Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Selam Üzerine

Selam nedir? Nereden kalmıştır? Nasıl verilir? Kimlere verilir? Bu yazımda siz değerli okurlarıma bunları yazmağa çalışacağım. İnşaallah.

 


Selamın lügat manası:Allah'(C.C.)ın Selameti, Sağlık ve esenliği üzerinize olsun. Istılahi manası ise: Benden size zarar gelmez. Benim yanımda rahat olunuz. Manalarına gelir.


Avrupada,geceleyin iki şahıs karşılaştığı zaman ,Tokalaşmak suretiyle karşısındaki kişiye kendisinden zarar gelmeyeceğini anlatmaya çalışırdı. Karanlıkta gelenin dost veya düşman olduğunu ancak böyle anlarlardı.Günümüzde tokalaşmak buradan gelmektedir. Aslında İslama göre Selam verdikten sonra karşılıklı olarak iki el ile Musafaha etmek vardır.


Allahü Teala Hz.leri Kalemi yarattıktan sonra ona yaz ya Kalem dedi. Kalem;ne yazayım? Ya Rabbi dedi. Besmeleyi Şerifeyi yaz. Ya Kalem. dedi. Kalem Be harfini yazınca ondan bir Nur çıktı. Sin harfini yazınca,her dişinden birer Nur ırmağı çıkarak akmağa başladı. Mim harfine gelince ondan öyle bir Nur çıktı ki 7 kat yerler ve 7 kat gökleri kapladı.Kalem bu durumu görünce çok şaşırdı ve Ya Rabbi bu ne Nur'dur? dedi. Allahü Teala'da; Ahir Zamanda yaratacağım, Muhammed Mustafa'nın Nurudur.dedi.Ya Rabbi Destur(Müsaade-İzin) verde ona Selam vereyim. dedi.Selam verdi.Allahü Teala kime Selam verdi.Ya Kalem. dedi.O da Ahir zamanda yaratacağın Sevgili Habibin,Resülün ve Kulun Muhammed Mustafa'ya cevabını verince.Allahü Teala O henüz yaratılmadı. Ruhlar Aleminde dedi. Kalemin vermiş olduğu Selamı bizzat kendisi aldı.Onun için Selam vermek Sünnet, Alması Farzıayn'dır.Çoğunlukta bir kişi alırsa,Farzı Kifaye olur.(Cenaze Namazı kılmak gibi.)


Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Sahabeleriyle birgün sohbet ederlerken,Bir sahabi gelip Esselamü Aleyküm diye selam verdi. Efendimiz 10 Sevap(Ecir) kazandı. dedi.Biraz sonra bir kişi daha geldi. Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllah diye selam verdi. Efendimiz; 20 Sevap kazandı. dedi. Sohbete devam ederlerken, üçüncü bir kişi geldi. Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllahi ve Berekatühü diye Selam verdi. Efendimiz; 30 Sevap kazandı.Buyurdular.


Selamün Aleyküm tekildir, Esselamü Aleyküm, Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllah,Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllahi ve Berekatühü ise çoğuldur. Birden ziyade kişilere tekil selam verileceği gibi,Çoğul selam verilmesi daha efdaldir.Selamün Aleyküm demek:Allah'ın Selameti,Sağlık ve Esenliği üzerinize olsun.demektir.Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllah demek; Allah'ın Selameti,Sağlık,Esenlik ve Rahmeti üzerinize olsun. demektir. Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllahi ve Berekatühü ise; Allah'ın Selameti,Sağlık, Esenlik, Rahmet ve Bereketi üzerinize olsun. Demektir.


Selam alınırken aynen misliyle alınır.Ancak burada Selam alınırken, ve Aleyküm selam denir. Buradaki ve Vav'ı atıfa'dır. ve Sizlerinde üzerine olsun demektir. Selam Verdiğimiz vakit alınmazsa, Benim selamım benim üzerime olsun manasına gelen Esselamü Aleyye diye kendi Selamımızı kendimiz alır ve Selamı Muallakta bırakmayız.


Eve girdiğimizde eğer kimse yoksa Esselamu Aleyna ve ala ibadillahissalihin diye, Bir Mezar veya Mezarlık yanından geçerken Esselamü Aleyküm Ya ehli kubur diye veya Esselamü Aleyküm dare kavme mü'minun. diye selam verir ardından şöyle dua ederiz. Ve ene İnşaallahü biküm lahikun es'elüllahi li velekümül afiyete.


Yukarıdan gelen,Aşağıdan gelene.Vasıtalı veya binitli olan yaya olana, az çoğa, küçük büyüğe Selam verir.


Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Selamı aranızda yayınız. Selamlaşmak suretiyle aranızda diyaloğ kurunuz. Buyurmuşlardır.Baş ile,El kol işareti ile, Klakson çalarak veya Merhaba,Günaydın diyerek Selam verilmez. Ancak Selam vereceğimiz kişi veya kişiler uzakta ise onlara El,Kol,Baş ve Klakson ile işaret verirken ağzımızlada Selam ifadesini kullanırsak olur.


Haram ve Mekruh işi işlerken,Ağzında Sigara varken,Ezanı Muhammedi okunurken(Çünkü orada o anda Ezanı Şerifi takip etmektedir) Küçük büyük Abdest bozarken, veya Hamamda Selam verilmez.


Müslüman Hanımlara Selam verilir.Ancak genç bayanlara Selam verince bir fitne korkusu varsa verilmez.Merhaba Selam yerine geçmez.Manası Hoş Geldiniz demektir.Ancak Selam verdikten sonra Merhaba denirse,Hoş Geldiniz.Safalar getirdiniz.Manasına kullanılmış olur.


Birbirimizle karşılaştığımız zaman Selamı bol,Sağlıklı,Esnlik ve Rahmet,Bereket dolu günler dilerim.


Geçmiş olan Mübarek Kurban (İydil Edha)Bayramınızı Kutlar nice nice Mutluluk dolu Bayramlara kavuşmanızı dilerim.


Bir daha ki yazımda buluşmak ümidiyle kalın Sağlıcakla.

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs