Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Çanakkale Gezisinden Notlarım

Çanakkale Gezisi

.


 


 


 


 


 


 


 


Çanakkale Deniz Zaferi'nin kutlama törenlerine her sene 35 - 40 kişi katılırken, bu sene yoğun talep olması üzerine Çanakkale Valilik İl Kültür Müdürlüğü Geyve Milis Kuvvetleri Derneği olarak bize 15 kişilik kontenjan ayırdıklarını fakslamış ve biz de o şekilde gittik.

Akşam, İntepe Gençlik ve Spor Eğitim Tesislerinde kalıp sabah kahvaltıyı müteakip, törenlerin yapılacağı stata gittik. stat tribünlerini dolduran Türkiye'nin 81 il ve hemen hemen bütün ilçelerinden gelmiş olan mahşeri bir kalabalık insan topluluğu tarafından uzun süre alkışlandık.

Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Valisi, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı'nın konuşmalarını müteakip resmi geçit töreni ile son bulan törenden sonra feribotla Eceabat 'a geçtik.



Geyve Belediyesi'nin bizlere tahsis ettiği araçla şehitlikleri ve Çanakkale Harbi'nin geçtiği yerleri gezmeye çıktık. Yollar tek yönlü yapılmış olup, asvaltlanmıştı. Yurdun her yerinden ve yurt dışından ziyaretçiler olduğu için trafik çok sıkışıktı. Şehitliklerin çok az bir kısmını ziyaret edebildik.

Kesikdere Şehitliği'ndeki sembolik mezarlarda 10 tane Geyveli şehit atalarımızın ismini gördük. Geniş bir alanı kapladığı için ve aynı zamanda çok kalabalık olduğundan dolayı Büyük Abide'ye gidişimiz bir hayli geç oldu. Abideye 3-4 km. kala trafik kilitlendi. Biz de altı arkadaş, ikisi bayan büyük anıtın yanına yaya gittik. Karanlık iyice bastırdığı ve tadilattan dolayı hiç bir ışıklandırma olmadığı için oradaki şehit mezarlarını (sembolik de olsa) ziyaret etmemiz mümkün olmadı. Diğer arkadaşlarımız da trafik nedeni ile gelemedikleri için bizi hemen geri çağırdılar ve döndük. Eceabat'ta çorba içip feribotun yayına geldik. Resmi üniformamız olduğu için trafik polis memuru arkadaşlardan rica ederek, hemen sıraya girerek feribota bindik. Eğer sıra bekleseydik, sabaha kadar beklemek zorunda kalacak, dolayısıyle belediyemizde görevli arkadaşlar da ertesi gün vazifelerine gidemeyeceklerdi.

Şehitlikte 57. Alay'a Albay Mustafa Kemal, "Ben size müdafaa değil, ölmeyi emrediyorum" dediği yerde, erden subaya tamamen şehit olmuşlardır (Ruhları Şâd olsun) Orada 2 saat içerisinde 9 bin 200 şehit vermişiz. Düşman zaiyatı ise 12 bin kişidir. Çanakkale harbinin geçtiği yer öyle bir yer ki, metre kareye 6 bin mermi düşmüştür. Mermi Çekirdekleri havada çarpışmışlardır. Araştırmalara göre, iki merminin havada çarpışma ihtimali 3 milyonda 1'dir. yani, iki merminin havada çarpışması için 3 milyon adet mermi atılması gerekiyor ki, binlerce çarpışan mermiyi müzede görmeniz mümkündür. Çanakkale'nin içinde, Boğazı müdafaa eden toplardan birinin, düşman topçu atışlarıyla gezi olmuş olan bir topumuz da teşhir edilmektedir.

Dikilmiş olan abide, yenilelenmiş olan siperler ve sembolik şehit mezarları ile tesbit edilmiş isimlerin (Geyve'den 64 şehit) fotoğraflarını imkan nisbetinde çekmeğe çalıştım. BüyükAbide'yi ki yüksekliği 41.70 metre olup (Mustafa Kemal Paşa'nın ayakkabı numarası ) 253 bin Türk şehitleri atalarımız adına yapılmıştır. Onun fotoğrafını karanlık ve flaşın yetersizliği yüzünden çekemedim.

18 Mart 2007'deki törende (ÇANAKKALE GEÇİLMEZ) altın plaket ve ünvanı Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından çanakkale valisine verilmiştir.

ÇANAKKALE'Yİ DUYARAK GEZMEK

İstersen ecdadını tanımak sen ayniyle eğer,
Çanakkale'yi duyarak gez alınan ibret yeter.
Gösterir, sanki toprağa akmış şüheda kanını,
Basmaya bile kıyamadığım bu mübarek yer.

Üç Kasım'da gün doğarken seddül bahirden,
Kan ve ölüm yağmış cani kruvazörden.
İlk şehid beş subayla seksen bir erin ruhu,
Zaferi müjdelemiş şanlı orduma göklerden.

Komutan Mustafa Kemal dahiyane düşünerek,
Elli yedinci piyale alayına derhal yürüyün demiş.
Cephanesi tükenmiş bir avuç ere "hücum" diyerek,
Düşmandan önce Conk Bayırı'na ermiş.

Adüv, Conk Bayırı'nı tutmaya üstün güçle gelmiş
Mustafa Kemal askere, "taarruz değil, ölüm" demiş.
Bu iman gücüyle şahlanan benim ordum,
Bir hamlede düşmanı Cesaret Tepe'ye sürüvermiş.

Bir onur sayfası yazmışsın sen cihan tarihine,
Hergün gelip minnet sunsam gene azdır kabrine.
Hangi kul ulaşmak istemez ki: Benim kutsal şehidim,
Senin o mübarek o aziz şahadet mertebene.

Arıburnu, Conk Bayırı, Anafartalar hem Kocaçimen,
Hatırlatır gezene o mahşeri, o dehşeti hemen.
Halkım ordunla el ele hür yaşa sen sonsuza dek,
Kutlu olsun 18 Mart bayramın, ÇANAKKALE'm.




#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs