Kiraz Fiyatı Düştü Üretici Zararda!

Kiraz Fiyatı Düştü Üretici Zararda!
Geyve ilçesinde çiftçinin önemli geçim kaynağı olan kirazda fiyatların düşük olması, üreticiyi isyan ettirdi.

Ali ARICI Ali ARICI

  Üretici Erol Çetinkaya, kirazın düşük fiyat nedeniyle üreticisinin yüzünü güldürmediğini ve emeklerinin, karşılığını alamadıklarını söyledi.

Geyve’nin en büyük geçim kaynağı olan napolyon kirazı, bu yıl fiyat düşüklüğü nedeniyle üreticisini üzdü. Hasat başında 5 liradan alıcı bulan kirazın fiyatı yüzde 60 düşerek 2 liradan alıcı buluyor.

Kiraz hasadına 10 gün önce başladıklarını ifade eden üretici Erol Çetin Kaya, “İlk hasada başladığımızda fiyat 5 lira civarındaydı. Şu anda ise fiyat 1-2 lira. Fiyatlar şu an yarı yarıya düştü, biz üretici olarak mağdur durumdayız. Şu an kirazın fiyatı 5 lira olmalı ki biz zarar etmeyelim. Çünkü bu kirazı biz 8yıl önce, 2 liraya satıyorduk. Gübre ve mazot pahalı, biz bu fiyatlarla bu yıl gübre ve mazot parasını ve banka kredilerini ödeyemeyiz. İlk ürün Hasan Kazak kirazımız yağan yağmurlarla zarara yol açtı. Kirazlarda çatlama meydana gelirken, bu da ürün kalitesini düşürdü. Napolyon kirazının olmasını bekledik oda istediğimiz fiyata satamıyoruz” dedi.

Üretici, hayal kırıklığına uğradı”

Üreticilerin bu sezonu beklediğini vurgu yapan üretici Mustafa Şimşek, “Çünkü üreticiler 11 ay borç ödeyip, bir ay para kazanıyor. Köylüler bu sezonu bekliyordu, ama şu an fiyatlar çok düşük durumda. Ayrıca, yağan yağmurdan da köylü çok etkilendi. Üretici, hayal kırıklığına uğradı. Ama biz fiyatların böyle gitmeyeceğini, 5 liranın da altına düşmeyeceğini bekliyorduk. Ancak fiyatları daha da düşürdüler. Kirazlarımızı Alifuatpaşa kiraz halinde pazarlıyoruz.Şu an üretici, ilaç parasını masrafını, alamıyor artık. Bu fiyatla bırak geçinmeyi, üretici masrafını alamıyor. Kiraz toplama yevmiyesi 70 TL. Bir işci günde 50 kilo kiraz topluyor. Hani bunun mazotu gübresi ve ilaç masrafları nerede." diye konuştu.

Alifuatpaşa kiraz halinde kiraz alıcısı Sezai Kaya:” bölgede Pamukova ve Geyve Alifuatpaşa’da kiraz satış Hal’i var. Buradan alınan kirazlar Düzce, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul Sebze ve Meyve Hal’lerinde satışa sunuluyor. Ramazan dolayısıyle kiraz satışlarında durgunluk yaşıyoruz. Netice olarakta fiyatlar otomatik olarak düşüyor” dedi.


Geyve Haber


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs