Köprüden tehlikeli geçiş

İki köyün halkı, ulaşımı sağlayacak yolu kısaltmak için Sakarya Nehri üzerindeki tahta köprüyü kullanıyor



Editör Editör

Geyve İlçesine bağlı Dereköy ve Kızılkaya köylerinde yaşayan vatandaşlar, Adapazarı'na 70 metre uzunluğundaki tahta köprü üzerinden gidiyor. 5 ton taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtilen tahta köprü, Sakarya Nehri'nin su seviyesinin yükseldiği dönemlerde, kullanılamaz hale geliyor.

Dereköy Muhtarı Mehmet Tufan, tahta köprünün 22 yıl önce inşa edildiğini belirterek, köprünün köye ulaşımı kolaylaştırdığını ifade etti.

Köprünün halkın kurduğu Köprü Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin katkılarıyla yaptırıldığını kaydeden Tufan, dayanıklı ve sağlam bir köprü inşa edilmesi için gerekli mercilere müracaat ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

'Bize 3 bin 200 metre mesafedeki Örencik köyünün köprüsünü kullanmamızı söylediler. Yeni bir köprü yapılması için mevcut köprüyle aramızda en az 5 kilometrelik mesafe bulunması gerektiğini ifade ettiler. Köyümüze yapılacak köprünün lüks olduğu söylendi. Oysa öğrencilerimizin birçoğu Adapazarı'nda eğitim görüyor. Bunun için de ana yola çıkmak için 3,5 kilometrelik yolu yürümeleri gerekiyor. Biz de bu nedenle 22 yıl önce yaptırdığımız tahta köprüyü kullanıyoruz.'

Köprünün 5 tona kadar taşıma kapasitesi bulunduğunu belirten Tufan, otomobillerin de yayalarla aynı güzergahı kullandığını dile getirdi.

Tufan, kendilerine 3 bin 200 metre mesafedeki köprüyü kullanan köylülerle çeşitli problemler yaşadıklarını kaydederek, 'Bu nedenle 3 kilometre uzaklıktaki köprüyü kimse kullanmıyor.
Bu köprüyü kullanmadığımız için köyümüze 4 kilometre mesafedeki Alifuatpaşa beldesine gitmemiz gerekiyor. Oysa ki tahta köprü köyümüze yalnızca 200 metre mesafede. Köprünün bakımlarını düzenli olarak yaptırıyoruz' diye konuştu.

'YAĞIŞLI HAVALARDA KÖPRÜYÜ KULLANAMIYORUZ'

Köprüden otomobiliyle geçen İsrafil Yüksel ise yağışlı havalarda zeminin kayganlaşması nedeniyle köy halkının köprüyü kullanmaktan çekindiğini ifade ederek, 'O zaman yolumuzu uzatıyoruz. Sakarya Nehri'nin suyu yükseldi. Yağışlı havalarda köprünün üzerinden dahi geçtiği oluyor. O zaman daha riskli oluyor ve yayaların geçmesi bile sorun oluyor. Bu nedenle herkes yolunu uzatmak zorunda kalıyor. Köprüyü kullanmadığımda Alifuatpaşa'ya gidip aynı yolu dönmem gerekiyor. Bu da yolu 15 kilometre uzatıyor' dedi.

Diğer yandan, Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü yetkilileri nehrin su seviyesinin 3,30 metre olarak ölçüldüğünü ve nehrin saniyede 170 metreküp su taşıdığını belirtti.

 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs