İbrahim AÇILAN İbrahim AÇILAN Yazı-Yorum

SANDIKLARI AÇABİLMEK

Bir aileye atalarından bir sandık miras kalır. Sedef işlemeli, harika desenlerle süslü nefis bir sandıktır bu.
Kapağında kilit falan da yoktur, ama kapalıdır. Aile alır sandığı ve tabure niyetine kullanmaya başlar. Bir an bile kapağını açıp içine bakmazlar nedense. Aslında bu sandık bir hazine sandığıdır ama aile kapağı açmadığı için, içindekini değerlendirmek yerine o sandığı bir sandalye olarak kullanmaya devam eder yıllar yılı . Ne kadar acı bir durum değil mi…

Bu aile kim mi ? Ne yazık ki, evet ne yazık ki bu aile Geyve…Geyve’miz. Malum, ben Geyveli değilim ama kırk yıldır Geyve ile bağlarım var ve yirmi yılı aşkın bir süredir de Geyve’de yaşıyorum ve sanıyorum ki Geyve’nin sıkıntıları hakkında bir iki söz söyleyecek durumdayım.

Mevsim sonbahar. Elmaları topladık, onlar şimdilik dursun bir kenarda. Şimdi ayvalar toplanıyor. Toplanıyor ama acaba nasıl değerlenecekler ?
Azıcık durmak gerek ayva denince. İki yıl önce, Bozuyük’te okuyan oğlumun bir arkadaşı geldi Osmaneli’den ve eli boş gelmedi. Getirdiği hediyeyi görünce Geyve’de yaşayan ve Geyve’yi seven biri olarak utandım, yerin dibine geçtim. Getirdiği hediye OSMANELİ AYVA LOKUMU idi. Evet, OSMANELİ AYVA LOKUMU. Biliyoruz ki Türkiye’nin en kaliteli ayvası Geyve’de yetişiyor ve Türkiye ayva üretiminin %70 kadarı Geyve’den karşılanıyor. Ama ne yazık ki ayva lokumu, üretimi Geyve’nin kaçta kaçı olan Osmaneli’de yapılıyor. Ne acı bir durum.
Birkaç ay sonra satılamayan ayvaları önce kasalarla, sonra tonlarla çöpe atacağız. Yazık, çok yazık.
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi peynir tatlısı ile ünlüdür. Senenin değişik zamanlarında kemalpaşa tatlıları yapılır ve İstanbul – İzmir yolu kıyısında gelip geçen araçlardaki yolculara ikram edilir. Böylece kemalpaşa tatlılarının tanıtımı yapılır. Acaba ayni tanıtım, karayolunun kıyısındaki dinlenme tesislerinde ayva tatlısı yapılarak ve ikram edilerek yapılamaz mı ? Kabak şekeri Adapazarı ile anılıyor. Ayva şekeri, ayva cezeryesi yapılamaz mı acaba. Hemen aklıma geliveren birkaç düşünce bunlar. Bir zamanlar bir toplantıda ayni şeyi söylemiş,”Amaaan hoca, hiç mi işin gücün yok senin “ cevabını almıştım. Bizim “ İşin gücün mü yok “ dediğimiz olay bir ilçe için geçim kapısı olabiliyor demek ki.
Kirazı, elmayı, ayvayı üretiriz ama ne kadar değerlendirebiliriz acaba ? Ürünümüz – Ne yazık ki – Geyve’ye bile gelmeyen birkaç toptancının insafına kalır gider. Bazen masrafımızı bile karşılayamadan satmak zorunda kalırız maalesef. Niye düzenli bir yapılanma ile ürünü değerlendirecek bir kooperatifleşme gerçekleşmez ?
Ayva, bize atalarımızdan kalmış hazine sandıklarından sadece birisi. Öyle çok sandığımız var ki aslında. Bir Parla Tepe, Bir Geyve’nin Gülleri… Daha niceleri. Kısmet olursa o sandıkları da aralamaya çalışacağız kalemimiz yettiğince. Ayakta durmaya da razıyız, yeter ki o sandıkları açabilelim el birliğiyle…
 
#

YAZARIN SON YAZILARI

DAVULCULARIN ÇİLESİ

DAVULCULARIN ÇİLESİ

MEHLİKA

MEHLİKA





SON YAPRAĞIYIM GÜZÜN

SON YAPRAĞIYIM GÜZÜN



NÂRA AŞIĞIZ

NÂRA AŞIĞIZ





DAMLADA UMMAN GİZLİ

DAMLADA UMMAN GİZLİ


GAM ALIR GAM SATARIM

GAM ALIR GAM SATARIM

Kervanı dert yurdunda yüklenmiş bezirgânım,
Gam alır gam satarım hüzün bedesteninde.
Bağrı yanık yolcular durağı olmuş hanım,
Gam alır gam satarım hüzün bedesteninde.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs