Editör Editör Editör

Ramazan-ı Şerif, İsraf Ayı Değildir!

Peygamber efendimiz döneminde muharebe için Hendek kazarlarken günde tek bir hurma ile durduklarını ve hemde çalıştıklarını okuyoruz. Oradaki hurmanın aynısından bizlere de geliyor. “Acaba kaçımız tek bir hurma ile bırakın çalışmayı oruç tutabiliriz”

Peygamber efendimiz döneminde muharebe için Hendek kazarlarken günde tek bir hurma ile durduklarını ve hemde çalıştıklarını okuyoruz. Oradaki hurmanın aynısından bizlere de geliyor. “Acaba kaçımız tek bir hurma ile bırakın çalışmayı oruç tutabiliriz”

Başlığı görünce diğer aylar israf ayıda Ramazan-ı Şerif israf ayı değildir diye yazınca sanki diğer aylar israf ayı gibi algılanmasın.

Allah-ü Teâlâ hazretleri Kur’an-ı Kerimde “Yiyiniz, içiniz amma israf etmeyiniz.” buyuruyor. Yine diğer bir Ayet-i Kerimede Mealen “Sizlere vermiş bulunduğumuz Helal ve temiz rızıklardan Allah(c.c.) yolunda infak ediniz.”buyurmaktadır.

Yine mealen diğer bir Ayet-i Kerimede “Onlar gaybe inanırlar, namazlarını kılarlar ve kendilerine vermiş bulunduğumuz rızıklardan infak ederler.”diyor.(Sure-i Bakara)

Allah Resulü s.a.v. “Ramazan-ı Şerif’te evinizde bulduğunuzla iktifa ediniz.”- Diğer bir Hadis-i Şerif’te “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir.”buyuruyor.

Peygamber efendimiz döneminde muharebe için Hendek kazarlarken günde tek bir hurma ile durduklarını ve hemde çalıştıklarını okuyoruz. Oradaki hurmanın aynısından bizlere de geliyor. “Acaba kaçımız tek bir hurma ile bırakın çalışmayı oruç tutabiliriz.”

Bir işyerinde çalışıyorduk. Ramazan-ı Şerif ayında öğle yemeğini saklar İftar’da, Akşam verilen yemeğini ise Sahur’da ısıtarak yerdim. Bazı arkadaşlara niçin oruç tutmadıklarını sorunca aldığım cevap çok ilginç olurdu “Ben sofrada Börek, baklava ve Hamur işi olmadan oruç tutamayız.”derlerdi.

Peygamber Efendimiz ‘in vefatından sonra bir Sahabe’ye oğlu içinde birkaç çeşit yemek olan bir tepsi ile yemek ikram edince Sahabe ağlamağa başlar. Oğlu niçin ağlıyorsun ey babacığım diye sorunca cevap çok ilginçtir “Peygamber Efendimiz zamanında bizler bir çeşitten fazla yemek yediğimiz vaki olmamıştır. Acaba helakimiz mi yakındır diye düşündüm. Ona ağlarım.” der.

Ramazan-ı Şerif geliyor diye insanlarda bir koşuşturmaca, marketlerin önünde ve içinde oluşan kuyruklar, özel kesim yapanlara bana beş kilo et, diğeri bana on kilo et ayır diyenler, haşlamalık etim var kavurmalık et istiyorum diyenler poşet poşet evine yiyecek taşıyanlar, fırınların önünde kuyruğa girip içli pide yaptıranlar(Normal pideyi bile pek nadir alırım. Misafirimiz olursa)ne yapıyoruz yanımızdaki komşuyu hiç düşünüyor muyuz? Yoksa nalıncı keseri gibi kendimize mi yontuyoruz?

Yarın bütün bunların Mahkame-i Kübra’da hesabının sorulmayacağını zannediyorsak yanıldığımızın resmidir.

Bu ay “Bereket, Rahmet, Mağfiret ve cehennem ateşinden azat” olma ayıdır güzel değerlendirelim. Geçen yıl aramızda olanların bazıları aramızda yoklar.

Ne olacağımız, ne zaman nerede öleceğimiz belli değil. İsrafsız ve iktisatlı günler dileğiyle. Ramazan-ı Şerif’iniz Mübarek olsun.
********** *****************
GÜZEL SÖZLER
ASIL ANLAŞILMAZ OLAN İNSANLARI ANLAMAK İSTEMEYENLERDİR.
EKSİKLİKLERİN VERDİĞİ YANLIŞ DUYGULARA KAPILARAK, HAYATINI MAHVETME.
İNSAN İÇİNDEKİ ENERJİ VE COŞKUYU DIŞARI ÇIKARMADIKÇA, TAM ANLAMIYLA YAŞAMIŞ OLMAZ.
YALNIZ KALMAK HAYATIN SANA VERDİĞİ YENİLGİ DEĞİL, AKSİNE DÜŞÜNMEK İÇİN BİR FIRSATTIR.
HAYATINI DENEMEYE ADAYANLAR, HAYATIN KENDİLERİNİ DENEDİKLERİNİ FARK EDEMEZLER.
VAZGEÇİLMEZLİĞİ DOST GÖRENLER, HÜSRANA UĞRADIKLARINI FARK EDEMEZLER.
DOĞRU İNSANLARIN TEK ÜZÜLDÜKLERİ ŞEY, YANLIŞ İNSANLARLA VAKİT KAYBETMELERİDİR.
SEVGİ KARMAŞIK DUYGULAR İÇİNDE KALAN BİR DUYGUDUR.
ZAMAN NEREDE OLURSA OLSUN, BAŞLAMAK GEREKTİĞİNİ BİLMELİSİN.
ZAMANA YENİLDİĞİNİ SANMA SAKIN, ÇÜNKÜ O SENSİZ BİR HİÇTİR.
****************** *****************
Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek kalın sağlıcakla.
Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

hamdullahergin@gmail.com

#

YAZARIN SON YAZILARI

Teşekkürler Ekrem Başkan

Teşekkürler Ekrem Başkan

Güzel bir haber duyduğunda ne hisseder insan?
Darbeye Din, Dine Darbe…

Darbeye Din, Dine Darbe…

Darp etmek dövmek anlamιna gelen dilmize Arapçadan geçerek Türkçeleşmiş bir kelime. „Darp“ kelimesinden türetilen „darbe“ ise elinde güç ve silah bulunduranlarιn zayιflarι dövmesi anlamιna geliyor.
Maalesef

Maalesef

Çareyim diyor dertlere
Deşi veriyor maalesef
Hakkı olmayan fertlere
Beşi veriyor maalesef
BENİDE GÖTÜR

BENİDE GÖTÜR

SENSİZ DİVANENEYİM HALİMİ ARZ EDEYİM
GÖLGEN GİBİ ARKANDAN BENİDE GÖTÜR
SANKİ VURGUN YEMİŞ BİR VİRANEYİM
BIKTIM AŞKI-BELAMDAN BENİDE GÖTÜR
Sigorta Şirketlerinin Hileleri

Sigorta Şirketlerinin Hileleri

ARACI OLANLAR DİKKATLE OKUSUN

(Bir vatandaşın başından geçen yaşanmış olaydır)
EY GÜL

EY GÜL

Al ve ak rengini saçarsın etrafa
Kokunu lütfedersin sema ve arza
Ama en sonunda sen de meçhul oldun
Ey gül! Niçin kurudun, niçin soldun?

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs