Unutturulan Kültürümüz Orta Asya'dan Günümüze(1)

Unutturulan Kültürümüz(1)
Orta Asya'dan başlayıp günümüze kadar devam eden/edemeyen Kültürümüz-Folklorumuz).
Editör Editör
Kültür deyince aklımıza hemen sadece eğitim-öğretim gelir. Hâlbuki Bizde Cami kültürü, mevlit kültürü, ilahi kültürü, beslenme kültürü, sebil ve hayrat çeşme kültürü, yunak(hamam)kültürü, yayla kültürü, otacı(bitkilerle tedavi)kültürü, divan veya sedir kültürü, minder kültürü, geleneksel tarım ve doğal yaşam kültürü, beslenme kültürü, mutfak kültürü, lale kültürü, sanat musikisi kültürü, halk müziği kültürü, ata sporu güreş kültürü, okuma(kıraat) kültürü(eskiden kahvehanelere kıraathane denirdi. Bazı yerlerde yine rastladığımız oluyor lakin okuma yapılmayıp oyun oynanıyor. Okuma-yazma bilmeyenlerde bir kişi okur diğerleri dinlerdi.)hat kültürü ve daha sayamayacağımız bir sürü kültür vardı.

Bu kültürlerimizin birçoğu tarihe karışmış bazıları ise bizlere unutturulmuştur. Yani tarihe karışmak demek onu artık yaşamamak ve yaşatmamak demektir. Bir milletin kültürü ve o kültürün sanatsal inceliği tarihe mal olmamalı, yani yok olmamalıdır.

Tüm dünya ülke ve milletleri doğaya olan dönüş, biz Türklerde Osmanlı’nın her döneminde var idi. Yaklaşık olarak 1960 lı yıllara kadar bu kültür yoğun(kesif)bir biçimde yaşana gelmiştir.

60 lı yıllardan sonra unutulmaya yüz tutmuş veya unutturulmuştur. Geleneksel kültürümüzü yaşayarak ve yaşatarak bizlerden sonra gelen genç nesillere örnek olmak zorundayız.

Genç nesil de yetişkinlerle beraber kültürümüzü yaşarken aldıkları/alacakları bu kültür zenginliğini daha da geliştirerek yaşatacaklardır.

Yukarıda da değindiğimiz gibi kültürümüzün birçok dalı çoktan tarihe mal olmuştur. Birçoğu da sessiz sedasız günbegün kaybolup gitmek üzeredir.

Not: Daha sonraki yazılarımızda sizlere bu kültürleri açıklamağa çalışacağım. İnşallah.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs