Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Kelime Hazinesi ve Arttırma Metotları 3

Günlük hayatta kullandığımız veya kullanacağımız Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığını yazmağa çalışacağım.İnşaallahü Teala

Kelime Dağarcığında Hedef


Okullarımızda Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığını zenginleştirici metodllar uygulanamamıştır.Hatta hangi yaş grubundaki çocuğa ne kadar kelime öğretilebileceği hedefi de tam olarak tesbit edilememiştir.


 


İngilizler ve Almanlar Okul öncesi çocuklarına 2.000 Kelime, 7-12 yaş grubundaki (İlkokuldan mezun) çocuklarına ena az 5.000 kelime öğretmeyi hedeflemektedirler. Bir insanın günlük hayatında azami 3.000 kelime kullandığını, Kültürlü bir insanın kelime hazinesi veya Dağarcığında yaklaşık olarak 22.000-27.000 kelime bulundurmasının ve kullanmasının gerektiğini,Tesbit etmişler ve eğitim öğretimde hedef göstermişlerdir.


 


Her ne kadar tesbit edilen bu rakamlar İngiliz ve Almanlar için geçerli ise de muvafıktır. Çünkü Türk İnsanı ve Türk Millet(Ulus)i,İngiliz ve Alman’dan daha az Zekalı değildir.Medeniyetler ve Uygarlıklar Tarihi Kuşağına baktığımız zaman,Türklerin Kalıcı Medeniyetler ve Uygarlıklar kurduğu görülür.Dil gelişimi ve Zihin gelişiminin paralellik gösterdiği iyi bilinmelidir.


 


Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığında bulundurulması gereken hedef kelime sayısını yaş gruplarına göre(Otuz üzerine on artı Metodu ile,ki bu Metodu aşağıda sizlere açıklamağa çalışacağım.)şöyle tesbit edilebilir:


 


0-6 Yaş grubu: 2.000 kelime,


7-12 Yaş grubu.5.000 kelime(Bu yaş grubundaki çocuklar standart dildeki kelimelerden 15 tanesinin tarifini yapabilmelidir.)


13-18 Yaş grubu 20.000 kelime(Orta okul:11.040,Lise 8.400-19.440)


19-Artı Yaş grubu:35.000 kelime bilmesi gerekir.(Rakamlar kesin olmamakla beraber üç aşağı beş yukarı değişebilir.)


 


Kelimelerde Fonksiyon ve Anlam(Mana) Merhale(Aşama)leri :


 


Bir kelimenin hakiki(Asıl,Temel,Konuluş) ve Mecazi (Kullanış,Yakıştırma) Olmak üzere iki türlü Manası vardır.


 


İfadede başarı,kelimenin hakiki ve mecazi manalarını bilmek ile mümkün olur.Bir kelimenin deyim,terim ve argo olup olmadığını;Hakiki ve mecazi manada kullanılıp kullanılmadığını;Vazifesini ve yapısını bilmek anlatımda kolaylık sağlar.


 


İlmi yazılarda ve Yönetmeliklerde kelimenin mecazi manasını kullanmak sakıncalı iken,Edbi yazılarda anlatım ve İfadeye güç katar.


 


Kelime Dağarcığı veya Kelime Hazinesini zenginleştirme Metodlarında bazılarını aşağıdaki gibi şöyle sıralayabiliriz:


 


Bir dahaki yazımda Kelime Hazinesini veya Kelime Dağarcığını Zenginleştirme Metodlarını yazmak üzere…


 


Bir sonraki yazımda buluşuncaya dek kalın Sağlıcakla…

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs