Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Habercilik ve Türkçeyi kullanmak…

Haber nedir? Habercilik nedir? Haberciliğin kuralı nedir? Türkçe nasıldır? Görsel veya kitap, gazete, mecmua, dergi gibi yazılı yayında hangi Türkçe yahut da dil kullanılır?

Haber nedir? Habercilik nedir? Haberciliğin kuralı nedir? Türkçe nasıldır? Görsel veya kitap, gazete, mecmua, dergi gibi yazılı yayında hangi Türkçe yahut da dil kullanılır?

HABER KURALI

Haberde 5 N, 1 K kuralı uygulanır. Nedir 5 N, 1 K. Ne, nerede, ne zaman, niçin, nasıl ve kim bu soruların cevabı haberin içeriği veya içinde bulunuyorsa veya en azından 4N, 1 K bulunuyorsa haber özelliği taşır.

Aksi halde bu yazı haber değildir.

Örnek verecek olursak;

1-Ne: olay nedir? (Trafik kazası),

2-Nerede: Olayın geçtiği yer. Şehir, köy, kasaba, yerleşim yeri veya dışı…)

3-Ne zaman: olay ne zaman olmuştur. (Trafik kazası dün oldu.)

4-Niçin: Olayın çıkmasına sebep nedir. (Trafik kazası aşırı hız yüzünden olmuştur.)

5-Nasıl: Olayın meydana geliş şekli: (Bilecik istikametinden gelen otobüs ile Sakarya istikametinden gelen arabanın çarpışması sonucu 1 ölü 3 yaralı.)

6-Kim: Olayın kahraman/kahramanları. (Kazaya sebep olan araçların sürücülerinin isimleri, araçların plakaları ölen ya da yaralanan kişilerin isimleri.)

5N,1K kuralına uygun yazılmış haberler okuyucu(kari)nun kafasında soru(sual)işareti bırakmaz.

Haberi yapan muhabir tamamen tarafsız davranıp hakkın ve haklının sesi olmalıdır. Haber yazısına kişin kendi görüş ve düşünceleri kesinlikle yansıtılmaz. Ancak kişisel görüş ve düşüncelerini makale olarak yayınlayabilir.

Örneğin: Kişi bir futbol takımı veya siyasi partiyi tutuyor olabilir. Bu şahış ne kadar fanatik(tutucu)olursa olsun yaptığı haber tamamen yansız tarafsız diğer bir deyimle nötr olmalıdır.

Muhabir haberi kendi ağzına veya şivesine göre değil KÜLTÜR dili olarak kullanılan İSTANBUL ağzıyla yazmalıdır.

Kafa karıştıracak, şüphe uyandırıcı, iftira ve asparagas(uydurma veya şişirme)haber yazmamalıdır. Çok uzun metinli olan yazılara mutlaka yalan karışır. Haber kısa ve öz olmalıdır.

Bizler haberin ana kaynağına kadar bizzat giderek yerinde görüp inceler gerekli notları alır fotoğraf çekerek en iyi ve kaliteli bir şekilde haberimizi okurlarımıza sunarız.

Bir gazete sahibi, usta bir kaleme kendi gazetesinde yazı yazmasını teklif eder. Yazar “uzun yazılar için 3 altın, kısa yazılar için 5 altın isterim.”der. Bunun için haber yazısı kısa ve öz yazılar tercih edilir.

TÜRKÇE KATİLLİĞİ VE TÜRKÇEYİ KULLANMAK

Yazdığımız makale ve haberlerde mutlaka Türkçe kullandığımız gibi yazı dili olarak KÜLTÜR DİLİ’ni kullandık. Mesela: GEYVE HABER Gazete olarak çıktığı zaman taş baskı veya taş üzerine yazılmış yazı gibi anlamları ifade eden "YAZITSAL BASIN" dedik. Hâlbuki İtalyanca’dan alma Gazetta kelimesinin Gazete şeklinde söylenişini de kullanabilirdik.

Yahut da halk arasında galat bir şekilde söylenen kaste veya gaste şeklinde de yazabilirdik. lakin kelimelerin, yan anlamı, hakiki anlamı, mecaz anlamı, düz anlamı, deyim anlamı, terim anlamı, lügat(sözlük)anlamı..gibi onaltı(16)değişik anlamı vardır. Oysaki bizim konuşma ve yazı dilimiz aynıdır. Türkiye de kullanılan Türkçeyi ağızları ve şiveleriyle konuşmanın yanı sıra yerel konuşulan Türkçeyi dahi iyi bilenlerden biriyiz. TDK bile hangi kelimeyi nerede kullanacaklarını yazıp gönderenlerden biri olduğumuz da mutlaka bilinmelidir.

Bazı eşhasın(şahısların) dediği gibi Türkçe Katili değiliz. Kaldı ki şimdiye kadar binlerce kitap dercetmişiz. Onların evlerinde bulunan kitap kadar bizim evimizde Lügat(sözlük)var.

Bizim kelime dağarcığımızda binlerce kelime mevcut. Yani biz Helva demesini de, Halva demesini de çok iyi bilenlerden biriyiz.

YORUMLARA GELİNCE

Sitemizde yaptığımız değişiklik(tadilat)ten sonra yorum yapan okurlarımızın bizzat ad ve soyadları ile kimlik numaralarını girerek üye olabilecekler üye olduktan sonra yorum yapabileceklerdir.

Yani rast gele bir isim veya isme benzemeyen tırı vırı lakapla yorum yapamayacakları gibi yorumları da kale alınmayacaktır.

Yani yorumcunun IP numarası ve ismi bizim tarafımızdan mutlaka görülecektir. Saygılarımla.

*************** *************

 GÜZEL SÖZLER

 

İNSANI KARAMSARLIĞA İTEN GELECEKTE YAPACAKLARI DEĞİL, GEÇMİŞTE YAPTIĞI HATALARIN SONUÇLARIDIR.

TELAFİSİ OLMAYAN YAŞAMIN DEĞERİNİ KENDİNE VEREMEZSEN BAŞKALARINDAN UMUT ETMEMELİSİN.

İNSANIN DUYGULARINDAKİ ASIL
İNSAN HAYATIDEĞERSİZ DUYGULAR PEŞİNDE HARCANACAK KADAR UCUZ DEĞİLDİR.

HAYATI KÖTÜ KILAN VERDİĞİNİZ DEĞERLERİN KARŞILIĞINI ALAMAMANIZDIR.

GEÇMİŞİN ÖNEMİNİ BİLEMEZSEN GELECEĞE GÜVENLE BAKAMAZSIN.

ASIL ÖNEMLİ OLAN ALDIĞIN DARBELER DEĞİL, AMACINA ULAŞIP ULAŞMADIĞIDIR.

ZAMANINDA İSTEKLERİN YERİNE GELMEMESİ GÜVENSİZLİĞE SEBEBİYET VEREBİLİR.

GERÇEK DEĞERLERE İHANET EDENLER KARANLIK DÜNYALARINDAN ÇIKAMAYANLARDIR.

İNSANLAR ANLAMALIDIR SEVGİNİN PAYLAŞILABİLDİĞİNDE ÖNEM KAZANDIĞINI.

İNSAN YAPTIKLARININ DOĞRU OLUP OLMADIĞINI, SADECE SONUÇLARINI GÖRDÜĞÜNDE ANLAYABİLİR.

********************** *******************

Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek kalın sağlıcakla.

 

mh_ergin@hotmail.com

 

hamdullahergin@gmail.com

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs