Orman Haftası Kutlandı

21-27 MART Orman Haftası olması münasebetiyle Geyve’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Geyve Orman İşletme Müdürlüğü, okullarla iş birliği yaparak fidan dikme şenliği düzenledi.
Editör Editör

Orman ve Su İşleri Bakanlığının, orman projesi kapsamında başlatılan fidan dikme töreni Geyve Alifuatpaşa Mahallesi Orman Bölge Şefliği önderliğinde Geyve Burhaniye Mahallesi’nde yapıldı.

Orman Haftası fidan dikme programına; Geyve Kaymakamı İlyas Memiş, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, C. Başsavcısı Nihal Oymak, Cumhuriyet Savcısı Tacettin Akyol, İlçe Emniyet Müdürü Uğur Duman, MEM Mehmet Doğan, HEM Mustafa Doğan, Geyve Devlet Hasnesi Başhekimi Uzm. Dr. Semih Songür, Geyve Orman İşletme Müdürü Mustafa İşçioğlu, Soğuksu Mahallesi Orman İşletme Şefi Burkal Alpagut, Alifuatpaşa Mahallesi Orman İletme Şefi Erdem Malkoç, Doğançay Mahallesi Orman İşletme Şefi Alptekin Özen, Geyve Orman İşletme Şefi Zekiye Bilin, Akdoğan Mahallesi Orman İşletme Şefi Medine Tetik, Kadastro Mülkiyet Şefi Berrin Özer, daire amirleri, Okul yöneticileri ile öğrenciler katıldı. 

Geyve Orman İşletme müdürü Mustafa İşçioğlu, Dünya Ormancılık Haftasında Geyve ve mahallelerinde yaptıkları etkinliklerle ilgili şunları söyledi: “Ağaçların yararları, ormanların faydaları, ağaç dikmenin önemi kısacası ağacın faydaları saymakla bitmiyor. Ormanlık alanlardaki hava daha temiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun sebeplerinden bazıları da şunlardır.

Bir ağaç yılda 700 kilo toz emiyor. Bir hektar çam ormanının ise yılda emdiği toz miktarı 30 – 40 ton arasında.

Bu nedenle ormanların havası, kentlerin havasına göre yüzde 99 daha az toz içeriyor.

Ayrıca ağacın yapraklarıyla toksik ve radyoaktif maddeleri emerek atmosferi temizlediği biliniyor. 

Bir ağaç yılda 50 metreküp temiz su üreterek, yeryüzünde kuraklığı engelliyor. Toprağın ölümü demek olan erozyonu, en iyi şekilde ağaçlar önlüyor.

Bir ağaç kökleriyle yılda 30 bin litre su çekerek verimli toprağın akmasını engelliyor. Aşırı yağışlı ve kurak havalarda bir sünger gibi davranarak, fazla su emiyor ve gerektiğinde geri veriyor. Ağaçlar toprağı canlı ve verimli tutuyorlar. Organik atıkların parçalanıp dönüşmesine yardımcı oluyor, minerallerin çözülüp azot bağlantılarının kurulmasını sağlıyorlar.

100 yaşındaki bir kayın ağacı 60 insanın günlük ihtiyacına yetecek oksijen üretiyor, yılda bir ton toz süzüyor bakterileri de etkisizleştiriyor.

Bu Yıl Daha Fazla Ağaç Dikelim 

Alifuatpaşa şefliğimiz, farklı okullardan gelen 300 öğrencinin katılımıyla Burhaniye Mahallesi’nde fidan dikme töreni yaptı. Orman Haftası boyunca Okullar Hayat Olsun projesi kapsamında; fidan dikimi ve dağıtımı yapıldı.”dedi.

Bir Fidan

Geyve Milli Eğitim Müdürlüğüyle iş birliği yaparak, ilçedeki tüm öğrencilere fidan dikmek ve ormanın önemi konusunda bilgilendirme yapıldı. Geyve merkez ile Alifuatpaşa Mahallesi İlk, Orta ve Lise dengi okullar fidan dikmek için geldi. Bizler bu fidanları diktiriyoruz, Alifuatpaşa Şefliği Burhaniye Mahallesi’nde farklı okullardan gelen öğrenciler tarafından 2Bin500 çam fidanı dikti.”şeklinde konuştu.

Öğrencilere, çanta içinde fidan, tişört ve şapka hediye edildi. 

Geyve Kaymakamı İlyas Memiş: “Orman işletme Müdürlüğü tarafından hazırlanan Orman Haftası ve fidan dikme programı, çevremizi ağaçlandırma ve yeşillik alanlarımızı çoğaltma ve temiz hava bakımından çok güzel bir yatırım. Gelecek nesillere bırakılacak en güzel eserlerden biri. Kendilerine ve Orman İletme Camiasına ve emeği geçenlere çok teşekkür ederiz.”şeklinde konuştu.

Orman Haftası ile ilgili ilkokullar arası yapılan resim yarışması Birincileri: Resim1. si Ecrin ARSEVEN-Geyve Kazımpaşa İlkokulu, Ortaokullarda Şiir yarışması 1.si Hazar Başkaya-Şehit Recep Demir Ortaokulu-Karaçam Mahallesi, Liseler arası kompozisyon yarışması 1.si Kevser Doğdu-Geyve Sağlık Meslek Lisesi

Yarışma ikincileri; İlkokullarda Resim Yarışması 2.si Gül Aslan-Kozan Mahallesi Mehmet-Ayşe Akgül İlkokulu, Ortaokullarda şiir yarışması 2.si Barış Şenol Aktaş-Geyve Gazipaşa Ortaokulu, Liselerde Kompozisyon dalında 2.si Emine Bican-Geyve Elvanbey Anadolu Lisesi.

Yarışma üçüncüleri: İlkokullarda Resim Yarışması 3.sü Mehnet Kaan Yıldız-Geyve İlkokulu, Ortaokullarda Şiir Yarışması 3.sü Esra Toprak-Geyve Ortaokulu, Liseler arası kompozisyon yarışması 3.sü Enes Karabıyık-Geyve METEM.

Okullararası Eskrim Türkiye Şampiyonalarında derece alan öğrenciler; Birgül Berru Tabakoğlu ile Barış Şahin Türkiye 9.su Geyve Atatürk Ortaokulu. Törende Orman Haftası nedeniyle düzenlenen İlkokullar ve Ortaokullar arası şiir, resim ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi.

Öğrenciler ve katılımcılar tarafından çam, fidanı dikildi. Ayrıca Kaymakam İlyas MEMİŞ ve programa katılan protokol üyeleri kendi adlarına fidan dikti. 

Orman İşletme Müdürlüğünce hazırlanan hediye çantaları katılımcılara dağıtıldı. Etli Bulgur Pilavı ve ayran ikramı yapıldı.

Programın ardından Burhaniye Mahalle Muhtarı Recep Kara, protokol, kurum amirleri ile okul yöneticilerine ikramlarda bulundu.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs