Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Sakarya (Sangarıos) Nehri

Ülkemiz sınırlarından doğup dört coğrafi bölgemizi geçerek Sakarya ili içinde olan,Karasu ilçesinden Karadenize dökülen suyu bol ve Türkiye'nin üçüncü uzun suyu olan Sakarya nehri ve üzerindeki Hidroelektrik ve sulama Barajları hakkında elimizdeki veriler ışığında bilgi aktarmağa çalışacağız.
Sakarya Nehrinin uzunluğu hakkında değişik rivayetler vardır.Kimileri akar suyu kışın beslsysn kollarıda gözönüne alarak 824 Km. kimileri ise 790 Km. demişlerdir.

Ülkemiz sınırlarından doğup Dört Coğrafi Bölgemizi geçerek,Sakarya ili sınırları içinde olan,Karasu ilçesinden karadenize dökülen suyu bol ve Ülkemizin üçüncü uzun suyu olan Sakarya Nehri veya Tarihteki adıyla Sangarios Nehri;Üzerine Sarıyar Barajı kurulana dek,Adapazarı ovası sular altında kalır,Bataklık olur,kullanılamaz bir hale gelirdi.Sarıyar Hidroelektrk Barajı kurulunca,Ova rahatlamıştır.

Türkiyenin Kuzeybatı Anadoludan,İçanadolu BölgesiniBatısında bulunan,Emirdağ eteklerinden çıkarak,Eskişehir ovasını suladıktan sonra,Bilercik il topraklarında, Marmara Bölgesine girer.

Sakarya Nehri (Irmağı)nin Çifteler İlçe merkezinin 3 Km. Güneydoğusundaki suyu bol ve ılık kaynaktan çıktığı genellikle kabul edilerek,buraya Sakarya'nın başı denir.Sakarya adı;aşağıya doğru buradan başlayarak kullanılır.Bu noktadan karadenize döküldüğü yere kadar,Nehrin uzunluğu 590 Km.kadardır.Sakarya akarsu sistemi,en uzun kolu olan ,Porsuk Çayı'nın olduğu yerden(Dumlupınar Güneyinde Toklusivrisi'nden çıkan Bayatçık Deresi)başlatılırsa, sistemin uzunluğu 765 Km.ye ulaşır.Ayrıca asıl Sakarya'ya ana kaynağından 10 Km. aşağıda katılan Seyit Suyu'nun,Çakmaktepe'den,Sarıçayır Deresi adıyla çıkan başlangıcıda gözönünde tutulursa,Nehrin uzunluğu 720 Km. olur.

Sakarya'nın başlangıcını Bayat Yayla(Plato)sından çıkan, Bayat Suyu'yla başlatanlar vardır.Ancak bu başlangıç suları,çığırlarının bir kısmında,bilhassa Yaz'ın büsbütün kuruyan sel yatakları durumundadırlar.

Sakarya;çifteler yakınındaki ana kaynağından sonra,önce doğu'ya,sonra Güneydoğuya,tekrar Doğu'ya,Kuzeydoğu'ya, sonra Batı'ya dönerek ünlü YAY'(Kavis)ını çizer.Bu Yay'ın kuşattığı geniş alana;Jeolog-Coğrafya'cı A.Phılıppson,Sakarya Yarımada'sı adını verir.Bu Yarımada,Porsuk Çayı'nın Batı-Doğu doğrultulu çığırıyla boydan boya kesilir. Çığırın yukarı bölümünde Sakarya,Porsuk Çayı kavşağına kadar,az eğimli ve yere az gömülmüş,yatağı daha çok bir ova akarsuyu niteliğindedir.Çizdiği Yay'ın,en Güney noktasında Sakarya'ya karışan,Gökpınar Dere'si,yağışlı mevsim'de nehre,Akgöl Havzası'nın suyunu boşaltır.Eski Tarihlerde Sakarya'nın su toplama Havzası Sultan Dağları'nın yamaçlarına kadar uzanırkendaha sonraları,bu bağlantının kesilmiş olduğu görülür.

sakarya nehri'nin;Sağ'dan aldığı en önemli kol olan Porsuk Çayı ile birleştiği yerin yakınında,Antik Gordion Şehri(Yassıhöyük)Doğu'sundan geçen Sakarya Nehri,Sağdan Ankara Çayı(Çubuk Suyu)nı ve daha ötede Kırmır Çayı'nı alır.Bu kesimde çevresi daha engebeli olup,eğimide çok artar.Vadi boyunda;dar Boğazlar'la genişçe Ova Tabanları görülür.Bu kesim Elektrik enerjisi elde etmek için kademeli bentler yapılmasına çok elverişlidir.Birinci Baraj Sarıyar'da yapılmıştır. İnhisar Bucak merkezi iken daha sonra(Bilecik ilinin ilçesi)olan yerden sonra,Kuzey'e yönelen Sakarya,Soldan Vezirhan'ın aşağısında Karasu(Bilecik ili önünden geçer),Osmaneli'nin aşağısında Göksu(İnegöl ve Yenişehir ovalarını sulayarak gelir)kollarını ve Osmaneli'nin yukarısında Sağ'dan Göynük Suyu'nu alır.Pamukova'dan geçtikten sonra,Geyve'den Karaçayı alır.Dik Yamaçlı ve dar Geyve Boğazı'ndan akar.Doğançay'dan Doğançay Suyu,biraz daha ileriden Akçay Suyu'nu alarak,Adapazarı (AKOVA)çıkar.Burada Vadi Tabanı 50 Mt.nin altına iner.Sakarya Nehri tam bir ova akarsuyu halini alır.Adapazarı Şehir Merkezi'nin 4 Km.Doğu'sundan geçen Irmak,Ova'nın Kuzey kesiminde,Sağdan Mudrnu Suyu'nu,daha ilerde tepelik bir alanda soldan,Sapanca Gölü'nün fazla suyunu boşaltan Çark Suyu'nu alarak Sakarya İli Karasu İlçe Merkezi yakınında Karadeniz'e dökülür.

Sakarya'nın Delta'sı ,Kızılırmak ve Yeşilırmak Delta'ları gibi Deniz'e doğru bir çıkıntı meydana getirmez.Sakarya'nın akış rejimi düzensizdir.Yatağında en fazla su,yağışların bol ve buharlaşmanın az olduğu ilkbaharda bulunur.En düşük su seviyesi ise Yaz sonunda görülür.Rejim düzensizliği Gemi işletimine engel olur.Bununla birlikte Nehrin aşağı kesimlerinde,eskiden altı düz kayıklarla yük taşınıyordu.Tarih Devirlerinde geçen yüzyıllar içinde Tavuklar Köprü'sü(Uzunköprü)civarında iki kola ayrılmış olarak akardı.Nehrin bir kolu,Tohum Islah İstasyonu'nun yanından geçerek,Beşköprü(Jüstinyen Köprüsü)altından,diğer koluda bu günkü yatağından akardı.Bu iki kol daha sonra Söğütlü dolayında birleşirdi.İşte Adapazarı bu iki kol arasındaki(ADA)üzerinde kurulmuştur.Bunun için Halk Adapazarı'na sadece (ADA)der.

Üzerinde;Sarıyar Hidroelektrik Barajı,Çubuk 1,Çubuk 2,Bayındır,Kurboğazı,Porsuk,Kayaş,Batakdere,Kunduzlar,Çatören,Çamlıdere,Gökçekaya Sulama Barajları ile Mekece Sulama Regülatörü vardır.

Bir sonraki yazımda buluşmak üzere sağlıcakla kalın.


#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs