Unutturulan Kültürümüz Selamlaşma Kültürü(3)

Selam nedir? Nereden kalmıştır? Nasıl verilir? Kimlere verilir?
Selamın lügat manası: Allah'(C.C.)ın Selameti, Sağlık ve esenliği üzerinize olsun. Istılahi manası ise: Benden size zarar gelmez. Benim yanımda rahat olunuz. Manalarına gelir.
Editör Editör

Avrupada, geceleyin iki şahıs karşılaştığı zaman, Tokalaşmak suretiyle karşısındaki kişiye kendisinden zarar gelmeyeceğini anlatmaya çalışırdı.

Karanlıkta gelenin dost veya düşman olduğunu ancak böyle anlarlardı.

Günümüzde tokalaşmak buradan gelmektedir. Aslında İslama göre Selam verdikten sonra karşılıklı olarak iki el ile Musafaha etmek vardır.

Allahü Teâlâ Hz.leri Kalemi yarattıktan sonra ona; "yaz ya Kalem dedi." Kalem; "ne yazayım? Ya Rabbi dedi." Allahü Teala; "Besmeleyi Şerifeyi yaz. Ya Kalem." dedi.

Kalem Be harfini yazınca ondan bir Nur çıktı. Sin harfini yazınca, her dişinden birer Nur ırmağı çıkarak akmağa başladı. Mim harfine gelince ondan öyle bir Nur çıktı ki 7 kat yerler ve 7 kat gökleri kapladı. Kalem bu durumu görünce çok şaşırdı ve "Ya Rabbi bu ne Nur'dur?" dedi. Allahü Teala'da; "Ahir Zamanda yaratacağım, Muhammed Mustafa'nın Nurudur." dedi. Kalem; "Ya Rabbi Destur(Müsaade-İzin) ver de ona Selam vereyim." dedi. Selam verdi. Allahü Teala: “ Kime Selam verdin.Ya Kalem.” dedi. ALLAHÜ teala da Ahir zamanda yaratacağın Sevgili Habibin, Resulün ve Kulun Muhammed Mustafa'ya cevabını verince. Allahü Teala O henüz yaratılmadı. Ruhlar Âleminde dedi." Kalemin vermiş olduğu Selamı ALLAHÜ Teala bizzat kendisi aldı. Onun için Selam vermek Sünnet, Alması Farzıayn'dır. Çoğunlukta bir kişi alırsa, Farzı Kifaye olur. (Cenaze Namazı kılmak gibi.)

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Sahabeleriyle birgün sohbet ederlerken, Bir sahabi gelip Esselamü Aleyküm diye selam verdi. Efendimiz; " 10 Sevap(Ecir) kazandı." dedi. Biraz sonra bir kişi daha geldi. Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllah diye selam verdi. Efendimiz; "20 Sevap kazandı." dedi. Sohbete devam ederlerken, üçüncü bir kişi geldi. Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllahi ve Berekatühü diye Selam verdi. Efendimiz; "30 Sevap kazandı." buyurdular.

Selamün Aleyküm tekildir, Esselamü Aleyküm, Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllah, Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllahi ve Berekatühü ise çoğuldur. Birden ziyade kişilere tekil selam verileceği gibi,Çoğul selam verilmesi daha efdaldir.Selamün Aleyküm demek:Allah'ın Selameti,Sağlık ve Esenliği üzerinize olsun.demektir.

Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllah demek; Allah'ın Selameti,Sağlık,Esenlik ve Rahmeti üzerinize olsun. Demektir. Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllahi ve Berekatühü ise; Allah'ın Selameti, Sağlık, Esenlik, Rahmet ve Bereketi üzerinize olsun. Demektir.

Selam alınırken aynen misliyle alınır. Ancak burada Selam alınırken ve Aleyküm selam denir. Buradaki ve Vav'ı atıfa'dır. ve Sizlerinde üzerine olsun demektir. Selam Verdiğimiz vakit alınmazsa, Benim selamım benim üzerime olsun manasına gelen Esselamü Aleyye diye kendi Selamımızı kendimiz alır ve Selamı Muallâkta bırakmayız.

Eve girdiğimizde eğer kimse yoksa Esselamu Aleyna ve ala ibadillahissalihin diye, Bir Mezar veya Mezarlık yanından geçerken Esselamü Aleyküm Ya ehli kubur diye veya Esselamü Aleyküm dare kavme mü'minun. Diye selam verir ardından şöyle dua ederiz. Ve ene İnşaallahü biküm lahikun es'elüllahi li velekümül afiyete.

Yukarıdan gelen, aşağıdan gelene, vasıtalı veya binitli olan yaya olana, az çoğa, küçük büyüğe Selam verir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Selamı aranızda yayınız. Selamlaşmak suretiyle aranızda diyalog kurunuz. Buyurmuşlardır. Baş ile, El kol işareti ile, Klakson çalarak veya Merhaba, Günaydın diyerek Selam verilmez. Ancak Selam vereceğimiz kişi veya kişiler uzakta ise onlara El, Kol, Baş ve Klakson ile işaret verirken ağzımızla da Selam ifadesini kullanırsak olur.

Haram ve Mekruh işi işlerken, Ağzında Sigara varken, Ezanı Muhammedi okunurken(Çünkü orada o anda Ezanı Şerifi takip etmektedir) Küçük büyük Abdest bozarken veya Hamamda Selam verilmez.

Müslüman Hanımlara Selam verilir. Ancak genç bayanlara Selam verince bir fitne korkusu varsa verilmez. Merhaba Selam yerine geçmez. Manası Hoş Geldiniz demektir. Ancak Selam verdikten sonra Merhaba denirse, Hoş Geldiniz. Safalar getirdiniz. Manasına kullanılmış olur.

Birbirimizle karşılaştığımız zaman Selamı bol, Sağlıklı, Esenlik ve Rahmet, Bereket dolu günler dilerim.
----------------------

hamdullahergin@gmail.com


Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs