Kereviz üreticisi zarar ediyor

Türkiye’nin en büyük Kereviz üretim merkezlerinden Geyve’nin Safibey Köyünde kereviz fiyatlarında düşüş olunca borclar ödenemiyor.
Ali ARICI Ali ARICI

 Tarlada 50 kuruş tüketici 3 TL ye alıyor

Üretici Nurdoğan Aşçıoğlu: “ Safibey köyünde genellikle kereviz yetiştiriciliği yapıldığını ve tek geçim kaynaklarının da bu ürün olduğunu söyledi.

Çiftçi zarar ediyor

Çok zor durumda olduklarını belirten Aşçıoğlu: Domatesten gectiğimiz dönem zarar ettik. Karnıbaharıda maliyetinin altında sattık. Tek umudumuz kereviz idi. Sezon ilk başladığında bir ay 1 Tl den satıldı. Sonrasında fiyatlar düştü ve 50 kuruşa kereviz satıyoruz. 50 kuruştan sattığımız kerevizi tüketici 3 liraya alıyor. Yetkililerden Pazar bulmalarını istiyoruz. Aracı ve hal devrden kalkması gerekir. Bütün ürünlerden zarar edince haliyle Tarım Kredi’ye olan borclarımızı da ödeyemedik halimiz perişan” dedi.

Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar: Kereviz üretimi Safibey ve Çengel köylerinde yapılıyor. İlçemizde, bin 800 dekar ekili alanda yıllık yaklaşık 5 bin 400 ton kereviz üretimi gerçekleşiyor. Çiftçilerimiz kerevizleri, yağmur, kar, soğuk, sıcak demeden zorlu şartlarda binbir zahmetle sofralara ulaştırıyor. Tohumunu dahi köylüler yetiştirdiği için Geyve kerevizi, lezzetli olması nedeniyle tercih ediliyor. Damak tadıyla ön plana çıkan Geyve kerevizi, tamamen yerli tohumla üretilip geniyle oynanmadığı için özellikle İstanbul halinde yoğun ilgi görüyor. Lakin bu sene piyasalar çöktü kereviz üreticmiz zor durumda “ dedi.

Zahmetli iş

Zor şartlar altında olsa da geçimini sağlamak için çalıştığını kaydeden işçilerden Ayşe Çelik ise "Bu işin güneşi, yağışı var, zorluğu çok. Elimiz ayaklarımız çamur oluyor, ıslanıyoruz. Yaklaşık 8 ay kereviz işinde çalışıyoruz. Hafta sonları hariç her gün buradayız. Sabah 08.00'de iş başı yapıyoruz akşam iş kaçta biterse o zaman bırakıyoruz. Gündelik işe geliyoruz, elimiz parasız kalmıyor, beyimizin eline bakmıyoruz. " dedi.

Geyve Haber

Nurdoğan Aşçıoğlu

Süleyman Pınar

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs