Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.

Ramazan-ı Şerif ayında oruç tuttuk. ALLAHÜ TEALA kabul etsin.

Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.

Şevval orucu da tutulursa bir seneyi oruçlu gibi geçirmiş oluruz. Şahsen ben rahmetli babamdan gördüğüm minval üzere yıllardır ŞEVVAL oruçlarını tutarım. Hatta Kaç yıldır tuttuğumu unuttum bile.

Oruç tuttuğumuz için Allahü Teala:” Bayram yapın.” dedi. Bizlerde Bayram yaptık. Bayram oruç tutanların bayramıdır. Bakıyorum oruç tutmayanlarda bizimle bayram yapıyor. Onlar zaten yeyip içiyordu. Bizim bayramımıza katılmalarına gerek yoktu. Özürlü olanlar istisna. Onlar da sokak ortasında yeyip-içmesi gerekmez. Bütün bunları bir kenara bırakalım sokak ortasında insanların yüzüne karşı fosur, fosur sigara içiyorlar. Utanmaz, arlanmaz, haya duygusundan yoksun olan yaratıklar.

Oruç tutmayanların hepside özürlü olmadığı gibi Kimliklerinde de: “İSLAM” yazıyor. Kendilerine sorduğunuzda : “ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMAN'ım”diyor. Amma İslamın Farzıayn olan gereklerini yerine getirmiyor. İnkâr ederse ki ALLAH muhafaza eylesin küfre girer ve kâfir olur. İnkâr etmezse büyük günahkârdır.

 ŞEVVAL BAYRAM AYI’DIR

Ramazan'dan sonra, ŞEVVAL ayının ilk haftasında veya diğer günlerinde 6 gün oruç tutmak, üç mezhebe göre müstehaptır. Hanefilere göre ise, ayrı ayrı günlerde haftada 2 gün olmak üzere şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır.

Bunun sebep ve hikmeti şudur:
Allahü Teala Kuran-ı kerim’de Sure-i Enam 160. ayeti kerimesinde: “Her iyilik on misliyle karşılık görür.”diyor. Her günün orucu 10 günlük oruç sevabına olur. Bu bakımdan 30 gün Ramazan orucundan sonra 6 gün Şevval ayında oruç tutulunca 360 gün eder.

Alimlere göre Ramazan,-Şerif Bayramı(İydil Fıtri)’nın ilk günü ile Kurban Bayramı(İydil Edha)nın dört(4)günü oruç tutmak haramdır. Bazı alimler ise tahrimen mekruhtur demişler ise de tahrimen demek harama yakın olan manasına gelir. 1 gün Ramazan Bayramı’ndan 4 gün Kurban Bayramı’ndan olunca cem'an 5 gün eder. 360+5=365 gün eder ki; böylece yılın tamamı oruçlu geçirilmiş sayılır.

Resulullah (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur:
'Kim Ramazan ayını oruçlu geçirirse ŞEVVAL ayından 6 gün ona eklerse, 1 yılın tamamını oruç tutmuş gibi olur.'(Müslim)

'Bayram'dan hemen sonra kim 6 gün oruç tutarsa, senenin orucunu tamamlamış olur. Kim bir iyilik yaparsa ona 10 misli karşılık vardır.

FARZ DEĞİL AMMA GÜZEL BİR ADET
Ramazan-ı Şerif'ten sonraki ŞEVVAL ayında oruç tutmak öteden beri güzel bir adet olarak gelmiştir.

Bir ay boyunca oruca alışmış olan insanlar, şevval ayında da altı gün oruç tutmaya büyük bir ilgi göstermiş, hatta teravih gibi sıcak bir ilgiyle şevval ayı orucunu sürdüre gelmişlerdir. Elbette bu sıcak ilgi sebepsiz değildir. Nitekim Efendimiz (s.a.s.) Hazretleri, Şevval Ayı orucunun bir sene oruç tutmuş gibi sevaba vesile olacağını duyurmuş, bu yüzden de bir ay Ramazan orucu tutanlar, ŞEVVAL'de altı gün oruç tutmakla bütün seneyi oruçlu geçirmiş olma sevabını kaçırmak istememişlerdir.

Bu konudaki hadisi ve yorumunu şöyle ifade edebiliriz:
"Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki şevval ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur!"

Demek ki, bir aylık Ramazan orucundan sonra şevvalde de altı gün oruç tutarak orucunu otuz altıya çıkaran kimse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevap almaktadır.

Âlimlerimiz, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi sevap almanın izahını şöyle yapmaktalar:
Ramazan boyunca oruç tutan insan her orucuna on sevap almışsa yekûnu üç yüz eder. ŞEVVAL ayında tuttuğu altı orucuna da onardan altmış sevap alınca, eder üç yüz altmış. Yani bir sene. Dolayısıyla hâdis-i şerifin işaret ettiği sırra nail olur. Bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi manevi kazanç elde edebilir.

Aslında bu gibi manevi konularda esas olan, o işi İhlâsla yapmak, büyük bir gönül arzusu ile talip olmak mühimdir. Bazen öyle oruçlar olur ki, tutanın gönlünde beslediği derin ve safi ihlâs yüzünden 360 gün değil, belki 360 senelik nafile oruç sevabını alabilir. İhlâs ile kim ne isterse Rabbimiz onu verebilir. Bu bir niyet ve yorum meselesidir.

Tıpkı yolun kenarına uzaklardan bir taşı yuvarlayarak güç bela getirip yerleştiren adamla, bu taşı oradan aynı güçlükle uzaklaştıran bir başka adamın niyeti ve yorumu gibi.

MENKIBE

Biri düşünmüş ki: 
Bu çölün ortasında yaşlı bir adam yolda giderken bineğine binmek istese, üzerine çıkıp da hayvana binebileceği yüksek bir yer yoktur. Öyle ise şu taşı yuvarlayıp yolun kenarına getireyim de, yolda gitmekte olan yaşlı ve çocuklar hayvanlarına binmek istediklerinde taşın üstüne çıkıp bineklerinin üzerine kolayca atlasınlar, sevabı da bana olsun. Adamın bu halis niyetine bakan Rabbimiz ondan razı olmuş, istediği sevabı ihsan eylemiş.

SÜFYAN-I SEVRİ’DEN:
Ben Mekke-i Mükerreme'de üç sene oturdum. Mekkelilerden bir kimse her gün Harem-i şerife gelir, tavaf eder, namaz kılar ve sonra bana selam verip giderdi. Ben bu kimse ile tanıştım. Bir gün o kimse beni yanına çağırdı. Bana dedi ki:

Ben öldüğüm vakitte kendi elinle beni yıka, namazımı kıl ve defneyle. O gece beni terk etmeyip kabrimde gecele. Münkireyn suali anında bana Tevhid'i telkin et!, dedi.

Ben de o kimsenin istediklerini yapmayı kabul ettim. Bana emrettiğinin aynını yaptım: Kabrinde geceledim. O gece uyku ile uyanıklık arasında iken:
Ya Süfyan! Beni korumaya ve senin telkinine ihtiyaç kalmadı, diye bir ses işittim.

O zaman:
Ne sebeple bu lütfa eriştin, diye sordum.
Bana cevap olarak:- Ramazan-ı Şerifin orucunu tutup ŞEVVAL'den altı gün daha eklemem sebebiyle, dedi.
O zaman ben uyandım. Yanımda kimseyi göremedim. Abdest aldım, namaz kıldım, uyudum; böylece üç kere aynı rüyayı gördüm. Bildim ki bu rahmanîdir; şeytandan değildir. O zaman da kabrin yanından ayrıldım ve "Ya Rabbi! Beni Ramazanın orucuna ve ŞEVVAL'den altı gün orucuna muvaffak kıl" diye dua ettim. ALLAHÜ TEALA Hazretleri beni de muvaffak kıldı.
****************************
Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek,kalın sağlıcakla..

Mustafa Hamdullah ERGİN

hamdullahergin@gmail.com

GEYVE HABER

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.
Cemaat İle Namaz Kılmak

Cemaat İle Namaz Kılmak

Elde ses cihazları düğün bayram dolaşıp para peşinde koşacağınıza aldığınız paraları hak etmenin hesabını yapın. Eskiden imam efendilerin ücretini köylü verirdi. Bazı köylerde birçok imamın alacağı kalmıştır. Amma yinede vazifelerini aksatmamışlardır.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs