Sakaryalı Bakan İstiyoruz

Sakarya her seçim olduğu bu seçimde de sandıkları patlatarak Erdoğan’a Türkiye ortalamasının üzerinde bir destek verdi. Evet oylarında bölgesinde birinci olan ilimiz yeni kabinede bakanlık bekliyor
MARMARA BİRİNCİSİ
Ali ARICI Ali ARICI

AK Parti’nin 2002 yılından bu yana girdiği yerel, genel her seçimde ve referandum oylamalarında adeta kalesi olan Sakarya, 16 Nisan’da da bu desteğini sürdürdü. Türkiye genelinde alınan 51.4 evet oyuna karşılık Sakarya’da bu oran yüzde 68 olarak gerçekleşti. Sakarya verdiği oy desteğiyle Marmara Bölgesi’nde birinci il olurken, 30 büyükşehir arasında da en yüksek evet oylarında 6. sırada yer aldı.

SADECE BİR KEZ

Her seçimde ülke ortalamasının 15-20 puan üzerinde oy desteği sağlayan ilimize geçen 15 senelik iktidar döneminde sadece bir kez bakanlık verildi. 24 ve 25. dönem Milletvekili Ayşenur İslam 25 Aralık 2013 ile 28 Ağustos 2015 tarihleri arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yaptı. Bu kısa süre haricinde ise ilimiz adeta unutulup ikinci plana itildi.

KABİNE DEĞİŞECEK

Referandum sonucu alınır alınmaz Beştepe’de Bakanlar Kurulu toplanırken, AK Parti’de de olağanüstü MYK ve MKYK toplantıları gerçekleştirildi. Başkente yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre önümüzdeki günlerde seçim sonuçlarına istinaden bir kabine değişikliği yapılması bekleniyor. Özellikle kendi seçim bölgelerinde “hayır” çıkan bakanların kızağa çekilmesi gündemde.

BU SEFER OLSUN

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2019’daki seçimin ardından yürürlüğe girecek olması nedeniyle parlamentodan bakan seçimi son kez yapılacak. Sakarya’nın en azından bakanların TBMM’den seçileceği bu son Bakanlar Kurulu’nda verdiği desteğin karşılığını görmesi bekleniyor.

HANGİ BAKANLAR?

Bilindiği gibi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bölgesi Antalya, AB Bakanı Ömer Çelik’in bölgesi Adana, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin bölgesi Denizli, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan’ın bölgesi Hatay ve de Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın bölgesi Eskişehir oylamada “hayır” oylarının önde olduğu iller olarak göze çarptı. Sadece hayır oyu çıkan illerin değil, evet oylarında anlamlı bir düşüş yaşayan bölgelerin bakanlarının da değişebileceği konuşuluyor.

EN ŞANSLISI DİŞLİ

Bilindiği gibi ilimizde 5 AK Parti milletvekili bulunuyor. Aynı zamanda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Şaban Dişli’nin bu dönem bakan olabileceği konuşuluyor. ODTÜ mezunu olan, Amerika’da mastır yapan ve 3 dil bilen Dişli’nin boşalması muhtemel Ekonomi, Dışişleri ve AB bakanlıklarından birinin başına gelebileceği söyleniyor. Yine Prof. Dr. Mustafa İsen Kültür ve Turizm ile Milli Eğitim Bakanlığı için öne çıkan isimlerinden başında geliyor. Diğer milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün, Ali İhsan Yavuz ve Recep Uncuoğlu’nun da sürpriz bir şekilde bakan yapılabileceği, bakanlık verilmese bile genel başkan yardımcılığı veya grup başkan vekilliği gibi koltuklarla taltif edilebileceği üzerinde duruluyor.

BAKAN ŞEHRİ

Her zaman ülke siyasetinde mihenk taşlarından olan Sakarya, AK Parti öncesi hükümetlerde sürekli olarak bakanlıkla temsil ediliyordu. Doğru Yol Partisi’nden Nevzat Ercan Devlet Bakanlığı ve Orman Bakanlığı, Mehmet Gölhan Devlet ve Milli Savunma Bakanlığı, Refah Partisi’nden Cevat Ayhan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Anavatan Partisi’nden Ersin Taranoğlu ise Orman ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı. Uzak geçmişte de Ekrem Alican, Hayrettin Uysal, Nuri Bayar, Hasan Fehmi Güneş, İsmail Müftüoğlu, Sadettin Tantan gibi birçok Sakaryalı isim bakanlık görevinde bulundu.

GÖREV İL BAŞKANINDA

Bakanlık için öncelikle AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç’ın topa girmesi bekleniyor. Kılıç’ın tüm milletvekilleri, belediye başkanları, ilçe başkanları, yöneticiler ve belediye meclis üyeleriyle bir araya gelerek Sakarya’nın bir bütün halinde hareket etmesini sağlaması, birlik ve beraberlik görüntüsü vermesi ve de bu dönem en az bir bakanlığı şehre kazandırması isteniyor.

SAKARYA LOBİSİ

Ankara’da hayli etkin olan Sakarya lobisinin de bu dönem ağırlığını hissettirmesi bekleniyor. Başta Türk İş Başkanı Ergün Atalay olmak üzere TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı gibi isimlerin kulis yaparak şehrimize bakanlık gelmesi yönünde kolları sıvamaları ve tabir-i caizse topa girmeleri arzu ediliyor. 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs