Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Yolların Yılların ve tarihin buluştuğu yer

Güneye giden yol ve eski,Ankara yolu ilçemizden geçmektedir.Osmanlı ve daha önceki dönemlerde bagdat yolu ve ipek yolu üzerindedir.

Sakarya Vilayeti il olana kadar Kocaeli Sancak Beyliğine (İzmit Vilayetine) bağlı bulunan Gazi Geyve İlçesi Sakarya 1954 yılında il olunca oraya bağlanmış olup İl'e uzaklığı 32 km dir.



Pamukova(Akhisar),Taraklı ilçeleri kendisine bağlı birer nahiye(bucak) iken 1987 yılında ilçe olmuşlardır.Güneye giden yol ve eski,Ankara yolu ilçemizden geçmektedir.Osmanlı ve daha önceki dönemlerde bagdat yolu ve ipek yolu üzerindedir.Yakın zamana kadar ilçemizde ipek böcekciliği tütün ve üzüm bağcılığı yapılmasına ragmen daha sonraları ziraat yüksek meühendisi Mehmet Balkan'ın (belediye Başkanlığıda yapmıştır) meyveciliği Geyve İlçemize getirmesiyle beraber ipek böcekçiliği ve tütüncülük zamanla yerini meyveciliğe bırakmıştır.



Önceleri soğuk hava deposu olmadığı için üretilen mahsuller üreticinin elinde bir kısmı pazar bulmasına ragmen bir kısmı ise heba olup gitmekte idi.Soğuk hava depoculuğunun başlamsıyla üretilen tonlarca mahsülün tücaarlar tarafından pazar bulması kısmende olsa mümkün oldu.



Sakarya nehrinden alınan su kanaletlerle Geyve Ovasını sulayacak kapasitede olmasına ragmen bazı üreticilerimiz (kanalatlere uzak olanlar) motopomplarla yeraltından çıkardıkları su ile sulama yapmaktadır.Gerçi bu sulama sistemi vahşi sulama diye adlandırılmaktadır.Bu çeşit sulama sisteminde topragıın verimli olan kısmı su ile birlikte akıp gitmektedir.yeni çıkan damla sulama sistemi müstahsilin alacagı verimi dahada arttırmakta ve topragında verimli olan kısmını alıp götürmemektedir.



Müstahsilin ürettiği onlarca ton üretilen ürünümüz kooperatifleşme olmadığından bir kısmını depolayıp pazarlayabikmektedir Bir çoğuda karaçay kenarına ve sakarya nehrine dökülmektedir.



Yetkillerden Geyve,Pamukova,Taraklı ve Göynük'te üretilen tonlarca mahsülümüzün pazarlanabilmesi için bir an önce bir Hal Binası ve kooperatife kavuşmak üretici ve çiftçimizi rahata kavuşturacak ve gelir saglıyacaktır.

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs