TEZER : Kişilerin ne yapmak istediği önemli. Konfüçyüs diyor ki '' Bir insan hayatı boyunca seviyorsa çalıştığı işte, hayatı boyunca çalışmamış demektir'' diyor. Çünkü severek yaptığın iş senin çalışma dürtünü bir şey yapmaz, çalışmazsın yani sevdiğin için. Seviyor olduğun bir şeyi yapıyorsun. Bu çalışmak değil ki zevkine doktorluksa adam çalışmıyor demektir, zevkine öğretmenlikse adam çalışmıyor demektir. Çalışmak zevk almadan yapmak gibi duruyor sanki Konfüçyüs için.İşi seviyorlarsa bu işte devam edecekler, sevmiyorlarsa bir an önce karar verecekler. Bence ilerde hangi mesleği seçeceklerini iyi düşünmelerini istiyorum.

 

- Bulunduğunuz meslekten ayrılınca nasıl anılmak istersiniz ?

Dr. BURHAN TEZER : Merhametli

 - Son olarak bize söylemek istediğiniz bir şey var mı ?

Dr. BURHAN TEZER : Geldiğiniz için teşekkür ederim.

  - Bizimle röportaj yaptığınız için biz teşekkür ederiz.


Mehmet AYDOĞAN

Geyve Haber

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs