İbrahim AÇILAN İbrahim AÇILAN Yazı-Yorum

ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA HEM DE ÇOK ÇOK UZAKTA

İçimizde okula gidip de bazen anlayarak, bazen de anlamadan ama hep içimizde hissederek, bağıra bağıra “ Orda bir köy var uzakta / o köy bizim köyümüzdür “ şiirini çocuk şarkısı olarak söylemeyen var mıdır ki?
Bu şiir ve bestelenmiş biçimi kültürümüzün bir parçası, Anadolu ebrusunun en güzel nakışlarından biri olagelmiştir yıllar yılı. O şarkıyı söylerken anlatılan köyde gezdiğimi, orada yaşadığımı düşünmüşümdür. Büyüdükçe de bir başka soru eklenir o düşüncelerime. Gençlik yıllarımda o köye, o köylere niçin gidilmediğini düşünmüşümdür ve acıyla fark etmişimdir ki o köylere başkaları gitmiş ve başkalaştırmaya çalışmışlardır yıllarca. Neyse, o başka bir güne kalsın.

Geyve’ye geldiğimde çocukluk yıllarımda zevkle, gençlik yıllarımda buruk bir acıyla dinlediğim şarkıdaki köyün Geyve’de olduğunu büyük bir mutlulukla öğrendim. Sarıgazi köyümüzün Ahmet Kutsi Tecer’in babasının vazife yaptığı köy olduğunu, bir salgın sebebiyle köye okula gidemediğini ve yıllar sonra okulsuzluğun acısıyla bu şiiri yazdığını öğrenmek ve yine yıllar sonra İlhan TAN tesislerindeki bir yemekte bunu etrafındakilerle paylaştığını duymak bir başka etkiledi beni. Bu, gururla karışık buruk bir duyguydu. Yurdumun bütün öğrencilerinin söylediği, bildiği bir şiirin kaynağının GEYVE olduğunu kaç kişi biliyor acaba? Sınıflardaki birçok öğrencimin bile bunu bilmediklerini acıyla öğrendim maalesef.

Bir başka burukluk daha var içimde. “ Acaba “ diyorum, bu şiir, bu okul şarkısı ve SARIGAZİ köyü, ilçemiz için bir tanıtma vesilesi olamaz mı? Yani, bu olay da aralanması gereken bir hazine sandığı değil mi? Eğer biliniyorsa, Ahmet Kutsi TECER’in ailesinin kaldığı ev, bilinmiyorsa, sembolik bir ev müze haline getirilemez mi? Ahmet Kutsi TECER adına şiir yarışmaları düzenlenip yurt içinden şairlerin daveti ile şiir geceleri düzenlenemez mi? Sanırım hiçbir şair böyle bir daveti geri çeviremez. Hattâ bu etkinliğe başta Kültür Bakanlığı olmak üzere devlet büyüklerimiz de destek vermezler mi? Böyle bir etkinlik ilçemizin tanıtılması, sahip olduğu değer ve zenginliklerin değerlendirilmesi için bir fırsat olamaz mı.

Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesi doğal kaynak suları bakımından çok zengindir. Ancak ilçe çok güzel bir çalışma ile yıllardır “ SUÇIKTI ŞİİR AKŞAMLARI” etkinliğini harika bir şekilde gerçekleştiriyor. Şu anda Türkiye’de, şiir ve sanat dünyasında “SUÇIKTI” adını duymayan, bilmeyen yok. Böyle bir etkinlik NELER KAZANDIRMAZ ACABA İLÇEMİZE.

Ne olur, bu değerlerimize, zenginliklerimize biraz sahip çıkalım. Hazine sandıklarımızı aralayalım ve sandalye yerine kullanmaktan vaz geçip değerlendirelim içindekileri. Bu bizim boynumuzun borcudur. Geyve’ye karşı, Geyvelilere karşı ve kültürümüze karşı.

İbrahim AÇILAN
#

YAZARIN SON YAZILARI

DAVULCULARIN ÇİLESİ

DAVULCULARIN ÇİLESİ

MEHLİKA

MEHLİKA





SON YAPRAĞIYIM GÜZÜN

SON YAPRAĞIYIM GÜZÜN



NÂRA AŞIĞIZ

NÂRA AŞIĞIZ





DAMLADA UMMAN GİZLİ

DAMLADA UMMAN GİZLİ


GAM ALIR GAM SATARIM

GAM ALIR GAM SATARIM

Kervanı dert yurdunda yüklenmiş bezirgânım,
Gam alır gam satarım hüzün bedesteninde.
Bağrı yanık yolcular durağı olmuş hanım,
Gam alır gam satarım hüzün bedesteninde.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs