Elvanbey İmarethane’sinin restorasyon çalışmaları başladı

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Camikebir Mahallesi'nde yürütülen tarihi Geyve Elvanbey İmarethanesi ‘nin onarım çalışmalarını yerinde inceledi.

Ali ARICI Ali ARICI

 İlk onarımı Osmanlı döneminde Bostancıbaşı Mustafa Ağa tarafından 1696 yılında yapılan Geyve Elvanbey İmaretinde restorasyon çalışmalarına başlandı.

Geyve’nin en eski tarihi yapıtlarından olan Geyve Elvan Bey İmareti, Mevlana Celalettin Rumi’nin oğlu Sultan Veled’in kızı Mutahhara Hatun’dan doğan Çeşnigirbaşı (Aşçıbaşı) Paşacık Ağa’nın oğlu Elvan Bey (babası Sinan Bey Fatih Sultan Mehmed döneminde) tarafından 1450 yılında yaptırılan hayır kuruluşlarındandır. 


Tarihi yapımıza sahip çıkıyoruz

Restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Kaya: „ Yapımı tamamlanan Kepekli Camii, Gazi Süelymanpaşa Camiinden sonra, Elvanbey İmarethanemizde de restorasyon çalışmalarımız başladı. Geyve’deki tarihi yapılarımıza sahip çıkıyoruz. En ufak ayrıntısının bile düşünülerek yeniden düzenlenen Elvanbey İmarethanesinin en kısa sürede bitmiş haliyle ziyaretcilere açılacağını söyledi.

Tarihi Elvanbey İmareti 2013 yılında 14.06.2013 tarih ve 89243403.399/2072 sayılı Başbakanlık izni çerçevesinde, 2886 sayılı yasanın 71. maddesi uyarınca Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onaylı restorasyon projesi doğrultusunda; restorasyon yapmak, sosyal - kültürel faaliyetlerde bulunmak üzere Geyve Belediyesi'ne kiraya verilmişti.

Etnografya Müzesi

 Geyve Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliği ile restore çalışmalarına başlayan Elvanbey İmarethanesi, Geyve İlçe Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermekte olan Elvan Bey İmareti'nin restorasyon ön çalışması için 5 yıl önce boşaltılarak Geyve Kaymakamlık Kültür Merkezi ve Öğretmenevi bünyesine taşınmıştı. 

Çalışmalar tamamlandıktan sonra Etnografya Müzesi olarak hizmet vereceği belirten Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya: „ Bazı kaynaklarda, bu tarihi yapıdan “Geyve Sinan Bey Zaviyesi” olarak söz etmektedir. Zaviye, Başbakanlık Arşivi Genel Müdürlüğü, Maliyeden Müdevver ‘Bektaşi Zaviyeleri Defterinde [1827 tarihli Osmanlı İmparatorluğu topraklarında Bektaşi Tekkelerinin tespiti yapılan defterde] askeri kalemde yazılı olan zaviyeler bölümünde Geyve kazasında “Sinan Baba Bektaşi Zaviyesi” olarak varak 96’da kayıtlıdır. Zaviye bir merkezi kubbe önünde daha küçük bir tavanlı çapraz tonozdan ve kubbeli iki yan kanattan meydana gelmektedir. Önceleri Belediye ambarı olarak kullanılan ve 1968 yılında da Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılan yapı, 2012 yılına kadar Geyve İlçe Halk Kütüphanesi olarak hizmet verdi“ dedi. 

 Geyve haber


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs