Işığa gelen kelebekler

Her yıl Temmuz ayının ortalarında Sakarya Köprüsü etrafına gelerek ölen kelebekler, Geyve ve Alifuatpaşa’ya da geldi.
Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN

Her yıl Temmuz ayının ortalarında Sakarya Köprüsü etrafına gelerek ölen kelebekler, Geyve ve Alifuatpaşa’ya da geldi.

Gece ışık kaynağını görerek gelen pervane’ler gibi, ışık kaynağına gelen asıl adı “birgün sineği” olan kelebekler Geyve İlçe’si ve Alifuatpaşa beldesi’ni de ziyaret etti.

Genellikle sulak alanların bulunduğu bölgelerde yaşayan kelebekler asıl adıyla Birgün sinekleri eşiyle çiftleştikten sonra gelen erkek sineklerdir.

Işık bunları cezp ettiği için gelerek ışığın etrafında dönerek hayatlarını yitiriyorlar. Aslında gelişim ve yaşamlarını su içinde üç(3) yıl içinde tamamlayan bu yaratıklar. Ergin hale geldikten sonra çiftleşmek için karaya çıkarak uçuşa başlarlar.

Çiftleşme bitince ışık kaynağı tarafından cezp edilen erkekler ölürler. Dişiler yumurtalarını bırakmak için suya döner. Hizmetleri bittikten sonra ölürler.

Aslında Ağustos böceği de aynı şekilde yaşar. Toprak altında sürfe halinde onyedi(17) yıl yaşam sürdükten sonra yirmi yedi(27) gün için toprak üzerine çıkar ve ötmeğe başlar. Ağustos Böceği’nin dönüşümden sonraki ömrü 27 gündür.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs